Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Klopni meningoencefalitis od A do Ž

Slovenija na tretjem mestu v Evropi po okužbah

Klopni meningoencefalitis, v nadaljevanju KME, je zoonoza, ki se prenaša z vbodom klopa Ixodes ricinus. Okužbo povzroča virus iz družine Flaviviridae. Klopni menigoencefalitis, virusna bolezen osrednjega živčevja, se prenaša z vbodom okuženega klopa. Klopni meningoencefalitis se pojavlja sezonsko, največ od meseca maja do oktobra, kar je povezano z biološko aktivnostjo klopov. Prvi znaki klopnega meningoencefalitisa so podobni gripi in se pojavijo sedem do štirinajst dni po okužbi. Pri človeku se lahko pojavi utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol, kasneje lahko nastopijo znaki, značilni za meningitis, kot so visoka temperatura, močan glavobol, slabost in bruhanje, lahko celo nezavest in smrt.
Tveganju obolelosti za klopnim meningoencefalitisom so izpostavljeni ljudje vseh starostnih skupin, še posebej pa tisti, ki se veliko gibajo v naravi oziroma je njihov poklic povezan z delom na prostem. Glede na to, da Slovenija velja za endemično območje klopnega meningoencefalitisa in se po incidenci te bolezni, ki znaša 14,9/100.000 prebivalcev (2009), uvršča na tretje mesto med evropskimi državami, je odstotek precepljenega prebivalstva v Sloveniji nizek – cepljenih je le okoli 10 odstotkov ljudi. Nizka precepljenost je med drugim posledica tudi preslabe ozaveščenosti posameznikov o nevarnostih bolezni.

Potek bolezni

Bolezen običajno poteka v dveh fazah:

Prva faza bolezni se začne približno 7 do 14 dni po okužbi po vbodu klopa, ko virus vstopi v krvni obtok. Pojavijo se neznačilne težave, kot so:
 • slabo počutje,
 • bolečine v mišicah,
 • vročina, glavobol,
 • bruhanje,
 • bolečine v trebuhu ter driska.
Ta faza traja do šest dni. Sledi prosti interval, ki lahko traja celo do dva tedna in loči obe fazi. V tem času so bolniki običajno brez težav ali pa imajo blag glavobol.

Druga faza bolezni se začne, ko virus preide skozi krvno-možgansko pregrado v možgane:  
 • telesna temperatura močno naraste (ponavadi nad 39° C),
 • pojavijo se močan glavobol,
 • slabost,
 • bruhanje,
 • otrdelost vratu,
 • razmeroma pogosto tresenje rok in jezika,
 • težave z mišljenjem in koncentracijo,
 • včasih hujše motnje zavesti. Možna je tudi ohromitev dihalnih mišic.

Drugo fazo bolezni pri odraslih lahko razdelimo v naslednje oblike:
 • Meningitis (vnetje možganskih ovojnic): za meningitis so značilni glavobol, vročina, slabost/bruhanje in otrdelost vratu. Bolnike pogosto moti svetloba. Praviloma okrevajo brez trajnih posledic; neposredne smrtne nevarnosti ni.
 • Meningoencefalitis (encefalitis = vnetje možganov): poleg znakov, ki jih imajo bolniki zaradi meningitisa, se pridružijo še težave, ki so odraz vnetja možganskega tkiva. Bolniki imajo tremor (največkrat prstov in jezika), težave z mišljenjem in zbranostjo, razne stopnje motenj zavesti (v hudi obliki koma). Še posebno težko je stanje v primerih, ko je prizadeto možgansko deblo.
 • Mielitis (meningoencefalomielitis, bolezen podobna poliomielitisu): simptomom in znakom meningoencefalitisa se pridružijo še znaki, ki so odraz vnetja hrbtenjače, kar se največkrat pokaže z ohromitvami udov in/ali dihalnih mišic.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

cepljenje , klopi , zaščita pred klopi , klopni meningoencefalitis , borelioza , klopni meningitis

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

30. 04. 2012 10:25:57
Pozdravljeni!
Članek mi je všeč saj je dosti razloženo, sedaj pa me je malo strah ko sem to prebrala zato ker sem bila v gozdu 28.4.2010 in nisem čutila ničesar da bi po meni lezlo po nogah sicer je moja navada ko pridem iz gozda se takoj stuširam in obleke dam v pranje.Ampak glejga zlomka danes sem ga slučajno našla pri tuširanju na nogi sicer se ni dosti prijel imam pa vseeno piko sem si takoj po odstranitvi raskužila z žganjem upam da ne bo nič imam pa eno malo alergijo spuščaj in se mažem z olivnim oljem pa zginja in se spet malo pojavi.Lp