Cepljenje proti klopnem meningoencefalitisu

  • MJS
  • ponedeljek, 21. junij 2010
prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana,
prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, (Foto: Diana Anđelić)

Klopi v Slovenji okuženi po vseh državi

Zakorakali smo globoko v tople mesece, kar pomeni tudi, da so klopi na višku svoje dejavnosti, kar seveda pomeni, da je tudi možnosti za stik z okuženim klopom veliko. Slovenija je že vrsto let v samem vrhu po številu ljudi, okuženih s klopnim meningoencefalitisom in limsko boreliozo. Klopi v Sloveniji so okuženi tako rekoč po vsej državi, izjema je le ozko območje ob obali, prav zato zdravniki vsem, ki hodijo v naravo, priporočajo cepljenje. To je najbolj optimalno v hladnejših mesecih, ko klopi niso dejavni, vendar se lahko cepimo kadarkoli v letu.

Kot prav, svetuje prof. dr. Franc Strle, predstojnik Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, cepljenje nudi zanesljivo zaščito pred klopnim meningoencefalitisom veliki večini (več kot 90%) cepljenih. Cepijo se lahko vsi ne glede na osnovne bolezni (izjema so le nekatera nevrološka obolenja) in na starost: od otrok od enega leta starosti dalje do starostnikov.


Večkratni odmerek

Cepljenje je potrebno večkrat ponoviti. Osnovno cepljenje sestavljajo trije odmerki, ki jih človek prejme v obdobju enega leta. Cepilnih shem je več, klasična pa poteka po naslednjem razporedu: prvemu cepljenju čez en mesec sledi drugi in čez eno leto še tretji. Ker cepivo ne daje trajne zaščite, so potrebni tako imenovani poživitveni odmerki. Kot je povedal sogovornik, so letos sprejeli že zelo veliko ljudi, pri katerih so potrdili okužbo z borelijo in tudi nekaj bolnikov s klopnim meningitisom, zato vedno znova poudarja, da je najboljša preventiva pred okužbami dobra zaščita pred klopi v kombinaciji s cepljenjem (cepimo se lahko sicer le proti klopnem meningoencefalitisu).

In kakšna je primerna zaščita pred klopi?

Ko gremo ven,
  • pojdimo raje po poti in ne čez podrastje,
  • bodimo primerno oblečeni (srajca z dolgimi rokavi in dolge hlače v obuvalu, a to je poleti težko izvedljivo, zlasti za otroke),
  • nanesimo na zapestja, vrat in gležnje repelent; ob tem se moramo zavedati, da imajo sredstva za odganjanje mrčesa ima omejen čas delovanja in da zaščita pred vbodi ni povsem zanesljiva,
  • ob prihodu domov se stuširamo, preoblečemo in zavestno iščemo morebitne prisesane klope,
  • če opazimo na telesu klopa, ga čim prej odstranimo.


Odstranjevanje klopov

Klasičen nasvet je sledeč: klopa ne namakamo z ničemer, temveč vzamemo pinceto, klopa primemo čim bliže koži in ga počasi izvlečemo. Če ga odtrgamo s hitrim gibom, se namreč lahko zgodi, da rilček ostane v koži. In kaj storiti v tem primeru? Najbolje je počakati nekaj ur ali do naslednjega dne, ko ga bomo praviloma z lahkoto odstranili.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki