Pnevmokokne okužbe

mag. Marko Pokoren, dr. med., spec. pediater
mag. Marko Pokoren, dr. med., spec. pediater (Foto: Grega Žunič)

Cepljenje je učinkovito

Pnevmokokne okužbe spadajo med najpogostejše bakterijske okužbe. Bakterije lahko povzročijo tudi smrtno nevarne bolezni, kot sta meningitis in sepsa, najpogostejša pnevmokokna okužba pa je vnetje srednjega ušesa. Zdravnika zaradi te okužbe vsako leto obišče nekaj tisoč ljudi, od tega jih je skoraj polovica mlajših od štirih let. Zakaj pride do pnevmokoknih okužb in kako jih lahko preprečimo ter ozdravimo, smo se pogovarjali z mag. Markom Pokornom, dr. med., specialistom pediatrom s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC v Ljubljani.

Vsako leto na Infekcijski kliniki v Ljubljani zdravijo do sto otrok z dokazano ali zelo verjetno pnevmokokno pljučnico. Bolnikov s pnevmokoknim meningitisom je v Sloveniji od deset do dvajset na leto. Še manj pogoste pnevmokokne okužbe so sepse, ko so pnevmokoki prisotni v bolnikovem krvnem obtoku. Toda najštevilčnejši so bolniki z vnetjem srednjega ušesa, je povedal mag. Marko Pokorn, dr. med.

Zdravniško pomoč vsako leto potrebuje nekaj tisoč bolnikov, od tega skoraj polovica otrok, mlajših od štirih let. Do teh okužb najpogosteje prihaja v hladnejših mesecih, ko je tudi več bolnikov z virusnimi okužbami dihal.

 ”Do pnevmokokne okužbe pride, ko bakterije prodrejo v telesni predel, kjer jih ne bi smelo biti, in se tam razmnožujejo, telo pa se nanje odzove z vnetjem. Pri sicer zdravih otrocih so pnevmokoki v nosno-žrelnem prostoru normalno prisotni, v primeru virusne okužbe dihal pa obrambne sposobnosti sluznice dihal oslabijo, kar olajša vdor pnevmokokov v telo,” razloži mag. Pokorn. Na vsako od omenjenih oblik pnevmokokne okužbe pomislimo ob značilnih bolezenskih znakih. Vnetje srednjega ušesa navadno spremljata povišana telesna temperatura in bolečina v ušesu, lahko pa tudi naglušnost, ki pa jo je pri majhnem otroku pogosto težko oceniti. Bolezen prepoznajo z otoskopskim pregledom bobniča. Za pnevmokokno pljučnico so značilne visoka vročina, kašelj, pogosto tudi bolečine v prsnem košu, ki jih otroci pogosto zaznajo v trebuhu. Meningitis poleg visoke vročine spremljata še bruhanje in glavobol, pogosto tudi motnje zavesti. Na vse te znake morajo biti starši pozorni, in če nastopijo, morajo otroka pripeljati k zdravniku, svetuje Marko Pokorn.

Pnevmokokne okužbe lahko preprečimo
Pnevmokokne okužbe dokaj učinkovito preprečujemo s cepljenjem, je povedal sogovornik. Žal je zaščita omejena na seve pnevmokokov, ki so prisotni v cepivu, in tiste, ki so jim podobni. Cepljenje učinkovito zaščiti pred invazivnimi okužbami z omenjenimi tipi pnevmokokov, zaščita je tudi dolgotrajna.

“Obstajata dve vrsti cepiv: konjugirano, ki je učinkovito pri otrocih, starih do pet let, in polisaharidno, ki ga uporabljamo pri starejših otrocih in odraslih. Obstaja več kot 90 različnih tipov pnevmokokov, v konjugiranem cepivu pa jih je bilo doslej sedem, v novem cepivu, ki je že dosegljivo, pa jih bo deset. Polisaharidno cepivo vsebuje 23 tipov pnevmokokov, vendar je zaščita, ki jo ponuja, v primerjavi s konjugiranim cepivom nekoliko slabša,” je povedal mag. Pokorn. Zaščita, ki jo ponuja cepljenje, je odvisna od vrste bolezni. Najslabša je pri vnetju srednjega ušesa, najboljša pri najtežjih oblikah bolezni, kot sta sepsa in meningitis.

“Otroke lahko cepimo že pri starosti dveh mesecev. Število odmerkov je odvisno od starosti, ko otroka začnemo cepiti. Načeloma so potrebni štirje odmerki cepiva, trije v prvem letu in poživitveni odmerek v drugem letu starosti.”

Antibiotiki so učinkoviti, vendar lahko z njimi včasih počakamo
Pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa najbolj pomagajo antibiotiki, saj pobijejo bakterije, ki se v njem razmnožujejo in povzročajo vnetje, je o zdravljenju najpogostejše pnevmokokne okužbe dejal mag. Marko Pokorn. “Toda vedeti moramo, da je vnetje srednjega ušesa pogosto težko z gotovostjo prepoznati. Tako vsakodnevna praksa kaže, da učinkovitost antibiotikov pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa ni tolikšna, kot kažejo nekatere raziskave.

” V zadnjem času zdravniki pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa vse bolj priporočajo, da se z antibiotiki počaka dan ali dva, saj pogosto do izboljšanja pride spontano, tako da antibiotika sploh ni treba jemati. Kot je znano, imajo antibiotiki nekatere neželene učinke, ki se pojavljajo različno pogosto. Možne so alergijske reakcije in tudi prebavne motnje. Te težave so prehodne narave in po prenehanju jemanja antibiotika hitro minejo. Najpomembnejša za uspešno zdravljenje pnevmokoknih okužb je njihova pravočasna prepoznava, je prepričan mag. Marko Pokorn, kar najbolj velja za pnevmokokni meningitis. Posebna težava pri zdravljenju pnevmokoknih okužb je naraščajoča odpornost teh bakterij na antibiotike, ki je posledica pretirane in včasih nesmotrne rabe antibiotikov.


Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki