S cepljenjem do zaščite proti pnevmokoknim okužbam

V Sloveniji sta na voljo dve vrsti cepiv, konjugirani cepivi (proti desetim ali 13 serotipom) in polisaharidno cepivo proti 23 serotipom, ki pokrije večji nabor potencialnih pnevmokoknih patogenov.
V Sloveniji sta na voljo dve vrsti cepiv, konjugirani cepivi (proti desetim ali 13 serotipom) in polisaharidno cepivo proti 23 serotipom, ki pokrije večji nabor potencialnih pnevmokoknih patogenov. (Foto: Shutterstock)

V cepljenje proti pnevmokoknim okužbam je smiselno vključiti čim več starejše populacije.

Pnevmokokne okužbe povzroča bakterija Streptococcus pneumoniae (pnevmokok). Najdemo jo v žrelu in nosni sluznici sicer zdravih ljudi, navadno se prenaša kapljično ali s tesnimi stiki.

Obstaja več kot 90 serotipov pnevmokokne bakterije, od katerih lahko bolezni povzroča večina. Pri občutljivih posameznikih oziroma zmanjšanem delovanju celic imunskega sistema lahko povzroči vrsto bolezenskih stanj. To velja predvsem za majhne otroke, stare manj kot dve leti, in starejše od 65 let.

Tako se bolezen pri otrocih največkrat manifestira kot vnetje srednjega ušesa, redkeje kot pljučnica, v redkih primerih pa se lahko manifestira tudi kot bakterijski meningitis ali kot generalizirana sepsa. Pri odraslih, še posebej pri starejši generaciji nad 65 let, pnevmokokne okužbe pomenijo resno nevarnost, še posebej pri posameznikih s kronično pljučno boleznijo, pri bolnikih z boleznimi jeter, obtočil, napredovalo sladkorno boleznijo, pri nekaterih nevromišičnih boleznih in pri bolnikih z oslabljenim imunskim sistemom.

Dve vrsti cepiv proti pnevmokokom

V akutni fazi bolezni je indicirano zdravljenje z antibiotiki; ker pa pnevmokok izkazuje že določeno odpornost proti nekaterim antibiotikom, je smiselno cepljenje z uveljavljenimi cepivi. V Sloveniji sta na voljo dve vrsti cepiv, konjugirani cepivi (proti desetim ali 13 serotipom) in polisaharidno cepivo proti 23 serotipom, ki pokrije večji nabor potencialnih pnevmokoknih patogenov.


Priporočilo o uporabi cepiva za starejše od 65 let

Cepivi sta na voljo vsem posameznikom, zdravstvena zavarovalnica (ZZZS) pa krije cepljenje za otroke do dveh let in odrasle nad 65 let, ki sodijo v rizične skupine glede na pridružene bolezni. Najnovejše priporočilo o uporabi cepiva proti pnevmokokom pri starejši populaciji nad 65 let, ki ga je izdal Center za nadzor bolezni in njihovo preprečevanje v ZDA (CDC) oziroma njegovo svetovalno telo ACIP, vključuje priporočeno cepljenje z enim odmerkom polisaharidnega cepiva, ki pokrije 23 serotipskih kombinacij pnevmokoka, kar naj bi zadostovalo za zaščito. Če se posameznik odloči za cepljenje z obema cepivoma, mora uporabiti najprej 13-valentno konjugirano cepivo, po letu dni pa se mora cepiti še s polisaharidnim 23-valentnim cepivom.


V cepljenje vključiti čim več starejših in otroke do dveh let

Kako ranljiva je populacija starejših nad 65 let, se je pokazalo pri trenutni epidemiji virusne bolezni COVID-19. Ker so enako ranljivi tudi pri drugih okužbah, je smiselno v cepljenje tako proti pnevmokoknim okužbam kot tudi proti gripi vključiti čim več starejše populacije. Enako seveda velja za otroke do drugega leta starosti.

Precepljenost otrok pod dvema letoma proti okužbam s pnevmokoki je bila v letu 2019 okoli 62-odstotna, za dosego učinkovite splošne precepljenosti pa bi moral biti ta delež precej večji, med 85 in 90 odstotki.

Potrebna večja ozaveščenost o učinkovitosti in varnosti cepiv

V Sloveniji je pojavnost pnevmokoknih okužb v primerjavi z večino drugih srednje- in zahodnoevropskih držav kar trikrat, pri otrocih celo petkrat večja. Razlogov za to je več. Predvsem je treba o koristnosti cepljenja izobraziti vse generacijske skupine, v primeru otrok pa starše in zdravnike specialiste pediatrične smeri. Skrbeti moramo za večjo ozaveščenost prebivalstva o cepivih, njihovi veliki zaščitni vlogi in varnosti, saj pri boleznih, proti katerim smo jih razvili, pomenijo najboljše razmerje med učinkovitostjo in varnostjo, z ekonomskega vidika pa tudi najbolj racionalen spopad z bakterijskimi in virusnimi okužbami.


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki