Virus hepatitisa C: Prva okužba, ki jo je mogoče pozdraviti

»Smo ena tistih držav, ki imamo na voljo vsa zdravila, vključno z najnovejšimi. Ob ustreznem sistemu zdravljenja in dostopnih zdravilih je možno zdraviti vse bolnike,« poudarja infektologinja prof. dr. Mojca Matičič.
»Smo ena tistih držav, ki imamo na voljo vsa zdravila, vključno z najnovejšimi. Ob ustreznem sistemu zdravljenja in dostopnih zdravilih je možno zdraviti vse bolnike,« poudarja infektologinja prof. dr. Mojca Matičič. (Foto: Diana Anđelić)

Okužba z virusom hepatitisa C je prav gotovo ena najbolj zahrbtnih, saj praviloma poteka povsem tiho in neopazno, težava pri tistih ljudeh, pri katerih se akutna okužba spremeni v kronično, pa je, ker po dveh ali treh desetletjih povzroči različne zdravstvene zaplete, med drugim tudi primarnega raka jeter. Zdravljenje okužbe se je v zadnjih dveh desetletjih ves čas izpopolnjevalo, pred dobrima dvema letoma pa so na trg prišla zdravila, s katerimi je zdaj okužbo z virusom hepatitisa C možno povsem pozdraviti pri skoraj vseh bolnikih. To je v temeljih spremenilo ne le obravnavo te okužbe, temveč je obenem tudi pomenilo, da je prvič v zgodovini medicine možno pozdraviti kronično virusno okužbo!

To je resnično velik uspeh tako za farmakološko znanost kot medicino, še zlasti zato, ker je najsodobnejše zdravljenje nekaj povsem drugega od tistega, ki je bilo v uporabi dosedaj. Kot pravi prof. dr. Mojca Matičič, dr. med., spec. infektologinja in spec. internistka s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, je današnje zdravljenje ne le učinkovito, pač pa tudi brez neželenih učinkov, varno, enostavno in bistveno krajše, kot je bilo še pred nekaj kratkimi leti. »Imamo več kombinacij različnih zdravil, ki delujejo neposredno na virus in so primerne za vse tipe virusa in za vse skupine bolnikov.

Edina ovira ta hip, ki jo vidijo mnogi, je cena, ki še vedno ni nizka, a se postopoma znižuje povsod po svetu. Imamo tudi odlične smernice za zdravljenje s temi zdravili in ni bolnika, ki z njimi ne bi mogel biti zdravljen zaradi svojih drugih zdravstvenih težav. Ravnokar smo v Slovenijo dobili še zadnjo kombinacijo zdravil, s katero bomo obvladali tudi nekatere odporne seve virusov. Sicer pa smo v razvoju zdravil za zdravljenje okužbe z virusom hepatitisa C dosegli vrh – novih zdravil najverjetneje ne bo več!«


Prvi korak odkrivanje okuženih

Farmacija in medicina sta naredili svoj delež pri tem, da je hepatitis C prva virusna okužba sploh, ki jo je moč pozdraviti! Ta velikanski uspeh pa svoj potencial v polnosti lahko pokaže le takrat, ko je opravljen tudi drugi, pravzaprav prvi del naloge, to pa je odkrivanje okuženih ljudi. Tudi zato je pred dvema letoma Svetovna zdravstvena organizacija zasnovala prvo strategijo eliminacije okužbe z virusoma hepatitisov B in C ter oba opredelila kot prednostni javnozdravstveni problem.

V obrazložitev prof. Matičič pove, da je po ocenah na svetu okuženih približno 71 milijonov ljudi, med katerimi okužba še ni odkrita pri okoli 80 odstotkov, zdravljenih pa še ni kar 91 odstotkov! To je problem, ki ga mora rešiti vsaka država zase. »Z veseljem lahko povem, da smo v Sloveniji strategijo obvladovanja okužbe z virusom hepatitisa C zasnovali že pred več kot 20 leti, pripravila pa jo je in jo tudi ves čas vodi multidisciplinarna skupina strokovnjakov. Ves ta čas tudi beležimo in objavljamo rezultate zdravljenja. Smo ena tistih držav, ki imamo na voljo vsa zdravila, vključno z najnovejšimi, s katerimi je po rezultatih zadnje raziskave uspešnost zdravljenja stoodstotna tudi v skupini, ki je najtežje obvladljiva, to so intravenski uživalci drog. Ob ustreznem sistemu zdravljenja in dostopnih zdravilih je možno zdraviti vse bolnike!«


Slovenski model sinonim za uspeh

S svojim modelom se je slovenska stroka zavihtela na sam vrh po uspešnosti obvladovanja te tihe in zahrbtne okužbe, uspešnost pa ji priznava prav ves svet. In v čem je točka razlikovanja med slovenskim modelom in ostalim svetom? Odgovor se delno skriva v že omenjenem, nad dvajset let trajajočem multidisciplinarnem pristopu ter dostopnosti do vseh razpoložljivih zdravil, ki so znana ta hip v svetu, delno pa v pristopih pri odkrivanju okuženih.

V splošni populaciji so se tega lotili s kampanjami ozaveščanja in anonimnim brezplačnim testiranjem, ki je na voljo vse leto, intenzivno pa v tednu, ko je svetovni dan hepatitisa C. Ker ima vsak prebivalec Slovenije izbranega osebnega zdravnika, so se povezali tudi s to stroko in, kot pravi prof. Matičič, bodo od letos dalje v referenčnih ambulantah vsi tja napoteni pacienti izpolnili vprašalnik z dejavniki tveganja za okužbo z virusom hepatitisa C, ki so jim bili morda izpostavljeni kadarkoli tekom življenja in opravili ustrezno testiranje v primeru pozitivnega odgovora.

»Posebnost našega modela je tudi v tem, da smo se pred več kot desetimi leti še posebej posvetili obvladovanju okužbe med uporabniki drog, tako tistih, ki so v sistemu nadomestnega zdravljenja, kot tistih izven te mreže. Pozornost pa smo usmerili tudi v nekatere skupine kroničnih bolnikov, kjer je možno pričakovati večjo koncentracijo okuženih. Poleg tega, da smo mnoge od njih presejalno testirali že pred mnogimi leti in jih v veliki meri tudi že zdravili, lahko z veseljem povem, da smo v letošnjem letu dosegli tako imenovano mikroeliminacijo hepatitisa C med bolniki z dekompenzirano cirozo jeter, med bolniki s presajenimi organi, med bolniki, okuženimi z virusom HIV, med hemodializnimi bolniki (tu manjka še ena bolnica), prvi v svetu pa smo dosegli tudi mikroeliminacijo med hemofiliki, na kar smo še posebej ponosni. Seveda pa prihajajo novi bolniki z raznimi kroničnimi boleznimi, ki so lahko povezane z okužbo z virusom hepatitisa C, zato je po najnovejši klinični doktrini vse te bolnike potrebno presejalno testirati pri specialistu, ki obravnava določeno kronično bolezen in jih v primeru pozitivnega rezultata takoj napotiti k infektologu. Zanimivo je, da je izraz mikroeliminacija v strokovno izrazoslovje vstopil šele lansko leto, v praksi pa smo ga v Sloveniji udejanjali že veliko prej, preden smo ga spoznali.«

Intravenski uporabniki drog so poseben problem

Ko govorimo o mikroeliminaciji, je ta najaktualnejša pri okuženih ljudeh iz skupine intravenskih uporabnikov drog. Kot pravi prof. Matičič, so se zato že pred leti povezali z mrežo centrov, ki pri nas izvajajo nadomestno zdravljenje odvisnosti. Tovrstnih centrov je 21 in kot pravi doc. dr. Andrej Kastelic, dr. med., spec. psihiatrije, predstojnik Centra za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog, skrbijo za redno in aktivno testiranje med še neokuženimi uporabniki drog, na novo odkrite okužene pa dodatno motivirajo za zdravljenje in jih tako »pripravljene« napotijo na zdravljenje hepatitisa C k infektologom.

Delež tistih intravenskih uporabnikov drog, ki imajo prisotne označevalce trenutne ali pretekle okužbe, v Sloveniji znaša med 30 in 50 odstotki, aktualno okuženih pa je približno četrtina manj, pove sogovornik in doda, da je sodelovanje z infektologi odlično. »Med prvimi v Evropi smo pripravili smernice za testiranje in zdravljenje oseb s hepatitisom C, ki jemljejo droge. Tudi z zdravniki družinske medicine, ki delajo v centrih, odlično sodelujemo, med drugim smo letos pripravili tudi izobraževanje. Skupaj z infektologi pripravljamo izobraževanja tudi na mednarodni ravni.«

Presejanje najranljivejših skupin

Konec lanskega leta so infektologi prvi sploh v Sloveniji naredili presejanje na okužbo z virusom hepatitisa C med najranljivejšimi in zapostavljenimi skupinami uporabnikov drog (v nizkopražnih programih zmanjševanja škode, v zavetiščih in dnevnih centrih za brezdomce) in na licu mesta opravili testiranje. Kot pravi prof. Matičič, so bili izjemno presenečeni nad odzivom, ki je bil tudi posledica velike zavzetosti nevladnih organizacij. Odkrili so pričakovano nekoliko večji delež okuženih, ki jih bodo skušali vključiti tudi v zdravljenje. S testiranjem so začeli tudi v zaporih, ki se je pridružilo že rutinskemu cepljenju proti hepatitisu B.

Ostane le še odkrivanje

Slovenija je po vsem napisanem resnično naredila velikanski preboj na področju obvladovanja okužbe in stroka ima po sogovorničinih besedah vsa orodja, s katerimi lahko bolezen pozdravi, glavni problem pa ostaja odkrivanje okuženih. Odkrivanje v prepoznanih skupinah, v katerih so ljudje z višjim tveganjem, je preprostejši del težkega dela; velikanski zalogaj še vedno ostajajo ljudje, ki na prvi pogled živijo povsem normalno življenje in jim nihče ne bi pripisal uživanja drog, denimo v poslovnih in estradnih krogih, pove dr. Kastelic in doda, da »sami ne priznavajo težav in težko sprejmejo pomoč. Jemanje drog je sicer osebna pravica vsakega človeka, če s tem seveda ne ogroža drugih, ne le v družini in na delovnem mestu, temveč tudi v prometu. Poleg morebitnih akutnih, toksičnih učinkov drog, ki človeka pripeljejo na urgenco, jemanje psihoaktivnih snovi ugotovimo predvsem pri preizkusih v prometu ali pa pri motenem delovnem procesu. Takrat praviloma nastopi trenutek, ko je človek postavljen pred dejstvo ali abstinenca ali izguba službe, vozniškega dovoljenja ali še kaj drugega.«

In kako v tej razpršeni skupini odkrivati prisotnost okuženih z virusom hepatitisa C? »To prepuščamo bodisi ambulantam zdravnikov družinske medicine bodisi sodelovanju v anonimnem, brezplačnem testiranju, ki ga je mogoče opraviti brez napotnice vsak ponedeljek med 12. in 14. uro na Infekcijski kliniki v Ljubljani,« k testiranju še poziva prof. Matičič in doda, da čakalne dobe tako rekoč ni.

ZAKAJ JE POMEMBNO ZGODNJE ODKRIVANJE IN ZDRAVLJENJE?
Dolgo časa je bila okužba z virusom hepatitisa C obravnavana kot bolezen jeter, danes pa je jasno, da je to sistemska bolezen, ki lahko napade tako rekoč katerikoli organ ali organski sistem. »Dokazana je povezava z nekaterimi ledvičnimi boleznimi, ne-Hodgkinovim B limfomom, sladkorno boleznijo tipa 2, določenimi kožnimi in kostno-mišičnimi boleznimi, vpliva pa tudi na zmanjšane kognitivne sposobnosti in izrazito kronično utrujenost.

Če okužbo pozdravimo, je možnost za pojav naštetih zapletov oziroma bolezni značilno manjša. V eni od raziskav se je pokazalo, da je po 30 letih nezdravljene okužbe z virusom hepatitisa C smrtnost zaradi bolezni, ki se odrazijo na drugih organih zunaj jeter višja kot smrtnost zaradi primarnega jetrnega raka, povzročenega s to okužbo. Prav zato je tako zelo pomembno tako čim zgodnejše odkrivanje okužbe kot njeno zdravljenje. Pri intravenskih uporabnikih drog pa ima to še dodaten pomen, saj z ozdravitvijo okuženega odvisnika preprečimo nadaljnje širjenje okužbe,« pojasnjuje prof. Matičič.
Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Nastja Lazar

Nastja Lazar dr. med. spec. dermatovenerologije

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki