Zdravljenje hepatitisa C

  • MJS
  • ponedeljek, 09. november 2009
asist. mag. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske med.
asist. mag. Danica Rotar Pavlič, dr. med., spec. družinske med. (Foto: Diana Anđelić)

Zdravljenje hepatitisa C sodi v domeno specialista infektologa, vendar ima pri tem svojo vlogo tudi splošni zdravnik. Ker je ocenjeno število okuženih bolnikov v Sloveniji od pet do deset tisoč, se splošni zdravnik v svoji ordinaciji ne sreča pogosto z njimi, v povprečju le z enim, dvema ali tremi, razlaga asist. mag. Danica Rotar Pavlič, dr. med., specialistka družinske medicine, ki poudarja, da gre pri tej vrsti okužbe za skrito epidemijo. Dodaja, da imajo več teh bolnikov zdravniki, ki se usmerjeno ukvarjajo z zdravljenjem uživalcev prepovedanih drog.

Sogovornica poudarja, da se v ordinaciji vse pogosteje srečuje z bolniki, ki izražajo željo, da bi se testirali glede okužbe z virusom hepatitisa C. Bolezen, razlaga sogovornica, večinoma poteka brez kliničnih znakov in je prikrita, zato mora biti zdravnik zelo pozoren, da v pogovoru s pacientom preveri možnost okužbe. Pri tem je pomembno, da si najprej pridobi potrebno zaupanje, saj obiskovalci spregovorijo o svojem vsakodnevnem življenju, navadah in zasebnosti. Ljudje, ki imajo okuženega sorodnika, to največkrat povedo sami od sebe. Pri tem sogovornica poudarja, da sama kronična okužba dandanes ne bi več smela predstavljati stigme, ki se je nekateri ljudje najbolj bojijo, saj je pri 30 do 50 odstotkih okuženih prenos okužbe še vedno nepojasnjen. "Če ima nekdo hepatitis C, to še nikakor ne pomeni določenega vzorca življenja. Menim, da bi morali zdravniki prav na primarni ravni storiti vse, da začnemo razbijati ustaljene vzorce razmišljanja," je prepričana mag. Rotar Pavlič in nadaljuje: "Včasih se zgodi, da pride k meni bližnji sorodnik ali partner okuženega bolnika ali otrok matere, ki je nosilka kronične okužbe s hepatitisom C, ter želi ugotoviti, ali je tudi sam okužen. To se dogaja predvsem zadnja leta, ko o tem več govorimo. Pozorni moramo biti tudi na druge skupine ljudi, na morebitno nečisto tetoviranje in neustrezno opravljene postopke telesnega prebadanja. Okužbam so še posebno izpostavljeni intravenski uživalci drog.
V naši družbi so v pogovorih o zasebnih in javnih zadevah še vedno prisotne močne zavore; posamezniki se zelo bojijo enosmernih označb in predsodkov. Tudi kadar pogovor nanese na možnost uživanja drog, marsikatera usta obmolknejo, kar je škodljivo za vse nas. Droge vsekakor v družbi so prisotne; ljudje posegajo po njih in prav je, da se o tem pogovarjamo."

Če obstaja sum, opravite testiranje

Mag. Rotar Pavlič je vedno pozorna tudi na ljudi, pri katerih je bil naključno odkrit hepatitis B, na vse, ki navajajo promiskuitetne spolne odnose in imajo nepojasnjene, gripi podobne simptome ter laboratorijsko dokazane motnje v delovanju jeter; ljudi, ki imajo za seboj večji operativni poseg ali so prejeli transfuzijo pred letom 1993. Enako velja za vse bolnike s hemofilijo in ljudi, ki so bili na hemodializi pred letom 1993. Vsem naštetim skupinam bi morali omogočiti presejalno testiranje na protitelesa hepatitisa C.
Osnovno presejalno testiranje bi moralo imeti mesto na primarni zdravstveni ravni, težava pa se največkrat pojavi pod nazivi "zavarovalnica, kritje stroškov, omejevanje izdatkov". Kako to težavo rešuje sogovornica? "O tem smo že večkrat razpravljali na zdravniški zbornici in naš sklep je bil vedno, da je strokovno delo prvi zakon, ki ga mora spoštovati zdravnik družinske medicine. Leta 1999 so bile objavljene klinične smernice za obravnavo bolnikov, okuženih s hepatitisom C, in v njih piše, kako ravnati ob sumu na okužbo z virusom hepatitisa C. V primeru pozitivnega rezultata to je potrjena prisotnost protiteles, izbrani zdravnik bolnika napoti k infektologu. Zdravniška zbornica je na zavarovalnico že večkrat naslovila apel, v katerem je opozarja, da neljubo opominjanje zdravnikov, naj omejujejo število opravljenih storitev in diagnostičnih preiskav, v končni fazi vodi do daljših vrst v čakalnicah specialistov, kar tudi ni dobro. Mislim, da je vedno treba upoštevati strokovna izhodišča in če so ta utemeljena, je treba testirati vsakogar, pri katerem ugotavljamo realno možnost okužbe," je prepričana sogovornica. Strokovnost dela in preverjanje kazalnikov kakovosti bi morali biti osrednji vodniki pri delu zdravstvenega osebja.

Ugotavljanje delovanja jeter

Preden splošni zdravnik bolnika napoti k infektologu, opravi še nekaj drugih testov in preiskav. "Gotovo je splošni zdravnik dolžan preveriti stanje jeter in jetrnih encimov in kmalu lahko ugotovi, ali gre za kronično okužbo z dvignjenimi vrednostmi encimov ALT in AST, oziroma ali gre za okužbo brez dviga encimov. Bolnika tudi klinično pregledamo, če je možno, opravimo še ultrazvočno preiskavo jeter, nato pa bolnika z izvidi pošljemo k infektologu," razlaga sogovornica.

Pri zdravljenju sodelujejo trije

Zdravljenje bolnikov, okuženih s hepatitisom C, je primarno v domeni specialista infektologa, vendar bi pri zdravljenju morali sodelovali vsi trije: bolnik, infektolog in splošni zdravnik, pravi mag. Rotar Pavlič. Izbrani zdravnik naj bi bolniku predvsem svetoval glede zdravega življenjskega sloga. "Bolniki morajo vedeti, da uživanje alkohola dodatno okvari jetrno tkivo, zato jim mora zdravnik svetovati zdrav življenjski slog, uživanje nemastne hrane in podobno. Pomemben je tudi pogovor o spolnih odnosih, kjer je nujna uporaba lateksnega kondoma. Če je eden od partnerjev okužen, lahko tudi v monogamnem odnosu po daljšem obdobju pride do prenosa virusa in tudi o tem se moramo pogovarjati v naši ambulanti. Pomembno je tudi, da izbrani zdravnik preverja, ali bolnik po uporabi pravilno odlaga pribor za injiciranje zdravila. Vsak bolnik namreč dobi plastične kontejnerčke, v katere spravi uporabljene injektorje. Zdravnik splošne medicine mora dobro poznati tudi neželene učinke zdravljenja.
Včasih, pravi mag. Rotar Pavlič, morajo bolnikom svetovati, da že pred doziranjem interferona vzamejo sredstvo za zniževanje telesne temperature, pri nekaterih bolnikih je treba med terapijo preveriti stanje krvi, ker se lahko zmanjša število levkocitov, eritrocitov in trombocitov. "Posebno pozornost je treba nameniti tudi pojavu depresije pri bolnikih, ki se zdravijo z interferonom, saj se lahko to neprijetno dodatno breme pridruži zdravljenju ljudje pa sami od sebe redko spregovorijo o tem. Morda prej spregovorijo svojci, ki opažajo, da se je njihov bližnji spremenil," sklene pogovor sogovornica.

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki