Zaščitite se pred klopi

  • UR
  • nedelja, 22. maj 2016
Največ okuženih klopov je na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v ljubljanski regiji.
Največ okuženih klopov je na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v ljubljanski regiji. (Foto: Shutterstock)

Okuženi klopi lahko z vbodom prenašajo povzročitelje nevarnih bolezni. V Sloveniji je najpogostejša Lymska borelioza, za katero vsako leto zboli od štiri do šest tisoč ljudi. Druga pomembna bolezen je klopni meningoencefalitis, za katerim letno zboli od dvesto do tristo ljudi. Obe bolezni povzročata številne zdravstvene težave in pogosto puščata trajne posledice.

Lymska borelioza

Klopi, okuženi z Lymsko boreliozo, so razširjeni po vsej Sloveniji. Približno 10 - 30 dni po vbodu okuženega klopa se na koži pojavi rdečina, ki se postopno širi. Nato začne v sredini bledeti in nastane značilen obročast izpuščaj. Oboleli se lahko tudi slabo počutijo (utrujenost, glavoboli, bolečine v mišicah ...). Zelo pomembno je, da izpuščaja ne spregledamo, sicer zamudimo zgodnje zdravljenje z antibiotiki, ki je navadno najbolj uspešno. Tudi če ne začnemo z zdravljenjem, izpuščaj čez čas izgine, kar pa ne pomeni, da smo ozdraveli.

V večini primerov se bolezen le pritaji in neopazno razvija naprej. Po več tednih, mesecih ali celo letih pa izbruhne v vsej svoji veličini z znaki prizadetosti številnih organov in organskih sistemov: kože, živčevja, srca, sklepov, mišic in oči. Vsakdanje življenje obolelih je močno oteženo, nekateri celo ostanejo trajno invalidni. Kot že rečeno, se bolezen zdravi z antibiotiki, vendar jo je potrebno čim prej začeti zdraviti.


Klopni meningoencefalitis

Največ okuženih klopov je na Gorenjskem, Koroškem, Štajerskem in v ljubljanski regiji. Pri tej bolezni sprememb na koži ni. Navadno se 7 - 14 dni po vbodu klopa pojavijo znaki, ki so podobni gripi (slabo počutje, utrujenost, glavobol, vročina, bolečine v mišicah in sklepih, vnetje zgornjih dihalnih poti). Nato sledi izboljšanje in obdobje dobrega počutja, po katerem se bolezen povrne v še hujši obliki (hud glavobol, visoka vročina, slabost, bruhanje, otrdelost vratu, tresenje rok).

Zdravljenje poteka v bolnišnici, kjer zdravniki lahko le lajšajo težave, saj posebnega zdravila za to bolezen ni. Pri tretjini obolelih bolezen pusti trajne posledice, kot so ohromitev živcev, glavoboli, vrtoglavice, bolečine v mišicah in sklepih, kronična utrujenost, motnje koncentracije, spomina in razpoloženja, prizadetost sluha, lahko pa se konča tudi s smrtjo. Najučinkovitejša zaščita pred boleznijo je cepljenje, s katerim je treba začeti že pozimi.

Zaščita

Za odhod v naravo si oblecimo svetlejša oblačila (tako klopa lažje opazimo), ki naj pokrivajo čim več kože - dolgi rokavi, dolge hlače, pokrivalo za glavo. Hlačnice zatlačimo v nogavice. Uporabimo tudi zaščitno sredstvo proti klopom (repelent). Izbirajmo repelente, ki vsebujejo naravne sestavine (na primer naravne piretrine, ki so izvlečki rastline bolhač) in takšne, ki jih ni potrebno nanašati na kožo, ampak predvsem na oblačila. Z njimi popršimo hlače od kolen navzdol ter čevlje in nogavice. Na izdelkih preberimo, koliko časa deluje zaščita ter se po potrebi ponovno napršimo. Ko smo zunaj, se izogibajmo visoki travi in podrasti, ne dotikajmo se rastlinja in pogosto pregledujmo oblačila, da morebitnega klopa opazimo, še preden se prisesa.


Takoj odstranimo

Po vrnitvi iz narave natančno preiščimo kožo po vsem telesu, tudi lasišče. Stuširajmo se in operimo vsa oblačila, ki smo jih nosili. Če opazimo prisesanega klopa, ga takoj odstranimo, ker dlje kot je prisesan, večja je verjetnost okužbe. S posebno pinceto za odstranjevanje klopov ga primimo čim bliže koži in previdno izvlecimo. Še več tednov po vbodu opazujmo kožo po vsem telesu in spremljajmo svoje počutje. Če opazimo navedene znake bolezni, takoj obiščimo zdravnika. Zapomnimo si, da je zgodnje odkrivanje bolezni ključnega pomena za uspešno zdravljenje.
Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki