Za klopnim meningoencefalitisom (KME) zbolijo lahko tudi otroci

mag. Jerneja Ahčan, dr. med., spec. pediatrije
mag. Jerneja Ahčan, dr. med., spec. pediatrije

Za klopnim meningoencefalitisom (KME) lahko zboli kdorkoli, tudi otroci. Kot pojasnjuje mag. Jerneja Ahčan, dr. med., spec. pediatrije, je to za vsakega otroka in njegove starše nadvse neprijetna izkušnja. Praviloma namreč pomeni, da bo otrok kar nekaj dni preživel na zdravljenju v bolnišnici, po odpustu pa bo potreboval še nekaj tednov, preden bo dosegel enako psihofizično stanje kot pred boleznijo. K sreči ta bolezen pri otrocih poteka v blažji obliki in ima boljšo napoved kot pri odraslih.

Kot pravi sogovornica, je potek bolezni pri otrocih zelo podoben kot pri odraslih: "Teden ali dva po vbodu klopa nastopijo znaki,ki so podobni kot pri gripi: slabo splošno počutje, povišana telesna temperatura, glavobol, slabost in bolečine v mišicah. Ko v tem obdobju starši otroka pripeljejo k zdravniku, ta navadno oceni, da gre za virozo, včasih pa zaradi pordelega žrela, ki je lahko tudi znak zgodnje faze KME, po nepotrebnem predpiše antibiotik. Sledi nekaj dnevno ali nekaj tedensko izboljšanje, po katerem se težave ponovijo, le da v hujši obliki. Glavobol je močnejši, telesna temperatura višja, pogosta sta bruhanje in posledična dehidracija. Opazimo lahko tudi tresenje rok in jezika, včasih pride do motenj zavesti ali možganskih krčev, zelo redko pa do ohromitev ali celo smrti."

Specifičnega zdravljenja ni

Žal specifičnega zdravljenja za KME ni; telo mora bolezen premagati samo. "Zdravniki lahko le blažimo znake bolezni z zdravili za zniževanje telesne temperature, lajšamo glavobol in nadomeščamo tekočino, kadar otrok premalo pije ali jo izgublja z bruhanjem. Pri težkem poteku bolezni se odločimo za zdravila proti oteklini možganov in krčem," pojasnjuje dr. Ahčan in dodaja, da večina otrok povsem ozdravi že v nekaj tednih. "Včasih jih še nekaj časa pogosteje boli glava, imajo vrtoglavico, v šoli niso zbrani, se težje koncentrirajo in učijo, hitreje utrudijo in imajo motnje spanja. Redko se primeri, da imajo otroci po težkem poteku KME trajne nevrološke posledice; poleg opisanih so to še ohromitve in možganski krči."

Kako otroka lahko ustrezno zaščitimo pred možnostjo okužbe s KME?

"Težko si predstavljam otroka, ki ne bi z užitkom tekal po travi, se gugal v bližnjem parku, se sprehajal v gozdu in se s hišnimi ljubljenčki podil po jasah in parkih … Ker je Slovenija endemsko območje za virus KME – izjema je le ozek priobalni pas – in so torej okuženi klopi povsod po državi, smo tveganju za okužbo izpostavljeni vsi, ki se gibamo v naravi. Kljub upoštevanjem nasvetov o zaščiti pred vbodi klopov je cepljenje še vedno najučinkovitejša zaščita pred KME. Za zdaj je obvezno za vse dijake in študente, ki so med šolskimi ali študijskimi terenskimi vajami izpostavljeni morebitni okužbi, priporočljivo pa je tudi za vse otroke, starejše od enega leta, ki živijo na endemičnih območjih ali pa nanje zahajajo. Ker otrok v prvih dveh letih prejme kar nekaj obveznih cepiv, se starši, ki želijo otroka zaščititi tudi pred KME, za cepljenje največkrat odločijo nekoliko pozneje," pojasnjuje dr. Ahčan.

Cepljenje je varno

"S cepljenjem pripravimo imunski sistem, da se zna hitro in pravilno odzvati na okužbo in s tem prepreči bolezen. Seveda so možni neželeni učinki, ki pa so redki in blagi. Pri 5 do 25 odstotkih otrok (odvisno od starosti) se lahko po prvem odmerku pojavi povišana telesna temperatura, ki traja en dan, spremljajo pa jo lahko še utrujenost, glavobol ter bolečine v mišicah in sklepih. Na mestu cepljenja se utegnejo pojaviti rdečina, oteklina in bolečina. V tem primeru svetujemo obkladek, namočen v fiziološko raztopino, v primeru vročine pa zdravilo za zniževanje telesne temperature (paracetamol). Cepljenje je mogoče kombinirati z obveznimi cepljenji, razen če v navodilu proizvajalca ni navedeno drugače. Kadar otroka cepimo sočasno, to naredimo na ločenih mestih, najbolje na različnih okončinah," razloži sogovornica in doda, da otrok ne cepijo v času prebolevanja akutne vročinske bolezni, ne cepijo pa tudi otrok, ki so alergični na sestavine cepiva ali pa so imeli po zaužitju jajčnih beljakovin anafilaktično reakcijo.