Uspešna zgodba o hujšanju – gospa Nevenka

(Foto: Shutterstock)

Še pred letom dni, marca lani, je imela gospa Nevenka kar štirideset kilogramov več kot zdaj. Pravzaprav si nikoli ni mislila, da bi jih oklestila, o tem sploh ni premišljevala. Živela je s svojo težo, z njo se ni preveč obremenjevala, čeprav je opazila, da je številka na tehtnici iz leta v leto večja, in tudi sicer pravi, da je bila okrogla že kot otrok.

Pravi čas, da poskrbi zase

Nato je prišla pobuda, ki jo je dala njena direktorica v službi, v domu upokojencev, kjer je zaposlena kot medicinska sestra. Ker se je teoretično še kako dobro zavedala, kakšne posledice lahko prinese debelost, je vedela tudi to, da je zdaj, ko je še zdrava, pravi čas, da stori nekaj zase. Tako sta se skupaj s sodelavko, ki smo jo v naši reviji že predstavili, znašli v ambulanti za hujšanje.

Kalorije mimogrede

Nevenki se ni zdelo, da bi veliko preveč jedla. "Res pa je, da vmesnih prigrizkov sploh nisem štela za obroke – sladice, kak sendvič, rada tudi pečem … Človek sploh ne ve, koliko kalorij zaužiješ takole mimogrede."

Vztrajno

Rekla si je: "Bom pač poskusila. Mesec, dva, samo toliko, da vidim, kako poteka vsa stvar." Po mesecu in nato dveh je nastopil še tretji, pa četrti – in tako je vztrajala vse do danes. Toda volja je še zdaleč ni minila – prej nasprotno, vse več je premore. Začela se je namreč bolje počutiti, ogledalo je bilo do nje vse prijaznejše, pohvale so kar deževale … Trma ji ni dala miru, vztrajala je pri svoji odločitvi.

Prej …

Zdaj ni prepričana, ali je kilogrami v resnici niso motili – ali pa je morda vse skupaj ves čas potiskala vstran. Prej je namreč sem in tja poskusila s kako dieto, vendar jo je vedno znova odvrnila hrana, ki ji ni ugajala, zato je obupala.

Poleg tega se nikoli ni naučila pravilnega prehranjevanja. Tudi gibanje ji ni bilo ljubo, težko se je pripravila že do tega, da se je odpravila na sprehod.

Ponosna nase!  

Ko zdaj pomisli na vse izgubljene kilograme, je ponosna nase, saj si konkretne številke, koliko mora v resnici shujšati, nikoli ni predstavljala.
Za zdaj se hrani, za katero se boji, da bi jo premamila, denimo slaščicam, raje izogiba. Zdi se ji bolje, da je še poskusi ne, saj ni povsem prepričana, da ne bi pojedla preveč. Zaveda se, da bodo težji trenutki morda šele prišli – ko bo dosegla končni cilj in bo morala na doseženo težo paziti sama.

Lepa odkritja

Pilates in nordijska hoja sta ji zdaj v užitek. Pravo odkritje. Sčasoma bo verjetno pravo odkritje tudi nova podoba v zrcalu, ki ji še ni povsem domača. Vsega se moramo navaditi.
Članek se nadaljuje »