Debelost in zdravstvena tveganja od A do Ž

(Foto: Shutterstock)

Že vrabci na strehi čivkajo, da čezmerna telesna teža in debelost pomenita številne nevarnosti za zdravje, nevarnost pa se povečuje hkrati z indeksom telesne mase ITM, o katerem smo v naši reviji že veliko pisali. Toda dobra novica je, da že majhno, pet do desetodstotno, znižanje telesne teže lahko zmanjša nevarnost nastanka številnih bolezni in motenj, povezanih z debelostjo.

Apneja

Debelost, zlasti debelost zgornjega dela telesa, je dejavnik tveganja za nastanek apneje, začasne prekinitve dihanja med spanjem, ki je lahko tudi usodna. Večina ljudi, ki trpijo za spalno apnejo, ima ITM nad 30, zato že zmerno zmanjšanje teže izboljša delovanje pljuč, zmanjša pogostnost spalne apneje, izboljša kakovost spanja in omili zaspanost čez dan.

Artritis


Debelost je povezana z nastankom osteoartritisa. Odvisno od stopnje strukturne že zmerno zmanjšanje teže ublaži posledice osteoartritisa, kot so okvare ter bolečine v hrbtu in sklepih.

Bolezen žolčnika


Žolčni kamni so pri debelih ljudeh štirikrat pogostejši kot pri tistih z normalno telesno težo. Bolezen žolčnika je najpogostejša pri ženskah s čezmerno telesno težo, ki so starejše od štirideset let.

Diabetes tipa 2


Z naraščanjem ITM se povečuje tudi tveganje za nastanek diabetesa tipa 2 (sladkorno bolezen). Raziskave kažejo, da že petodstotna izguba teže za 58 odstotkov zmanjša ogroženost.


Holesterol


Debelost je povezana z povišano ravnjo holesterola v krvi, že zmerna, do 10-odstotna izguba teže, pa lahko zmanjša koncentracijo holesterola v krvi.


Koronarna bolezen srca


Debelost je pomemben dejavnik tveganja za nastanek koronarne bolezni srca. Tveganje za to bolezen je večje pri osebah s centralnim tipom debelosti, torej pri tistih, pri katerih se maščoba nabira na območju trebuha.

Neplodnost žensk


Večji ko je ITM pri osemnajstem letu starosti (celo pod mejo, ki pomeni debelost), večje je tveganje za poznejšo ovulacijsko neplodnost.

Protin


Debelost je povezana z nastankom protina.

Članek se nadaljuje »


Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki