Sedem nasvetov za zdravo hujšanje

Pri zdravem hujšanju ne zaužijemo manj kot 1050 kalorij na dan, saj to lahko resno prizadene zdravje; poskrbimo tudi, da ne izgubimo več kot kilograma teže na teden.
Pri zdravem hujšanju ne zaužijemo manj kot 1050 kalorij na dan, saj to lahko resno prizadene zdravje; poskrbimo tudi, da ne izgubimo več kot kilograma teže na teden. (Foto: Shutterstock)

Hujšanje je stvar preproste matematične formule: porabiti morate več kalorij, kot jih zaužijete. Toda kako to že enkrat za vselej doseči?

1. Ne jejte pred televizijo, ampak za mizo in ob pogovoru. Toda govorite, ne jejte, ampak celo odložite pribor. Možgani namreč potrebujejo nekaj časa, da vam sporočijo, da ste siti, zato morate obedovati počasi. Koliko pojemo, je pri večini ljudi bolj odraz navad kot potreb.

2. Uporabljajte majhne krožnike – najbolje temno modre. Če verjamete, da imajo barve na nas določen vpliv, naj bi namreč temno modra zmanjševala tek, rdeča, oranžna in rumena pa naj bi ga krepile. Spomnite se samo, katere barve prevladujejo v trgovinah z živili …

3. Poskrbite za majhne spremembe. Ali vsak večer popijete skodelico vroče čokolade? Že danes opustite katero od takšnih nezdravih navad. To seveda ne pomeni, da se čokolade nikoli več ne boste pritaknili. Za malico si privoščite košček temne, poleti pa jo lahko raztopite in vanjo pomakate jagode.

4. Odločajte se za bolj zdrave prigrizke: narezan ananas, kandiran ingver, pokovko, potreseno s poljubnimi začimbami, od česna v prahu do čilija. Pijete lahko tudi kavo, vendar tradicionalno, turško, in z dodatkom manj mastnega mleka.

5. Petnajst minut pred vsakim obrokom popijte kozarec vode ali skodelico čaja, kar bi vas moralo vsaj malo zasititi. Pazite tudi, da žeje ne zamenjate za lakoto.

6. Vodite dnevnik in vanj vpisujte tudi cilje, ki pa morajo biti stvarni in povsem določni. Nikakor: Več bom telovadil. Ampak: Preplaval bom celo dolžino bazena!

7. V mislih vizualizirajte svojo vitko postavo. Večjo motivacijo boste dosegli tudi tako, da svoje misli razkrijete v blogu: če vas bo spremljalo toliko in toliko ljudi, bo tudi vaša disciplina večja.


  • Pri zdravem hujšanju ne zaužijemo manj kot 1050 kalorij na dan, saj to lahko resno prizadene zdravje; poskrbimo tudi, da ne izgubimo več kot kilograma teže na teden.
  • Obvezna je tudi redna telovadba. Nevajenim gibanja se je sprva bolje priključiti skupinski vadbi.

Hujšanje pod zdravniškim nadzorom

Debelost, ki jo Svetovna zdravstvena organizacija prišteva med kronične presnovne bolezni, je ena od najbolj množičnih bolezni razvitega sveta. Zdravljenje sodi v domeno internistične stroke, ki obravnava debelost kot psihosomatsko bolezen. Vključuje nižanje telesne teže in odpravljanje vzrokov, ki so do povečanega vnosa hrane in povečane teže kot posledice, pripeljali.