Suhe najstnice - debele ženske?

(Foto: Shutterstock)

Izidi ameriške raziskave so razkrili, da stroga dieta v najstniški dobi pomeni večjo verjetnost debelosti v odrasli dobi. Torej bodo dekleta, ki so uživale tablete za zmanjševanje teka, se odrekale hrani in z namernim bruhanjem skušala nadzirati telesno težo, slej ko prej pridobila odvečne kilograme.


Hujšanje je med najstnicami nekaj vsakdanjega, je tako rekoč način ukvarjanja s svojim telesom. Shujšati kilogram ali dva, ki nas moti na zadnjici, trebuhu ali stegnih, ne predstavlja nevarnosti za organizem. Nekaj povsem drugega je, če se najstnica odloči za radikalno shujševalno dieto, s katero naj bi v nekaj mesecih izgubila deset, morda celo dvajset kilogramov. “Recept” fantastične diete ji je zaupala prijateljica, pri kateri so kilogrami “izpuhteli” sami od sebe, ali pa ga je prebrala v reviji, ki obljublja popolno postavo v nekaj tednih.

Nezadovoljne s postavo

Še posebno dekleta so v adolescenci zelo občutljiva na svoj videz, najsi gre za akne, preveliko težo ali nove obline. Zaradi motenj samopodobe si predpišejo dieto, ki je običajno skrajna: število zaužitih kalorij je zelo nizko, marsikdaj pa skorajda ne jedo, saj želijo spremembe doseči kar se da hitro. Pri takšnih dekletih obstaja večja možnost nastanka poznejših težav, denimo nenehnega boja s preveliko težo in motenj hranjenja, ki utegnejo preiti v anoreksijo, bulimijo ali kompulzivno prenajedanje.

Avstralski raziskovalci so prišli do spoznanja, da pri dekletih, ki se podvržejo zelo strogi dieti, obstaja 18-krat večja možnost, da se pri njih razvije katera od motenj hranjenja kot pri njihovih vrstnicah, ki ne hujšajo. Pri najstnicah na zmerni dieti se ta možnost poveča za petkrat. V takšnih primerih je najprej potrebno psihiatrično zdravljenje, saj so največkrat v ozadju duševne težave in stiske. Učinka nikakor ni mogoče doseči čez noč. Čas za dietetne programe pod zdravnikovim nadzorom nastopi po letu, dveh psihoterapije, včasih celo pozneje -- seveda če je zniževanje telesne teže sploh potrebno.

Individualne diete

V primeru prevelike telesne teže kot posledice nepravilnega hranjenja in zmanjšane porabe je potrebno hujšanje, zdravljenje, ki mora potekati pod zdravniškim nadzorom. Takšna dieta je postopna, oseba kilograme izgublja počasi, kar prispeva, da se ti povrnejo v znatno nižjem odstotku primerov. Individualno predpisane diete pomagajo spremeniti način prehranjevanja, marsikdaj pa je potrebna tudi sprememba življenjskega sloga, saj ljudje, ki se neustrezno prehranjujejo, običajno živijo nezdravo.

Povrnjeni kilogrami

Hujšanje z modernimi dietami škoduje organizmu, ker so te običajno enostranske in telo oropajo pomembnih snovi. Poleg tega se bazalni metabolizem (metabolizem, ki opredeli potrebno dnevno količino kalorij, ki jih moramo zaužiti) pri hujšanju zniža, zato je potreben postopen prehod na vzdrževalno prehrano, sicer se po končani dieti teža povrne kar v 90 odstotkih primerov.

Proč s skrajnimi dietami

Diete so še posebno škodljive za vse, ki kar naprej nihajo med obdobji hujšanja ali celo stradanja, ki jim sledijo obdobja prenajedanja. Po prepričanju večine zdravnikov je za organizem veliko bolj škodljivo nenehno izgubljanje in pridobivanje kilogramov kot pa ohranjanje stalne telesne teže, čeravno je ta zmerno povečana. Še posebno nevarne so “hitre” in skrajne diete.

Rešitev za odpravo prevelike telesne teže je dolgotrajna in postopna dieta, ki telesu priskrbi vse potrebne snovi. Ne gre pozabiti tudi na vsakodnevno vadbo, ki je zagotovo najmanj tvegan način zmanjševanja teže.


Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki