Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zgodba o hujšanju - Bernarda


(stran 2 od 2)

Opis zdravljenja in zdravniško mnenje

Bernardina zgodba je zanimiva s strokovnega stališča, saj je za zgled tistim bolnikom s povečano težo, ki po poskusu ali dveh, ko jim ne uspe shujšati ali pa dosežene teže ne zmorejo obdržati, iščejo takšne in drugačne bližnjice za dosego cilja ali pa celo povsem izgubijo upanje, da bodo sploh kdaj dosegli zdravo telesno težo.

Zdravljenje debelosti je pri Bernardi potekalo v dveh delih. Pred tremi leti se je v naši ambulanti v Ljubljani prvič oglasila z močno povečano težo, ki jo je imela že deset let. Shujšala je 38 kilogramov, nato je skoraj dve leti ni bilo na kontrolo. V vmesnem času je pridobila 16 kilogramov. Ko je dojela, da teža nezadržno narašča in da je ne zmore ustaviti, kaj šele shujšati, je spet prišla na pregled. Tokrat je bila trdno odločena, da se bo naučila doseženo težo tudi ohraniti.

Velikokrat slišim, da se je bolnikom neprijetno vrniti v ambulanto, če se po hujšanju spet zredijo, pa čeprav pridobijo samo nekaj kilogramov. Zagotovo je zadrega v takih primerih zelo človeški in razumljiv občutek. Toda dobro jo je premagati, saj za debelost, ki je večinoma blažja ali hujša oblika odvisnosti od hrane, velja, da je zdravljenje marsikdaj uspešno šele v drugem ali tretjem poskusu, če je le bolnik motiviran in če sprevidi, da potrebuje strokovno pomoč in da bo treba skupaj s težo spremeniti še nekatere pomembne stvari pri sebi in v svojem življenju.

Bernarda je v drugem delu shujšala 21 kilogramov in težo že štiri mesece uspešno ohranja. Toda potrebovala bo vsaj še dve leti, preden se bo brez stalnih diet z zdravo prehrano in zdravim življenjskih slogom naučila z novo težo tudi zadovoljno živeti.

Izkaznica hujšanja

Ime: Bernarda
Poklic: gradbena tehnica
Starost: 35 let
Začetna teža: 108,6 kg, BMI 38,47
Dosežena ciljna teža: 65,7 kg, BMI 23,27
Celotna redukcija teže: 42,9 kgVam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd