Zgodba o hujšanju - Bernarda

(Foto: Shutterstock)

Nič več XXL

Bernarda pravi, da je njen videz zaradi povečane telesne teže ni nikoli pretirano obremenjeval, tudi domači ji zaradi tega nikoli niso nič rekli. Le pri nakupovanju oblačil se je včasih zamislila in bila za trenutek nesrečna, nato pa se je navadila na tisti XXL in prebrodila tudi to krizo.

Po prvem porodu ji je uspelo shujšati takrat je to dosegla skupaj z mamo, ki je morala shujšati zaradi hrbtenice, drugič so kilogrami ostali. Poleti je vedno malce shujšala, pozimi je spet pridobila kilograme in o prehrani sploh ni razmišljala. Takšna je pač bila in svoje podobe se je povsem navadila.

Potem je nekega dne srečala sosedo, ki je shujšala skoraj petdeset kilogramov. Bernarda pravi: "Bila je kot manekenka in takrat me je prešinilo poglej, saj je mogoče kaj storiti. Vprašala sem jo za nasvet in tako sem prišla do zdravnice.

Takrat se nemara sploh še nisem zavedala, da bi tudi jaz lahko shujšala, sebe sem od nekdaj jemala takšno, kakršna sem bila. Nisem pomislila, da bi bila lahko drugačna. Najbrž prevečkrat razmišljamo tako, kot da je to nekakšen čudež, in si niti ne predstavljamo, da bi kaj takega lahko uspelo tudi nam." K zdravnici je prvič prišla pred tremi leti, uspešno hujšala in samo nekaj kilogramov pred koncem obupala. "Tako kot sva obe s sestro začeli hujšati, sva tudi sočasno kar končali. Bila sem kar samozavestna. Enostavno sem prenehala hoditi na kontrole, bila sem trdno prepričana, da vem, kako in kaj, in res sem težo približno leto dni vsaj približno vzdrževala, nato pa je bilo konec.

Seveda je bila napaka, da diete nisem dokončala, kot bi jo morala, najbrž sploh nisem bila duševno pripravljena, da ta del življenja spremenim za vedno. Veliko sem kolesarila in hodila ter si najbrž predstavljala, da se tako ali tako dovolj gibam. Ko pa pozimi nisem mogla obleči smučarskih hlač, me je zgrabila prava panika. Vse drugo sem namreč še lahko nosila, te hlače pa so me 'prizemljile'."

Tako je Bernarda ponovila hujšanje, ki ga je pred časom pretrgala. Takole pravi: "Pomembno je, da sem zadevo končala. Da mi je zdravnica rekla, pripravljeni ste na vzdrževanje, in sem šla s tem občutkom domov. Zdaj tudi sama vem, da sem duševno trdnejša." Že med dieto je Bernarda opazila, da je najtežje dopovedati drugim, da nekaterih stvari ne bo jedla ali pila. "Vsi ti govorijo, saj je samo to ali to, in ne razumejo, da pač ne bom, ker vem, da ne smem, in da je to odločitev, ki se je bom držala. Prav dobro vem, da je to sprememba za vse življenje. Če se že pregrešim, hitro sedem na kolo in 'pokurim' kalorije. Nimam občutka, da bi bila s tem obremenjena. Res pa je, da se zdaj počutim veliko bolje in da grem pri hoji lahko vštric z možem."

Bernardin uspeh je spet dal voljo tudi sestri in celo mami, da sta stopili do zdravnice. Zdaj v družini res ne manjka spodbude.
Članek se nadaljuje »


Veronika Podgoršek

dr. Veronika Podgoršek psihoterapevtka

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki