Zgodba o hujšanju – gospa Dragica

(Foto: Shutterstock)

Mož pravi, da je dobil mlajšo ženo

Ob prvem obisku zdravnice gospa Dragica ni bila popolnoma nevedna, saj je imela za seboj že nekaj poskusov hujšanja. Dokaj razširjena "ločevalna dieta" ji je bila sicer všeč in ob njeni pomoči je tudi izgubila kar nekaj kilogramov, vendar je lepo razložila: "Pri tej dieti samo čakaš, kdaj je bo konec – kot bi ves čas gledal na uro. Potem ko mine tistih čudežnih devetdeset dni, zaradi neznanja spet zaviješ na prejšnjo pot prehranjevanja."

Dvakrat resneje

V zadnjih desetih letih se je dvakrat resneje lotila hujšanja. Nekaj kilogramov je ostalo po nosečnostih, poleg tega je opustila kajenje in ga začela nadomeščati s hrano.

Pogrešala je zdravniško pomoč!

Toda številka na tehtnici, ki se ji je še zdela sprejemljiva, se je ves čas po malem pomikala navzgor – 90, 100 … Kljub temu ni zbrala dovolj moči, volje in vztrajnosti. Tu so bili večerni prigrizki pred televizijo, tudi v službi je po večkrat malicala. "Kot bi ves čas vedela, da v resnici pogrešam nekoga, ki bi me spremljal, ki bi bdel nad menoj," nadaljuje. "Pri zdravnici natanko veš, kaj smeš in česa ne, veš, kako se tega lotiti, kako si pomagati, olajšati pot … Če je treba, si deležen tudi psihološke podpore, čeprav se ti utegne zdeti, da je ne potrebuješ.

Ni vse izgubljeno

Predvsem pa sprejmeš dejstvo, da ni vse izgubljeno, če si kdaj pojedel več, kot bi smel, seveda pa moraš to 'popraviti'." Pogosta napaka vseh, ki bi radi hujšali, je namreč v tem, da prvemu prekršku sledijo novi, saj pomislijo, da je tako ali tako vse izgubljeno.

Uspeh!

Sodelavci in prijatelji so jo previdno opozarjali na vse večjo težo, čeprav je tudi sama vedela, da se redi. Vse težje se je igrala z vnukom, imela je precej povišan krvni tlak. Z novim letom je vnovič poskusila z ločevalno dieto, nato pa je izvedela za Medico. Gospa Dragica pravi, da je v Medicu našla vse, kar je pogrešala: znanje o hrani, telovadbo, zavedanje o koristnosti sprehajanja … Malce strahoma je razmišljala o tem, da ji nekega dne ne bo več treba hoditi na kontrole, pomislila je namreč, da bo preveč prepuščena sebi, in se spraševala, ali bo sploh zmogla. Toda misel na to je iz dneva v dan lažja, saj vidi, da je uspešna.

Vzor …

Obenem je vzornica svojima hčerama, ki se pri prehranjevanju zgledujeta po njej.
Ugotavlja, da jo tudi okolica sprejema drugače. Mož pravi, da je dobil mlajšo ženo, kadar pa gre gospa Dragica mimo ogledala, kar malce obstane – svoje nove podobe se namreč še ni povsem navadila, čeprav je ponosna, da ji je uspelo. Lažje ji je tudi zato, ker je spoznala kar nekaj ljudi z enakimi težavami, s katerimi se lahko pogovori.

… in ponos hčera

Najbolj vesela pa je dejstva, da sta nanjo ponosni tudi hčeri in da jima kaže, kaj vse je mogoče doseči z močno voljo in vztrajnostjo. Tako rekoč nehote se precej spremenil tudi njen življenjski slog, ki se je tako izboljšal, da se ga lahko samo veseli. Za zdrav življenjski slog bi si morali vedno znati vzeti čas, pravi.

Osebna izkaznica
Ime in priimek: Žnidar Dragica
Starost: 49 let
Začetna teža: 95,7 kg; ITM 30,89
Dosežena teža po hujšanju: 70,5 kg; ITM 22,76
Trajanje hujšanja: 5 mesecev
Celokupna redukcija teže: 25,2 kg
Zmanjšanje obsega pasu: 29 cm (iz 112 cm na 83 cm)
Povprečna mesečna hitrost hujšanja: 5 kg
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki