Pospešite presnovo in shujšajte hitreje

(Foto: Shutterstock)

Najnovejša znanstvena spoznanja

Kako hitro presnavljamo kalorije in maščobo, je resda v določeni meri genetsko pogojeno in odvisno od spola, vendar za lahko k njeni pospešitvi veliko prispevate tudi sami. Predstavljamo vam nekaj najnovejših znanstvenih spoznanj o tem, kako pospešiti presnovo in s tem shujšati hitreje – in po naravni poti.

JUTRO – ZA DOBER ZAČETEK DNEVA 

Zajtrkujte vsak dan
Brez zajtrka vaše telo preide v podoben način delovanja kot pri stradanju. To pomeni, da se vaša presnova upočasni, saj mora varčevati z energijo (to najučinkoviteje doseže, če jo shrani v maščobo). Zgodnejši ko je prvi obrok, bolje je. V eni od zadnjih študij, ki je bila objavljena v reviji American Journal of Epidemiology, so se prostovoljci, ki so z zajtrkom zaužili od 22 do 55 odstotkov kalorij, v štirih letih v povprečju zredili 800 g, tisti, ki so z zajtrkom zaužili 11 odstotkov dnevnih kalorij, pa za 3 kilograme. V drugi študij, objavljeni v isti reviji, so pri prostovoljcih, ki so preskakovali zajtrk, ugotovili 4,5-krat večje tveganje za nastanek debelosti.

Kaj jesti?
Zjutraj bi morali jesti hrano, ki se presnavlja počasi, saj se tako dlje ohrani občutek sitosti. Dobra izbira je kombinacija beljakovin, sestavljenih ogljikovih hidratov in zdravih maščob, denimo: omleta iz enega rumenjaka, dveh beljakov, paprike in čebule, zraven pa pol skodelice kuhanega ovsa, zmešanega s četrt skodelice zamrznjenega jagodičja, in žličko omega 3 ribjega olja.

Srkajte kavo
Raziskava, objavljena v reviji Physiology & Behavior razkriva, da se stopnja presnove pri ljudeh, ki pijejo kavo s kofeinom, v povprečju poveča za 16 odstotkov bolj kot pri tistih, ki raje pijejo kavo brez kofeina. Kofein spodbuja osrednji živčni sistem, s čimer se pohitrita srčni utrip in dihanje.

Pijte mrzlo vodo
Raziskovalci z Univerze v Utahu so odkrili, da imajo ljudje, ki spijejo po osem kozarcev vode na dan, hitrejšo presnovo od tistih, ki je spijejo samo po štiri kozarce. Telo namreč porablja kalorije že s tem, da mrzlo vodo segreva na svojo temperaturo.
Članek se nadaljuje »