Uspešna zgodba o hujšanju - Gospa Vena

(Foto: Shutterstock)

Kriv je bil žolčni kamen

Včasih bolj, včasih manj, vsekakor pa me vedno znova presenetijo fotografije "od prej". Fotografija gospe Vene spada med bolj presenetljive. Večkrat sem jo pogledala, jo primerjala, a je bilo kljub temu težko verjeti, da sta gospa s fotografije in gospa, ki sedi pred mano, ena in ista oseba.

2 leti začaranega kroga

Od takrat, ko se je prvič oglasila pri zdravnici, zgodba o hujšanju moje današnje sogovornice traja dve leti. Za zmanjšanje teže si je prizadevala že vse, odkar se je začela rediti. Kilogrami so se nabirali počasi; med obema nosečnostma in z leti se jih je nabralo več kot sto. Gospe Veni ni bilo vseeno, trudila se je, da bi se znebila vsaj nekaj odvečne teže. Poskusila je s tabletami, z ločevalno dieto … vendar se ji je dogajala zgodba mnogih: nekaj kilogramov je izgubila in jih spet pridobila. Pa spet shujšala in se spet zredila. Začarani krog, tako dobro znan mnogim. Menila je, da gibanje, ki ga zahteva vsakodnevno življenje, zadošča, sicer pa je bila ves čas utrujena.

”Zavzela sem se“

Nato se je pojavil žolčni kamen. Ko sta se z osebnim zdravnikom pogovarjala o možnostih zdravljenja, je bil neizprosen: "Gospa, pred operativnim posegom bo treba shujšati." Zaradi dotedanjih neuspešnih samostojnih poskusov hujšanja je bila seveda skeptična, vendar se je na zdravnikov predlog navdušila nad hujšanjem pod zdravniškim nadzorom.

"Prišla sem torej sem in se zavzela. Navodil sem se držala, kolikor se je le dalo. Priznam, še zdaj včasih 'zabluzim', vendar se zavedam, da me napake drago stanejo. Mislim, da človek šele sčasoma spozna svoje telo in zmore nekako uravnavati težo." Zdaj ve, da napak ne sme ponavljati iz dneva v dan. Navadila se je veliko hoditi, trudi se tudi s telovadbo, vendar prizna, da se ji včasih ne ljubi. Kadar ima občutek, da jo bo hrana premagala, gre na sprehod.

Počutje na prvem mestu

Prej ji je bil red doma vedno na prvem mestu, zdaj pa včasih tudi vse skupaj pusti in se odpravi ven. Dopovedala si je, da vse lahko počaka in da je njeno počutje na prvem mestu. Kadar v službi pride v jedilnico, se mora potruditi, da je ne premami vonj po hrani. Včasih je med kuhanjem poskušala hrano tako, da je pojedla po tri ali celo štiri žlice jedi, zdaj poskusi le toliko, da ve, kakšnega okusa je.

Uspelo ji je!

Prej jo je najbolj motila neokretnost. Težko se je sklonila, težko si je zavezala čevlje, težko je delala v službi. Zdaj je povsem drugače, podpora domačih in prijateljev pa je le še pika na i. Počuti se veliko bolje, rada se lepo obleče. Včasih koga sliši reči "Joj, tako se trudim, pa mi ne uspe shujšati niti za kilogram …" Gospa Vena pogumno pristavi: "Takole sedeti za mizo, ob dobri hrani in pivu, ni ravno trud – treba se bo res potruditi in opustiti te razvade." Gospe Veni jih je uspelo opustiti. Začetek je bil resda težek, še doda, toda vztrajnost se je obrestovala.

Osebna izkaznica
Ime: Vena
Starost: 44 let
Začetna teža: 105,5 kg ( ITM 44,5)
Dosežena teža po hujšanju: 72,7 kg (ITM 30,65)
Trajanje hujšanja: 14 mesecev
Skupno zmanjšanje teže: 32,8 kg
Povprečna mesečna hitrost hujšanja v prvih 7 mesecih: 4,5 kg, v nadaljnjih 7 mesecih: 0,5 kg
Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Vsi Viva strokovnjaki