Pripravki za hujšanje

(Foto: Jupiterimages)

Hitreje do cilja

Dandanes je trg preplavljen s takšnimi in drugačnimi izdelki za hujšanje. Farmacevtska industrija še vedno ni odkrila magične formule za vitkost, na policah trgovin pa je vsak dan več prehranskih dopolnil, ki obljubljajo pomoč pri zmanjševanju telesne teže in količine telesne maščobe. Tokrat vam Viva prinaša seznam snovi, ki jih je posamič ali v kombinaciji z drugimi snovmi mogoče kupiti v slovenskih lekarnah in specializiranih trgovinah.

Nadvse pomembno je, da pri uporabi pripravkov za hujšanje posebno pozornost namenite varnosti posameznih izdelkov. O učinkovitosti namreč ni dovoljeno govoriti, saj je ta izraz "rezerviran" za klinične raziskave, ki so zakonsko vezana na zdravila.

Glavne sestavine pripravkov za hujšanje so hitosan, karnitin, hidroksicitronska kislina (HCA), kofein, izvleček zelenega čaja, Hoodia gordonii, izvleček fižola, korejski bor, šparglji, vlaknine, jabolčni kis, 7-keto-DHEA, konjugirana linolna kislina (CLA).

Glede na način delovanja tovrstne pripravke delijo v štiri glavne skupine, in sicer na
zaviralce prevzema ogljikovih hidratov iz hrane (izvleček fižola), pospeševalce izgorevanja telesnih maščob (karnitin, HCA, kofein, izvleček zelenega čaja, Hoodia gordonii, jabolčni kis, 7-keto), pospeševalce presnove (izvleček zelenega čaja, kofein) in lovilce maščob iz hrane (hitosan, vlaknine).

Izvleček zelenega čaja
Zeleni čaj se je izkazal tudi v kliničnih raziskavah, kar je verjetno razlog, da vse več prehranskih dopolnil vsebuje prav izvleček oziroma koncentrat zelenega čaja, ki obljublja hujšanje in pospešeno izgorevanje maščob.

HCA …
… je derivat citronske kisline. Največ ga vsebuje rastlina Garcinia cambogia, najti pa ga je tudi v nekaterih sorodnih rastlinah. HCA pridobivajo iz posušene lupine sadeža te rastline. Priljubljena je tudi kot prehransko dopolnilo, saj na več ravneh vpliva na presnavljanje maščob. Varnost uporabe snovi HCA so dokazovali v številnih kliničnih študijah; doslej znanstveniki o njej niso poročali nič slabega. Večina študij je pokazala, da ob zmanjšanem vnosu kalorij, več telesnega gibanja in jemanju prehranskih dopolnil, ki vsebujejo HCA, predebeli ljudje hitreje izgubljajo telesno maso in maščobno tkivo. V primerjavi s kontrolno skupino oseb, ki so se ravnale po enakem režimu, vendar niso jemale pripravkov s HCA, so imeli tudi nižjo raven holesterola in trigliceridov v krvi.

Karnitin ..
… je telesu lastna snov, ki nastaja iz dveh aminokislin, lizina ter metionina. Biološko aktiven je L-karnitin (D-karnitin je neaktiven), ki sodeluje pri oksidaciji maščob kot prenašalec maščobne kisline v mitohondrij. Karnitin zaužijemo s hrano; veliko ga vsebujejo govedina, maslo, skuta, sladoled, polnozrnat kruh …

Hoodia gordonii
Za zaviranje teka, ki ga povzroča Hoodia gordonii, je najverjetneje odgovoren steroidni glikozid p57, ki so ga izolirali iz te rastline. Manjši tek, ki je bil posledica uživanja izoliranega steroidnega glikozida p57, so dokazali s študijo, opravljeno na glodavcih.

Članek se nadaljuje »


Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki