Konec manekenk - okostnjakov?

(Foto: Jupiterimages)

Stradanje v imenu lepote

Urugvajsko manekenko Eliano Ramos, staro komaj osemnajst let, so našli mrtvo – samo pol leta po tem, ko se je njena dvajsetletna sestra Luisel dozdevno izstradala do smrti. Njena smrt konec lanskega leta je vnovič obudila mednarodno razpravo o presuhih manekenkah in fotomodelih, ki naj bi s tem, da nosijo oblačila številka 34, slabo vplivale na številna mlada dekleta.

Potrti člani družine Ramos pravijo, da so Luiseli dejali, da bi lahko dosegla velik "uspeh", če bi le shujšala za "precej" kilogramov, zaradi česar je bila pod močnim stresom. Žal je šla Eliana, ki so jo našli mrtvo v njeni spalnici v Montevideu, po sestrinih stopinjah.

Eliana je umrla tri mesece po tem, ko je Ana Carolina Reston, enaindvajsetletna brazilska manekenka, na večer velikega snemanja v Parizu umrla zaradi prehrane, ki so jo sestavljali zgolj paradižniki in jabolka. Predstavniki Britanskega združenja za modo, ki prireja Londonski teden mode, so sporočili, da jim je žal za Elianino smrt, nikakor pa nočejo ugibati o tem, kaj jo je povzročilo. Po njihovem mnenju uravnavanje tega področja ni zaželeno, poleg tega ga je nemogoče uveljaviti v praksi.

Vidim okostnjaka
Ko človek pogleda manekenko Isabel Caro, najprej zazna njeno krhkost. Konec lanskega leta se je slekla do golega za potrebe italijanske kampanje proti anoreksiji. Velik del javnosti je bil zgrožen, čeprav na plakatu, ki je osupnil svet, sploh ni prikazana v svoji najslabši podobi. Zdaj pravi, da ob pogledu na svojo podobo v zrcalo vidi, da je nevarno suha. Želi si, da bi se dokončno pozdravila. "Okostnjak. Vidim okostnjaka. Toda takega, ki je na poti do okrevanja," je povedala za ameriško televizijo CBS.

Otroštvo – polno bolečine
Anoreksijo je dobila, ko ji je bilo trinajst let. Mati je bila zelo depresivna, oče večinoma odsoten. Otroštvo je preživela v izolaciji – šolala se je doma in se držala stran od drugih. "Imela sem zelo težko otroštvo, polno bolečine. Mama se je na smrt bala, da bi odrasla, in je kar naprej merila mojo višino. Ni me puščala ven, saj je slišala, da otroci zaradi svežega zraka rastejo, zato me je zadrževala doma, kar je bilo izredno travmatično."

Težja od plinske jeklenke
Travma je prerasla v bolezen, ko je nekoč opazovala mater, ki se je mučila s štiridesetlitrsko plinsko bombo. Rekla mi je: "Ali veš, kako težko je to?" Bila sem približno pet kilogramov težja od plinske jeklenke, zato sem si mislila: "Težja sem od plinske jeklenke, zato sem v breme svoji materi. Takrat sem tudi razmišljala, da bom, če bom shujšala, nehala rasti. Shujšala sem na približno devetindvajset kilogramov. Moj obrok sta sestavljala dva koščka čokolade v družbi petih kosmičev. To je bilo vse, kar sem pojedla ves dan."

Razumeti?
Isabel Caro je pred dvema letoma, pri teži šestindvajset kilogramov, padla v komo. Potem je končno razumela resnico o anoreksiji. Odločila se je, da hoče živeti, in sprejela pomoč. Zdaj tehta več kot petintrideset kilogramov. "Vem, da bo to dolgoročen proces, toda raje grem počasi in zanesljivo, namesto da bi se na hitro zredila in bi potem spet morala hujšati. Navaditi se moram na to, kakšna sem videti z nekaj kilogrami več."

Članek se nadaljuje »


Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki