Hujšanje s seksom

(Foto: Dreamstime)

Posteljne aktivnosti in telesna teža

Niste povsem zadovoljni s svojim videzom? Hladni dnevi, zaradi katerih se vam sploh ne ljubi hoditi ven, če že ni nujno, skupaj z dolgimi urami dela v pisarni (pri čemer večinoma sedite pred računalnikom, nenehno vas zasipajo z novimi nalogami, vaše kosilo je tisti sendvič z obvezno majonezo, ki ga pospravite v treh grižljajih, še preden nadaljujete z delom), puščajo sledi na vašem telesu. Majceno ste se poredili in zdite se nekako mlahavi.

Kaj zdaj?

Seveda boste malce popazili na prehrano, se prisilili, da vstanete nekoliko bolj zgodaj ter si pripravite kak bolj zdrav zajtrk ter sendvič s polnozrnato štručko, le da brez majoneze in drugih nezdravih in redilnih sestavin. Toda sami veste, da to ni dovolj – za napeto telo je nujno gibanje. Nujna je telovadba.

Torej – treba je vaditi.

Toda komu se po tem mrazu sploh še ljubi v fitnes? In še časa zmanjkuje, saj ste zasuti z delom. Z odporom pomislite, kakšni ste v nekem fitnes centru: preznojeni, povsem izčrpani in občasno tudi živčni. Potem se spomnite še dejavnosti, pri kateri ste tudi preznojeni, tudi precej utrujeni, toda niti malo živčni – prav nasprotno. Seks, seveda. Glede na to, koliko se utrudite, si mislite, da je tudi tako najbrž mogoče shujšati. Po seksu ste pogosto povsem premočeni. Prav gotovo pri tem porabite veliko kalorij. Komaj čakate, da svojemu dragemu sporočite svoj "peklenski" načrt za pomor kalorij.

Žal …

Na vašo veliko žalost vendarle ni tako. Res se pri seksu utrudite, toda velik del te utrujenosti ne izhaja iz telesnega naprezanja, ampak tega, da vas seks čustveno angažira. Raziskave na prostovoljcih so pokazale, da celo med zelo živahnim enournim ljubljenjem porabimo le 50 do 60 kalorij. Približno toliko, kot če bi se po stopnicah povzpeli nekaj nadstropij visoko.

Žal nam je, toda ljubljenje ni pravi način za hujšanje. Če želite odpraviti nove zimske "rešilne obroče", se bo treba namučiti z vadbo. Žalostno in surovo, toda resnično.

Jejte zdravo

Dobra novica je, da lahko izboljšate svoje seksualno življenje z ustrezno prehrano, ki vam bo pomagala obenem shujšati oziroma izgubiti odvečne kilograme. Uživati bi morali hrano, ki zagotavlja stabilno raven krvnega sladkorja ter zagotavlja obilo arginina, cinka in omega 3 maščobnih kislin. Ali prevedeno v vsakdanji jezik, to pomeni, da je treba:

- omejiti vnos stimulansov, torej čaja, kave, čokolade, alkohola in nikotina;
- v prehrani povečati delež polnovrednih živil, kot so zelenjava, zrnje, semena in kalčki;
- uživati veliko arginina, ki ga najdemo v ribah, puranu, piščancu, fižolu, leči, tofuju, oreških in semenih;
- trikrat na teden jesti tunino, skušo, slanike in lososa;
- jesti ostrige, saj so prave bombe cinka (najboljše za moške!);
- jesti semena in oreške − najboljša so laneno, konopljino, bučno, sončnično in sezamovo seme;
- pri pripravi solate uporabljati hladno stiskana olja z dodatkom lanenega ali konopljinega olja;
- uživati čimmanj sladkorja, sladkih prigrizkov ter ocvrte hrane.

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki