Trebušna debelost

(Foto: Dreamstime)

Nevarna bolezen

Trebušna ali visceralna debelost je predmet poglobljenih znanstvenih in kliničnih raziskav zadnjih let. Spada med tipične »večorganske« ali sistemske bolezni, to je take, kjer se bolezen nekje začne, od tam pa požene lovke po celem telesu in lahko njene posledice opazujemo na številnih organih, ki na prvi pogled z osnovno boleznijo sploh niso povezani.

Zbolijo moški in ženske

Težko je verjeti, a za trebušno debelostjo lahko obolijo odrasli ljudje tako z normalno telesno težo kot tudi tisti s povečano telesno težo. Bolezen je pogostejša pri moških pred 45. letom starosti, po 50. letu pa je pri ženskah in moških skoraj enako pogosta. Žal lahko za to boleznijo obolijo tudi otroci, a le tisti s povečano telesno težo.

Kako ugotovimo bolezen?

Ugotavljanje trebušne debelosti je zelo preprosto: potrebno je le izmeriti obseg pasu 2 cm nad popkom; vse ženske, ki imajo ta obseg večji od 80 cm in vsi moški z obsegom pasu večjim kot 94 cm imajo povečano količino maščobe v predelu trebuha. In prav ta maščoba je tista, ki povzroča bolezenske spremembe, značilne za trebušno debelost.

Tudi v notranjosti trebuha

Do te mere povečane maščobne zaloge na trebuhu (strokovno to vrsto maščobe imenujemo visceralna maščoba za razliko od podkožne, subkutane maščobe), da se obseg pasu poveča nad zgornjo mejo normalne vrednosti, vedno pomenijo, da se maščoba ne nahaja le v predelu pod kožo (torej tam, kjer se bolj ali manj polne maščobne celice nahajajo pri zdravih ljudeh z normalno telesno težo), ampak tudi v notranjosti trebuha, torej tam, kjer pri zdravih normalno težkih ljudeh, maščobe ni.

Visceralno maščevje

…  tisto torej, ki se nahaja v notranjosti trebušne votline, nikakor ne povzroča le »pivskega  trebuha«, sinonima  zdravega hedonizma in znaka izobilja v srednjih in starejših letih, ampak je predvsem indikator, da bo njegov »lastnik« v naslednjih desetih letih z več kot 50 odstotno verjetnostjo doživel srčni infarkt ali možgansko kap, s skoraj 100 odstotno verjetnostjo obolel za sladkorno boleznijo tipa 2 (od inzulina neodvisno sladkorno boleznijo, za katero lahko obolijo tudi debeli otroci), skoraj zagotovo se mu bo povečal krvni tlak s posledično prizadetostjo srca, lahko se bodo pojavili žolčni kamni, pri ženskah pa rak jajčnikov ali dojke.

Krivec?

S pomočjo raziskav so ugotovili, da so vsega krive proste maščobne kisline (FFA – free fatty acids). Te se namreč sproščajo iz trebušnih maščobnih zalog, po glavni jetrni dovodni žili pripotujejo v jetra ter vplivajo na sproščanje in presnovo inzulina, količino elektrolitov (natrija) v krvi, na nastajanje holesterolov (pospešeno nastaja škodljivi, LDL holesterol, tvorba  koristnega, HDL holesterola pa je zavrta). Pri ženskah v povečanih maščobnih zalogah pospešeno nastaja estron in iz njega estradiol, ženski spolni hormon, katerega povečana količina v telesu menopavzalnih žensk (ko telo tovrstnih hormonov ne potrebuje več v tolikšni meri) je neposredno vzročno povezana z rakom jajčnikov in dojke. S temi hormonskimi motnjami je vsaj delno povezan tudi rak debelega črevesa.

Osteoartritis, poškodbe ožilja, srca ...

Če je trebušna debelost povezana s povečano težo (če je indeks telesne mase nad 30), se bo pri moških in ženskah že pred 65. letom  pojavila blažja ali hujša oblika obrabe hrustanca (osteoartritis), najpogosteje na kolenih. Bolečine, ki so najpogostejša spremljevalka te bolezni, zmanjšujejo gibljivost, a tudi trajno in nepovratno znižujejo kakovost življenja.

Maščoba v trebušni votlini tako poškoduje ožilje, srce, trebušno slinavko, žolčnik, povezana je z nastankom nekaterih vrst raka, povzroča lahko bolečine, a tudi invalidnost in prezgodnjo smrt zaradi srčne kapi, visokega pritiska, možganske kapi ...

Članek se nadaljuje »


Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki