Hujšanje je matematika

Zdravo hujšanje pomeni izgubo približno kilograma na teden.
Zdravo hujšanje pomeni izgubo približno kilograma na teden. (Foto: Shutterstock)

Ker različni ljudje za normalno življenje potrebujemo različno število kalorij, je zelo pomembno, koliko jih zaužijemo čez dan. Če se boste lotili priljubljenih nizkokaloričnih diet, ki predpisujejo okoli 500 kalorij ali celo manj na dan, skoraj gotovo ne boste dosegli svojega cilja.

Malo lakote v našem svetu preobilja sicer ne škodi, vendar pa to ni dobra popotnica, ko se odločite za shujševalno dieto. Bolj boste lačni, težje se boste držali postavljenega cilja. Na dieti ne smete biti lačni. Zdravo hujšanje pomeni izgubo približno kilograma na teden.

Izračunajte si dnevno porabo energije in odštejte 500 kalorij. S takšno energijsko vrednostjo se boste znebili od pol kilograma do kilogram na teden.

Današnji človek porabi skoraj tretjino manj kalorij na dan, kot so jih naši predniki, kar pomeni, da morajo biti obroki temu prilagojeni. Zato je pomembno, da do 16. ure zaužijemo večino dnevnih kalorij, saj je to čas, ko delamo in telo potrebuje največ energije.

Če ne želite jojo učinka in ste sprejeli dejstvo, da boste morali tudi po dieti upoštevati smernice bolj zdravega življenja, je zelo smiselno, da se jih naučite že med dieto. Zato mora vaša dieta vsebovati hrano, ki jo radi jeste. Če si jedilnika ne znate sestaviti sami, poiščite pomoč nutricionista. Upoštevanje predpisanega prehranjevanja je samo po sebi naporno in najmanj, kar potrebujete, je to, da se silite s hrano, ki je nimate radi. Vaša dieta mora vsebovati hrano, ki jo boste pojedli z veseljem in jo boste jedli tudi, ko boste težo vzdrževali. Pravilnejši cilj je torej, da si določite želeni delež maščobe v telesu.