Debelost - čudežnega zdravila ni

(Foto: Dreamstime)

Pomaga le zdravo hujšanje

Debelost je kronična bolezen. Prepogosto jo jemljemo kot začasno težavo, ki jo lahko s prizadevno dieto obravnavamo borih nekaj mesecev. Toda kot večina ljudi s čezmerno telesno težo dobro ve, je nadzorovanje teže dosmrtni napor. Vsak varen in učinkovit program hujšanja mora imeti dolgoročen pristop, sicer je zanj škoda zapravljati čas, denar in energijo.

Na kratko o debelosti

  • Za ljudi, starejše od 35 let, velja, da so predebeli, če je njihov indeks telesne mase 27 ali več.
  • Debelost ni samo kozmetična pomanjkljivost. To je kronična bolezen, ki lahko pripelje do diabetesa, visokega krvnega tlaka, srčne bolezni, žolčnih kamnov in drugih kroničnih bolezni.
  • Debelost je težko zdraviti in ima visoko stopnjo ponovitev. Več kot 95 odstotkov ljudi, ki izgubijo težo, jo v petih letih pridobi nazaj.
  • Celo če zdravila in diete pomagajo, zdravljenje debelosti ne more biti kratkotrajno; to mora biti življenjska predanost pravilnim prehranskim navadam, povečani telesni dejavnosti in redni vadbi.
  • Cilj zdravljenja je doseči in vzdrževati "zdravo težo", ne nujno tudi idealno težo.
  • Celo z majhno izgubo kilogramov, od pet do deset odstotkov začetne telesne teže, in z dolgoročnim vztrajanjem pri tej izgubi lahko znatno prispevate k znižanju krvnega tlaka in zmanjšanju tveganja za nastanek diabetesa ali srčne bolezni.
  • Možnosti za dolgoročen uspeh boste povečali, če bo zdravnik sodeloval s skupino strokovnjakov, skupaj z zdravnikom, psihologom in strokovnjakom za vadbo.
Članek se nadaljuje »


Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki