Najhitrejša dieta na svetu!

Dobra novica je, da obstaja takšna hitra dieta, ki je obenem tudi dobra in zdrava.
Dobra novica je, da obstaja takšna hitra dieta, ki je obenem tudi dobra in zdrava. (Foto: Shutterstock)

Dieta je postala pomemben del našega življenja, toda žal običajno na napačen način. Pomen te angleške besede je v resnici način prehrane, ne pa nekaj, kar povezujemo izključno s hujšanjem.

Že z izbiranjem diete, ki bi nam najbolj ustrezala, naredimo prvo napako, saj običajno izberemo tisto, ki obljublja najhitrejšo izgubo največjega števila kilogramov. Vsi poznamo jo-jo učinek in marsikdo ga je tudi izkusil, pa še vedno delamo isto napako.

Dobra novica je, da obstaja takšna hitra dieta, ki je obenem tudi dobra in zdrava. Držati se moramo le nekaj kratkih in jasnih navodil. Za zdravje in postavo »najhujša« živila so tista, ki vsebujejo velike količine preprostih ogljikovih hidratov (OH), zato jih izločimo iz vsakdanje prehrane. To so vsa peciva iz bele rafinirane moke, bel rafiniranriž in na prvem mestu rafiniran sladkor. Zamenjajte jih s sestavljenimi OH, ki jih lahko najdete v živilih iz polnovredne moke oziroma nerafiniranih različicah omenjenih živil. Omejite dnevni vnos kalorij na 1.500, kar ni niti drastično niti nemogoče z malo več načrtovanja in informiranja.

Povečati je priporočljivo vnos nenasičenih maščobnih kislin, zlasti omega-3, ki jih najdemo v ribah, kot so losos, skuša in tuna, odličen vir pa so tudi mlečni izdelki ter stročnice. Zaželeno je uživanje kakovostnih beljakovin iz nemastnega mesa, zlasti puranjega in piščančjega, jajc in mleka, čim več svežega sadja in zelenjave pa je nekaj, kar se razume samo po sebi. S tem boste zagotovili telesu nujno potrebne minerale, vitamine in vlaknine. Če ob tem dan začnete s kozarcem tople vode, ki ste ji dodali sok sveže stisnjene limone, se bodo vaši odvečni kilogrami hitro stopili, vi pa jim boste z zdravim načinom prehrane preprečili, da bi se kadar koli vrnili.