Dieta PEGAN – nova uspešnica

(Foto: Shutterstock)

Dieta pegan je srečna poroka paleolitske in veganske diete, zagotavlja pa zdravo hujšanje brez stradanja! Gre za novo uspešnico med shujševalnimi dietami, ki združuje dve na videz nezdružljivi struji: dieto, utemeljeno na mesu, in tisto, ki se mu v celoti izogiba. Dieta pegan omogoča hujšanje brez občutka lakote, ki je navadno najpogostejši razlog za opustitev diete.

Spoznajte njena pravila:

  • Uživajte hrano z nizkim glikemičnim indeksom, ki je obenem hranljiva. To pomeni, da se morate izogibati hrani, ki vsebuje veliko sladkorja, moke in rafiniranih ogljikovih hidratov. Namesto tega presedlajte na stročnice, oreščke, zelenjavo in sadje.
  • Jejte veliko zelenjave: dieto pegan sestavlja od 50 do 70 odstotkov zelenjave, ki naj bo čim temnejše barve – ta je namreč dokaz o veliki vsebnosti fitohranil.
  • Uživajte prave maščobe: izogibajte se rafiniranim rastlinskim oljem, kot so koruzno, sončnično in sojino olje. Namesto tega uporabljajte olivno in kokosovo ter olje oreškov oziroma avokada, saj vsebujejo veliko omega 3 maščobnih kislin.
  • Jejte meso: pri tem ne pretiravajte, meso naj bo zgolj priloga – meso naj predstavlja približno četrtino obroka.
  • Izogibajte se mlečnim izdelkom: o tem se strinjata obe dieti. Če se jim ne nameravate odpovedati, izdelke iz kravjega mleka nadomestite s tistimi iz kozjega ali ovčjega mleka  najbolje s fermentiranimi izdelki, kot so kislo mleko, jogurt in kefir.
  • Izogibajte se glutenu: avtor diete meni, da se je glutenu pametno izogibati in ga uživati zgolj občasno, denimo v slaščicah. Polnovredna žita so dovoljena v omejenih količinah.
  • Omejite uživanje stročnic: čeprav so dober vir mineralov, beljakovin in vlaknin, jih ne zaužijte več kot skodelico dnevno, saj dvigujejo raven sladkorja v krvi.

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki