Najboljši nedietni nasveti za hujšanje

Ali ste vedeli, da to, kako shranjujete živila, vpliva na to, kaj in koliko jeste? Ko nas zgrabi lakota, navadno raje posežete po nezdravi kot zdravi hrani. Rešitev se morda skriva v preprosti strategiji – v tem, kako shranjujemo živila, pravijo strokovnjaki. Kako doseči, da bomo iz hladilnika raje jemali zdrava živila?

Hranljiva živila naj bodo na sredini

Ekipa psihologov z Univerze Chester v Veliki Britaniji je odkrila, da s polic najpogosteje jemljemo živila na srednji polici, so objavili v reviji TheJournalof Marketing. Nezdrava živila torej raje hranite na spodnjih policah.Trikrat bolj verjetno je namreč, da bomo pojedli prvo stvar, ki jo vidimo, v kot pa peto …

Prigrizke zamaskirajte

Če hrano vidimo, jo bomo prej pojedli, pravi dr. Brian Wansik, direktor laboratorija za prehrano in blagovne znamke. Če bi denimo čokolado shranjevali v prozorni embalaži, bi je pojedli za 70 odstotkov več. Zato – zamaskirajte nezdrave prigrizke v neprozorno embalažo, v prozorni embalaži pa shranjujte predvsem zdravo hrano.

Načrtujte pred lakoto

Kadar smo zelo lačni, navadno nimamo ne energije ne volje, da bi si pripravili zdrav obrok, zato raje posežemo po vrečki čipsa. Temu se je mogoče izogniti, če si zelenjavo in sadje pripravimo, še preden nas pograbi lakota, in poskrbimo, da so denimo koščki kivija na vidnem mestu.

Minimalistično

Če je vaš hladilnik prenapolnjen, boste prej napadli shrambo in piškote v njej, kot pa v hladilniku brskali za zdravim prigrizkom. Zato vedno kupujte le živila, ki jih res potrebujete in jih boste tudi v roku pojedli. Poleg tega redno praznite hladilnik in odstranite vsa živila s pretečenim rokom. Med živili mora najmanj dober centimeter prostora, izogibajte pa se tudi »kupčkanju« živil.

Na vrata hladilnika obesite račun

Tako boste vedeli, kaj je v hladilniku in katerim živilom ste namenili prednost pri nakupu – bolj ali manj zdravim? Služil vam bo tudi kot vizualni opomin, da ne smete pozabiti, kdaj bo živilom potekel rok uporabnosti.



Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Vsi Viva strokovnjaki