Zgodba o hujšanju - Mojca

(Foto: Shutterstock)

Zdaj ali nikoli

Že od malega je bila "debeluška". "Kilogrami so se kar nabirali," pripoveduje Mojca, "poleg tega sem bila ves čas tako utrujena, da sem morala po službi najprej posedeti v avtu in se sem se šele potem lahko odpeljala domov.
Tega groznega občutka sploh ne znam opisati. Čeprav sem bila v mladosti zelo dejavna, mi je gibanje pomenilo napor. Ker sem bila športa vajena, se mi je takšno življenje zdelo precej žalostno."


Vse to je le krepilo začarani krog nezadovoljstva utrujenost, služba, skrb za družino. Globoko v Mojci pa je tlela odločitev, da je zdaj na vrsti ona. Mejo, "ko bo kilogramov zares preveč", je postopoma dvigovala. "Najbrž to podzavestno počnemo vsi. Na koncu sem rekla, no ja, do 85 kilogramov bom še prenesla, čeprav sem vedela, da je to preveč, ko pa je šlo čez ... Doma sicer nisem kuhala zelo nezdravo ali premastno, je pa res, da so bile kombinacije nepravilne, kar vem šele zdaj. Kadar sem bila živčna, sem, misleč da bom tako umirila želodec, hitro kaj pojedla. To se je običajno zgodilo ob desetih, enajstih zvečer. Ko sem šla v trgovino, sem si obvezno kupila še čokolado."

Odločitev, da shujša, je bila tako resna, da je pred prvim obiskom pri zdravnici vzela mesec dni dopusta, saj se je zavedala, da bo morala sprva imeti veliko moči in volje, česar ji služba ne bi dopuščala. "Ničesar si nisem želela bolj kot spremembe! Počutila sem se tako slabo, da sem si rekla, zdaj ali nikoli. Sploh si ne predstavljam, kaj bi bilo, če ne bi sprejela te odločitve. S sabo nisem bila nezadovoljna le zaradi zunanje podobe, bila sem tudi precej nesamozavestna. Če si zadovoljen s sabo, si tudi samozavestnejši! Zavedala sem se, da so ljudje okrog mene pomembni, zdaj pa vem, da sem enako pomembna tudi jaz."


Prvi mesec se je ukvarjala izključno s sabo; vneto je telovadila in si privoščila kozmetično nego. Kot spodbuda ji je ostal v spominu stavek, ki ga je izrekla zdravnica ob prvem pregledu: "Prav je, da shujšate, vendar morate kljub temu jesti." Mojca pravi: "Večina ljudi misli, da je hujšanje eno samo stradanje. Vsaj na začetku se je res treba marsičemu odreči, a ob pogledu na tehtnico to res ni težko!" Tudi sama je vedela, da se tako intenzivno kot prvi mesec, ne bo več mogla ukvarjati s seboj, zato je temu prilagodila svoj urnik.


"Spremenila sem se," pravi. "Drugačna sem tudi v sebi, ne samo na zunaj. Zdi se mi, da sem bila prej preveč popustljiva in ustrežljiva. Včasih sem imela občutek, da me vsi izkoriščajo, a nisem naredila nič, da bi se tega občutka znebila. Vsak si je od mene vzel, kar je pač potreboval. Če človek čuti željo po spremembi, se mora za to potruditi! Pri meni je šlo to vzporedno hkrati z zunanjo prenovo sem se spreminjala tudi sicer. Ker sem zadovoljna s sabo, lažje prenašam stvari, ki mi niso najbolj všeč. Zdaj sem znatno mirnejša kot nekoč.

Veliko manj gledam televizijo, saj sem pri spreminjanju urnika sprevidela, da lahko živim tudi brez nadaljevank."
In konec koncev tudi brez čokolade. Ko gre Mojca zdaj v trgovino, le še preveri, ali sploh še prodajajo njene najljubše.

Lucija Fatur

Opis zdravljenja in zdravniško mnenje

Gospa Mojca se je aprila lani prvič oglasila v Medico centru v Ljubljani. Povedala je, da ima že deset let povečano težo; predtem je tehtala 68 kilogramov. Teža je sprva naraščala počasi, uravnavati jo je poskušala sama, v zadnjih dveh letih pa je hitro narasla še za približno 15 kilogramov. Gospa je bila še pred dvema letoma bolj telesno dejavna in je zelo rada smučala. Po poškodbi kolena je opustila telesno dejavnost. Povedala je, da je že trideset let kadilka; pokadi škatlico cigaret na dan. Ob prvem pregledu sem ugotovila povišan krvni tlak, centralni tip debelosti z močno povečanim deležem telesne maščobe na trebuhu in patološke vrednosti maščob v krvi. Presnova holesterola in trigliceridov je bila iztirjena.


Gospa Mojca je hujšala brez večjih težav. Na kontrolo je prihajala vsak teden. Držala se je individualnega dietnega programa in bila telesno dejavna. Skrbeli smo tudi za pravilno in učinkovito krčenje kože ter enakomerno redukcijo maščobnega tkiva. Pri centralnem tipu debelosti (maščevje je predvsem na trebuhu, tako v podkožju kot v notranjosti trebuha, torej v okolici notranjih organov jeter, črevesja, lahko pa tudi v notranjosti organov) maščoba na trebuhu izginja zelo počasi. Redukcijo lahko pospešimo samo z ustrezno dieto in usmerjeno telesno dejavnostjo. Centralno obliko debelosti ima približno 20 odstotkov žensk (ta oblika debelosti je sicer značilna za moški spol), zlasti tiste v menopavzi. Pogostejša je tudi pri ženskah, ki kadijo ali jim telesna teža pogosto niha. Za to obliko debelosti je značilna iztirjena presnova maščob, prav tako je pri njej pogosteje povečan krvni tlak. Te težave je imela tudi gospa Mojca.


Gospa Mojca je uspešno shujšala, krvni tlak in presnova maščob sta se normalizirala. Še vedno je redno telesno dejavna. Gospa torej, ki je lahko za zgled drugim: odločna, motivirana, vztrajna in uspešna.

Izkaznica hujšanja

Ime: Mojca
Poklic: terminerka
Starost: 48 let
Začetna teža: 94,6 kg, BMI 33,51
Končna dosežena teža: 65,8 kg, BMI 23,31
Celotna redukcija teže: 28,8 kg
Trajanje hujšanja: 3,5 meseca
Povprečna tedenska hitrost hujšanja: 1,82 kg


Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki