Zgodba o hujšanju - Katja

(Foto: Shutterstock)

Ti si pa tako fletna!

Ta stavek je Katja poslušala vso mladost. Tako so jo že od malega nagovarjali vsi, ki so živeli v njeni okolici. Le tukaj, doma, pa se je Katja še kar dobro počutila. Nihče ni vedel, da se za nasmejanim dekletom skrivajo težki, depresivni občutki, ki jih je Katja skrivala.

Danes bi se morda marsikateremu dvajsetletniku zdelo, da živi Katja malce drugačno življenje od večine vrstnikov. Po srednji šoli je namreč ostala doma, na veliki kmetiji, za katero skrbi skupaj z mamo, brat in sestre pa hodijo v šolo in službo. Toda dela z veseljem in pravi, da se trenutno ne vidi nikjer drugje.

Pogovor seveda nadaljujeva o hujšanju. "Mislim, da sem se že rodila debela," začne pripovedovati. S svojim videzom in postavo je bila obremenjena vse življenje. Telesno se je sicer dobro počutila, "toda zadnja leta sem bila zaradi kilogramov prav depresivna, zaradi videza sem imela sama s sabo kar hude probleme. Začelo se je v puberteti.

Navzven sem bila vedno dobre volje in nasmejana, in tako so me videli tudi drugi, v sebi pa sem skrivala bolečino. Nikamor nisem hodila, doma sem sicer delala, v prostem času pa sem gledala televizijo in za potešitev dolgčasa jedla. Bila sem v letih, ko naj bi se najbolj zabavala, jaz pa sem dneve preživljala zaprta med štirimi stenami. Bilo me je sram, da bi šla taka ven." Katja pravi, da doma niso pretiravali s hrano, le reda, ki se ga je zdaj navadila, ni bilo.

Nekega dne se je stehtala na veliki tehtnici sredi dvorišča in takrat, pravi, jo je v trenutku prešinilo, da mora to urediti. Da tako ne gre več naprej. "Vzela sem se v roke in sama shujšala skoraj dvajset kilogramov. Tudi pri vzdrževanju teže sem bila kar uspešna, saj sem se do prihoda k zdravnici zredila samo štiri kilograme. Moja dieta je bila takšna, da sem se odpovedala sladkarijam in belemu kruhu, za tolažbo sem popila kako kavo, sicer pa sem predvsem manj jedla. Toda vem, da takšno hujšanje ni bilo najbolj zdravo."

Katja si po nasvetu zdravnice pomaga z obiskovanjem psihoterapije, saj, kot pravi, "v glavi morda le še ni vse 'pošlihtano'. Med dieto sem dvakrat skoraj obupala, toda zdravnica me je vedno znova pripravila, da sem vzdržala. Zdaj šele vem, kaj vse lahko naredi človek, če se le zares odloči. Nikoli si nisem predstavljala, da si lahko popolnoma spremeniš življenje. Jaz sem si ga!" Svoje podobe se še vedno ni povsem navadila, večkrat ima občutek, da je še vedno taka kot prej.

 "Šele po odzivih okolice vem, da ni tako. Počasi postajam samozavestnejša, česar si prej še v sanjah nisem predstavljala, čeprav se je že zgodilo, da sem pri drugih opazila kanček ljubosumja. Toda zdaj sploh ne mislim na to, vem, da sem si všeč, da se dobro počutim in da mi je uspelo." Prej je naravnost iskala izgovore, da ji ni bilo treba ven, zdaj komaj čaka konec tedna. "Včasih me prešine misel, da bi kaj pojedla vendar vzamem samo tisto, kar smem, denimo jabolko, in če čutim, da še nisem potešila želje, se oblečem in grem na sprehod. Vem, da je najslabše, če ostanem v hiši." Katja pravi, da mora zdaj nadomestiti vsa leta in vse zabave, ki jih je zamudila.

Opis zdravljenja in zdravniško mnenje

Katja se je odločila za zdravljenje debelosti v moji ambulanti v Ljubljani, ker jo je prekomermna teža zelo motila. Imela jo je od otroških let in je že večkrat poskušala shujšati sama. Najbolj uspešna je bila leto dni pred pregledom pri nas, ko je uspela shujšati 8 kilogramov, a teže ni mogla obdržati. Že pri prvem pregledu sva se dogovorili, katera je njena ciljna teža in tudi, da je zniževanje teže oz. hujšanje samo prvi del najinega dela.

Pacienti z visoko začetno težo pa tudi tisti z nižjo morajo namreč vedeti, da se morajo po končanem hujšanju naučiti živeti z novo težo v enakih okoliščinah, v katerih so prej leta in leta živeli s previsoko težo in imeli popolnoma nepravilne prehranske navade. Ta sprememba je dolgotrajen proces in Katja je sedaj v tem delu zdravljenja. Zaenkrat ji gre dobro. Z novo podobo je pridobila tudi samozavest, odprla si je nove možnosti v življenju, srečnejša je. In zato gre. Da smo bolj zdravi in srečnejši.

Izkaznica hujšanja
Ime: Katja
Starost: 21 let
Poklic: živilski tehnik

Začetna teža: 99,2 kg BMI 32,39
Končna teža: 71,1 kg BMI 23,21 kg
Skupna redukcija teže: 28,1 kg
Čas trajanja hujšanja: 5 mesecev
Povprečna tedenska hitrost: 1,4 kg

J. Tina Sentočnik, dr. med.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki