Zgodba o hujšanju - Skupaj minus petdest

(Foto: Shutterstock)

Tatjana in Igor

Zakonca Tatjana in Igor si zares stojita ob strani – v minulih mesecih pa sta vzajemno spodbudo potrebovala še bolj. Skupaj jima je namreč uspelo shujšati več kot petdeset kilogramov. Tehtnica z odvečnimi kilogrami se je resda nagnila na Igorjevo stran, a čeprav je Tatjana prej dosegla idealno težo, je možu v oporo še danes, on pa njej.

"Zamisel o hujšanju pri zdravnici je Tatjanina, čeprav sem sam predtem že večkrat shujšal za kakih deset kilogramov, a sem se vsakič spet zredil," pripoveduje Igor.

Kako ste hujšali?
"Lotil sem se očiščevalne kure in pil nekaj javorovemu sirupu podobnega. V izredno kratkem času sem izgubil deset kilogramov, a sem jih počasi spet pridobil. Ves čas sem se zavedal, da imam preveč kilogramov, a se kljub nekoliko povišanem krvnem tlaku sploh nisem počutil slabo. Motilo me je le to, da sem si malce težje zavezal vezalke. Ko pa so mi pred leti ugotovili še povišano raven holesterola, sva z ženo nekoliko spremenila prehrano; jedla sva na primer samo belo meso."

Kaj vas je torej pripeljalo do zdravnice?
"Najino prehranjevanje je bilo izredno neredno. Igor je marsikdaj kosilo kar izpustil in zamujeno nadomestil zvečer, sama pa sem pojedla nekaj na hitro. Ko sem pred leti zaradi stresa precej shujšala, sem si bila pravzaprav všeč, vendar nisem premišljevala, da bi težo ohranila. Vse življenje sem bila malce okrogla in sem se v taki podobi počutila domače," pove Tatjana.

Tatjana je dokaj redno obiskovala aerobiko, Igor pa je občasno igral košarko, po poškodbi noge pred letom in pol pa tudi to ne več.

Ob vprašanju, kako to, da sta se za hujšanje odločila oba hkrati, sta se nasmehnila, Igor pa je povedal: "Najbrž je Tatjana želela k zdravnici spraviti mene, pa je prijavila še sebe. Toda zdaj sva oba veliko zadovoljnejša!" Tatjana nadaljuje: "Najzanimivejše je, kako se ti po taki odločitvi spremeni življenje! Sama živim veliko bolj polno (Igor prikimava), saj si zdaj prav vsak dan vzameva čas za kosilo. Čas si je seveda treba vzeti tudi za druge obroke. Poleg tega se vsak dan gibljem. Tudi Igor gre v fitnes in celo najin trinajstletni sin se prehranjuje bolj zdravo. Skratka, prej človek kar naprej govori, kako nima časa za to in ono, nato pa preprosto ne more več živeti, ne da bi si vzel uro samo zase. Naučila sva se kombinirati prave jedi in si brez škode privoščiti tudi kaj sladkega. Nadvse uživam v kuhanju, čeprav marsikdo meni, da je dieta enolična in nezanimiva. Prej še pomislila ne bi na kombinacije, ki jih pripravljam zdaj! Ko nastopi kriza, veva, po kateri hrani smeva poseči predvsem pa imava to prednost, da lahko spodbujava drug drugega!
Zanimivo je opazovati, kako te sprejema okolica; marsikdo namreč kar debelo pogleda, kako to, da sem shujšala tudi sama, Igorja pa tako ali tako sprašujejo, ali je morda zbolel!"

Skratka, skupaj v dobrem in slabem. Tatjana in Igor predvsem v dobrem!

Članek se nadaljuje »


Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Bogdan Ambrožič

dr. Bogdan Ambrožič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki