Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Zakaj se redimo in kako trajno shujšati


(stran 3 od 3)


Kakšen je položaj na področju zdravljenja debelosti? Ali so za zdravljenje na voljo splošne smernice? V vašem medicinskem centru se z zdravljenjem debelosti ukvarjate celostno. Kaj to pomeni?
Center Medico dr. Sentočnik, ki sem ga ustanovila leta 1992 in ga strokovno vodim, je specialistični center za integrativno obravnavo debelosti, v katerem že od leta 1998, med prvimi v svetu, debelost razumemo in obravnavamo kot telesno bolezen s psihološkim ozadjem. Naš pristop je usmerjen v obravnavo človeka kot edinstvenega posameznika, ki mu je treba pomagati zmanjšati težo ter spremeniti prehranjevanje, gibalne navade, a tudi prepričanja in stališča, ki ga ovirajo na poti k vitkosti. Zagovarjamo pristop, ki je neagresiven in ne posega v telesno integriteto (kot velja za kirurške posege), saj izkušnje kažejo, da je pri večini motiviranih bolnikov takšen pristop pravi in učinkovit.

Kateri del zdravljenja je zahtevnejši: tisti na telesnem ali na psihološkem področju?
Pri celostni obravnavi bolnika so pomembni skrb za telesno zdravje (internistični del zdravljenja), dietoterapija, načrtovanje telesne dejavnosti in cela paleta psiholoških terapevtskih prijemov. Samo strokovno podkovan in izkušen terapevt se bo znal ustrezno odločati in uporabljati vse doktrinarno sprejete in učinkovite terapevtske tehnike tako, da bodo bolniku koristile v procesu zmanjševanja teže in tudi v obdobju stabilizacije teže.

Vemo, da zdravljenje debelosti od bolnika zahteva korenito spremembo življenjskega sloga oziroma odpoved starim navadam, predvsem hrani, ki je za mnoge vir tolažbe in nadomestilo za ljubezen. Od česa je najbolj odvisen uspeh zdravljenja?
Zdravljenje je zahtevno za obe strani – za bolnika, ki bo moral v zdravljenje vložiti čas in tudi lastna sredstva, in za terapevta, ki mora biti občutljiv in obenem odločen, bolnika mora znati spodbujati in vzdrževati njegovo motivacijo, obenem pa mu postaviti mejo, če zlorablja zaupanje, ne spoštuje terapevtskega dogovora, ima neustrezna pričakovanja in je brez pristne, notranje motivacije. Terapevta frustrira tudi spoznanje, da ne more pozdraviti vsakega bolnika, svojemu znanju, trudu in prizadevanjem navkljub. Boj za normalno težo je namreč boj obeh, terapevta in bolnika. Želja po zmagi pa mora biti na bolnikovi strani vsaj tako velika, kot je na strani zdravnika.

Kakšno je vaše mnenje o kirurškem zdravljenju debelosti oziroma operaciji povezovanja želodca? Je s to metodo mogoče trajno ozdraviti debelost?
Pomembno mesto v obravnavi debelosti ima tudi kirurško zdravljenje, tako imenovani bariatrični kirurški posegi. Ti niso in ne smejo biti čudežna formula za bolnike, ki bi potem nadaljevali s prenajedanjem in ostali vitki – poleg tega se tovrstna računica dolgoročno ne izide. Vsakogar, ki z nezdravimi prehranjevalnimi navadami nadaljuje po posegu v težo, čaka recidiv, ponovno povečanje teže, po operativnih posegih pa lahko tudi trajne okvare (zožitev požiralnika, kronično bruhanje, telesne posledice pomanjkanja nujno potrebnih hranil ob neuravnoteženi prehrani in motnjah v resorpciji …).

Ali znanost razvija še kakšne nove odgovore na epidemijo debelosti, denimo zdravila in prehranjevanje na osnovi genskih testov? Kaj lahko pričakujemo v naslednjih desetih letih?
Za zdaj sta obetavna dva pristopa v zdravljenju debelosti. Globinska možganska stimulacija je nevrokirurška tehnika, ki je že v rabi pri zdravljenju bolnikov s Parkinsonovo boleznijo. Z njo se na Univerzi v Pensilvaniji ukvarja prav ekipa pod vodstvom prof. Stunkarda. Drugi inovativni pristop temelji na predpisovanju "prave" hrane na osnovi genetskega testiranja, imenuje pa se nutrigenomika. Na oceno uporabnosti obeh tehnik bo treba še počakati, odgovore bo ponudil šele čas. Tako kot vedno.

Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd