Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zgodba o hujšanju - Kako sva hujšala skupaj

Gospa Danica in gospod Janez se tiste poročne zaobljube "v dobrem in slabem" držita dobesedno. Kilograme namreč pridobivata in izgubljata skupaj, skupaj sta bolj in manj samozavestna, odvisno od počutja in kilogramov, drug drugega spodbujata, skupaj se trudita in sem ter tja tudi obupata. Vendar le začasno …

Začarani krog

Poskusila sta namreč že vse diete, pravita. Vsakokrat sta kar precej shujšala – vsak posebej in tudi skupaj. "Toda napaka vseh teh diet je v tem, da te do resda pripeljejo do cilja, potem pa si prepuščen sam sebi," nadaljuje gospod Janez. "Imaš dober občutek, saj dosežeš želeno težo, nihče pa te ne nauči, kako naprej. Tako se spet podaš po poti prejšnjega načina prehranjevanja, kilogrami pa se samo nabirajo. Začarani krog je neizogiben."

Do tega spoznanja sta prišla z leti. Oba je jezilo, da jima nikoli ni uspelo obdržati nove teže. Gospod pravi, da je že od nekdaj močnejši; prvič je shujšal v vojski. Gospa Danica je začela nabirati kilograme po tridesetem letu, ko so se začele tudi težave s kolki. Seveda ju je obremenjeval tudi videz. Kako ju tudi ne bi, saj sta le stežka našla primerna oblačila, nazadnje pa sta v Avstriji odkrila trgovino zase. Bila sta tudi precej neokretna.

Vedno preveč hrane

Gospod Janez je resda igral tenis, vendar je po igri vse izgubljene kalorije nadomestil s pivom, gospa Danica pa se ni kaj prida rekreirala, raje je pekla sladice in jih nato tudi jedla. "Doma je bilo vedno več hrane, kot smo je potrebovali. Opažam, da imamo vsi doma preveč hrane. Šele zdaj vem, da sploh ni nujno, da je hladilnik nabito poln. Saj ne potrebujemo toliko zalog. Zdaj imava doma toliko hrane, kolikor je potrebujeva," pravi Danica, ki si sem ter tja privošči kaj sladkega, vendar odvečne kalorije hitro pokuri v domačem fitnesu.
Fitnes je zanju odkritje. Omislila sta si ga kar doma, tako da lahko ob "kolesarjenju" gledata televizijo.

Spremeniti je potrebno življenjski slog

Pobudo za obisk zdravnice je dal gospod Janez, saj sta imela oba nekatere zdravstvene težave, vendar so zdaj izvidi znatno boljši. "Gre za to, da moraš, res moraš spremeniti življenjski slog," se strinjata. "Z dietami resda shujšaš, nihče pa ti ne pove, kako se že dan prej pripraviti na praznovanja, na katerih je vedno preveč hrane. Nihče ti ne pove, da morajo biti obroki redni, da ni dobro, če med njimi mine po več ur. Nihče ti ne pove, da je polovica diete – gibanje. Gibanje je resnično pomembno. Zdaj si sploh ne predstavljava več, da ne bi telovadila."

Spodbuda tudi od prijateljev

Janez se spomni, da se je nekoč težko vzpenjal po stopnicah, saj tega zdaj sploh ne opazi. Gospa pa včasih sliši, da bi si lahko privoščla še kako lepše oblačilo, s katerim bi poudarila svojo postavo. Prijatelji, s katerima se veliko družita, so njuno odločitev sprejeli pozitivno – spodbujajo ju in tega sta vesela. Trenutno sta na vzdrževanju oziroma pavzi, ko se telo privaja na spremembo. Nadaljevala bosta januarja, česar se že veselita. Odslej bosta predvsem – skupaj lažja.
Članek se nadaljuje »


Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hujšanje , shujševalna dieta , odvečni kilogrami , debelost , hujšanje pod zdravniškim nadzorom , vzdrževanje teže , prehranjevalne navade , zgodba o hujšanju

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.

Komentarji

23. 11. 2018 07:24:08
Tablete za hujšanje - http://tonzes.com/slimslo.htm Hotela sem samo povedati, da je Bureno ekstra! Shujšala sem 12 kg v slabih 2 mesecih, kilogrami pa niso se vrnili.