Petnajst živil za "kurjenje" kalorij

(Foto: Diana Anđelić)

Pomagajte svoji presnovi

Predstavljamo vam živila, zaradi katerih se boste počutili bolj site, imeli boste več energije, hkrati pa boste pomagali svoji presnovi, da bo delovala bolje in hitreje. Teh petnajst živil so zdrava, bogata hrana, polna vitaminov in hranilnih snovi, nekatera pa vsebujejo tudi posebne encime, s katerimi boste pri presnovi maščobe dodatno "pritisnili na plin". Svoji prehrani dodajte čim več teh živil in zadovoljno opazujte, kako se topijo odvečni kilogrami.

Urejene prehranjevalne navade so seveda nadvse pomemben del zdrave prehrane, vendar pa običajno ne prinesejo hitrih rezultatov, sploh če govorimo o številkah na tehtnici. Veliko učinkovitejša je premišljena izbira živil, s katerimi lahko jeziček na tehtnici "prepričate", da se bo hitreje premikal v želeno smer. Kombinirajte hrano s spodnjega seznama s katerimkoli programom vadbe ali telesno dejavnostjo in rezultati vas bodo osupnili.

Avokado

Številni ljudje se izogibajo avokadu, ker so prepričani, da vsebuje veliko maščobe. To sicer drži, vendar gre za nenasičene maščobne kisline, ki so zdrave in pospešujejo presnovo.

Oves

To žito slovi po tem, da znižuje raven holesterola. Ker vsebuje sestavljene ogljikove hidrate, ki se v telesu razgrajujejo počasi, prispevajo k dolgotrajnejšemu občutku sitosti in zagotavljajo več energije.

Beluši

Ta vrhunska nizkokalorična zelenjava ima visoko hranilno vrednost in prispeva k večji pretočnosti prebavnega sistema. To obenem pomeni, da pomaga k hitrejšemu izločanju zalog maščobe.

Mandlji

Ti oreški so bogati z beljakovinami in vlakninami. Čez dan pojejte nekaj mandljev – zmanjšali boste občutek lakote in povečali vsebnost hranilnih snovi v svoji prehrani.

Špinača

Ta temnozelena zelenjava vsebuje zelo malo kalorij ter veliko železa, vlaknin in beta karotena, ki pomagajo znižati raven holesterola v krvi.

Zeleni čaj

Pri zelenem čaju presnove ne pospešuje kofein, marveč spojina, imenovana EGCG, ki spodbuja delovanje možganov in živčnega sistema, to pa v zameno povečuje potrebo po kalorijah in pomaga telesu, da jih tudi porabi.
Članek se nadaljuje »