Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Debelost je bolezen


(stran 7 od 7)


HUJŠATI - ZDAJ!
1. Ali ste imeli že v otroških letih nekoliko povečano težo?
2. Ste že od nekdaj raje brali, gledali televizijo ali sedeli za računalnikom, kot da bi tekali, hodili v hribe ali igrali tenis (nogomet, rokomet, košarko ...)?
3. Ste bili v osnovni šoli opravičeni pouka telovadbe?
4. Ali je eden od staršev predebel?
5. Sta debela oba starša?
6. Nikoli ne zajtrkujete.
7. Nimate radi kisle hrane (solate s kisom, kislega sadja).
8. Radi jeste panirano in ocvrto hrano.
9. Kosilo s pico in pivom je za vas "zakon".
10. Za vas je najlepši del dneva večer, ko so vsi že v postelji. Kuhinja je vaša, najpogosteje končate pred televizijo s kruhom, salamo in sirom na krožniku.
11. Zelo radi pečete, kuhate in kupujete hrano. Zelo radi veliko in dobro jeste.
12. Menite, da morate jesti, če ste lačni. In lačni ste kar naprej.
13. Pred menstruacijo ste nepopisno lačni in morate jesti. Ves čas in vse po vrsti.
14. Nimate občutka, da bi jedli preveč. Jeste samo zdravo hrano. Ogromno sadja in zelenjave, polnozrnat kruh, margarino, poli salamo, nič mastnega. Uporabljate rjav sladkor in med. Le nekaj žlic na dan. Ni vam jasno, zakaj se redite.
15. Ponoči ne morete spati. Ko se zbudite, morate pojesti nekaj sladkega, da lahko spet zaspite.
16. Mož je slabe volje. Otroci ne ubogajo in se ne učijo. V službi je ogromno stresov. Samo če pojeste kaj sladkega, imate občutek, da se lahko pretolčete do večera.
17. Vedno se vam mudi. Zjutraj v službo. Po službi po otroke. Nato z njimi na različne dejavnosti. Domov pridete šele zvečer. Strašno ste utrujeni, pa še vsa domača opravila vas čakajo. Ves dan ste pili samo kavo iz avtomata, pojedli nekaj čokoladnih bonbonov in piškotov. Zvečer nujno potrebujete nekaj konkretnega za pod zob. Zamrznjeni piščančji kroketi s kruhom in sirom ter banana vas najlepše nasitijo.
18. Sram vas je v družbo, ker nimate kaj obleči. Že leta se niste stehtali. Nosite samo krila in hlače z elastiko v pasu. Mož je športnik. Ker ga ne spremljate na izletih, ste veliko sami. Hrana je vaša najboljša prijateljica.
19. Ves čas mislite na hrano. Kaj boste kuhali, kdaj boste jedli. Hrana vam daje občutek blaženosti.
20. Doma morate imeti vedno velike zaloge hrane. Za vsak primer, če pride kak obisk. Potem jo navadno pojeste sami.
21. Vedno skuhate prevelike porcije hrane. Zares jo je škoda metati stran. Zato pojeste ostanke, ko pospravljate posodo. Kar iz loncev. Tako nikoli ne veste, koliko ste v resnici pojedli.
22. Zelo radi imate hrano "na žlico". Same domače slovenske jedi. Takšne, ki se dolgo kuhajo, zato jih navadno pripravite za dva dni. Kar ostane od kosila, vas ves popoldan strašno mika. Tako ves dan mislite samo na preostalo hrano v kuhinji. In jo hodite jest. Žlico za žlico. Preden greste spat, pojeste še zadnjo.
23. Navadili ste se, da med kuho ves čas poskušate. Karkoli režete, pripravljate, vedno daste grižljaj v usta. Teh grižljajev sploh ne štejete.
24. Ko skuhate, ste navajeni, da s hrano tudi postrežete. Vi nalagate drugim na krožnike in jih nosite na mizo. Občutek imate, da je to vaša dolžnost. Ter izkazovanje pozornosti in ljubezni družini. Sami nikoli ne sedete za mizo. Ni časa. Mimogrede daste kaj v usta. In imate najvišjo težo v družini. To vam sploh ni jasno.
25. Prepričani ste, da se redite že od vode. Ves čas imate občutek, da se redite od zraka, tako malo jeste. A ste debeli. In vsi zdravniki pravijo, da z vašim zdravjem ni nič narobe. Ne morete razumeti, zakaj se redite.26. Imate moža (prijateljico ...), ki lahko poje, kar hoče, in tudi ves čas je - in to ogromno. Pa se ne zredi. Vi ne jeste skoraj nič, a ste debelejši. To je res krivično.

Ni vam treba izbirati in seštevati odgovorov ali vprašanj. Če ste se našli v kateremkoli od njih in imate povečano težo, bi bilo treba razmisliti o tem, da potrebujete spremembo. Teže, življenjskega sloga, razmišljanja ... Ter prepoznavanja in izražanja svojih potreb in čustev.
Jutri začnete hujšati?

Vprašalnik je pripravila Tina J. Sentočnik, dr. med. Ponatis dovoljen samo s soglasjem avtorice.
Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd