Hujšanje - pet največjih napak

(Foto: Jupiterimages)

Skoraj ni ženske, ki v življenju ne bi imela shujševalne diete, vsaka pa se je zanjo odločila zaradi svojih razlogov. Nekatere mislijo na zdravje, druge na videz, tretjim je pomembno oboje. Ne glede na to, ali ste se odločili shujšati s spremembo načina življenja ali s pomočjo določene diete, je mogoče, da pri svojih prizadevanjih delate napake. Spoznajte pet največjih napak pri hujšanju in načine za njihovo odpravljanje.

1. Slaba izbira živil

Zakaj je to težava? »Programirani« smo tako, da jemo več, ko je pred nami več hrane in večja izbira, oziroma več kupujemo v trgovinah, polnih lepo zapakiranih izdelkov. Ta mehanizem nam daje prednost, ko gre za nizkokalorično, nasitno hrano, npr. zelenjavo in nemastne beljakovine, vendar so danes trgovske police prepolne hrane, ki je bogata z dodatki, maščobami in sladkorjem. Obenem so ta živila cenejša od zdravih, kar je pogosto tudi razlog, da jih izberemo.

Kako težavo rešiti? Doma imejte največ dve vrsti nezdravih živil, vse druge pa zamenjajte z bolj zdravo in hranljivo različico. Glede cene boste razliko morda zaznavali na začetku, ko pa boste opazili, da se bolje počutite in več postorite, bo razmerje gotovo upravičeno. Morda si boste morali pomagati tudi s tako imenovanim študentsko-upokojenskim načinom nakupovanja, kar pomeni, da spremljate cene in popuste v več trgovinah. V vsaki je nekaj cenejše, zato tisto tam tudi kupite.


2. Izogibanje dodatni porciji

Zakaj je to težava? Če smo že omejeni na en obrok, si želimo, naj bo vsaj ta pošten. V  človekovi naravi je, da se »nabaše«, kolikor gre. A pri preobloženem krožniku se boste čutili dolžne, da hrano pospravite do konca. Če pa boste vedeli, da si lahko naložite še enkrat, boste prvič vzeli manj – in ko boste prispeli do druge porcije, se bo že razvil občutek sitosti, zato boste dodali zares malo ali pa sploh nič.

Kako težavo rešiti? Vzemite nadzor v svoje roke. Začnite tako, da si na krožnik naložite 20 % manj kot običajno. Nato po 20 minutah (čas, ki je potreben, da zaznamo občutek sitosti) ugotovite, ali ste še lačni. Vam še vedno tekne? Vzemite si še, a tokrat zelo malo. Takšen način prehranjevanja je veliko boljši od nalaganja prevelikih količin naenkrat.


3. Telovadbo imate za izgovor, da jeste več

Zakaj je to težava? Na žalost med telovadbo ne porabimo toliko kalorij, kot mislimo oziroma bi si želeli. Pol ure vadbe na orbitreku pomeni približno en kos torte ali eno čokoladico. Tisti, ki resno trenirajo kakšen šport, morda res morajo jesti več, saj potrebujejo dodatno energijo. A če ne sodite v to skupino, redna telovadba ne zahteva dodatnega vnosa kalorij, zato je nikar ne uporabljajte kot izgovor za pustošenje hladilnika.

Kako težavo rešiti? Pravzaprav s telovadbo – a ne zato, da bi po njej več jedli. Kardio-vaje vam ne bodo pomagale porabiti vsega, kar ste čez vikend pojedli, kljub temu pa bodo pripomogle k boljši telesni pripravljenosti in zmanjšanju tveganja za srčne bolezni. Poleg tega se boste po telovadbi počutili bolje (ne na začetku, pač pa takoj, ko si pridobite navado), kar je lahko nov motiv za zdravo prehranjevanje.


4. Kupovanje premajhnih oblačil »za motivacijo«

Zakaj je to težava? Mislite, da vas nakupovanje premajhnih oblačil ali fotografije koščenih modelov motivirajo za hujšanje, a nimate prav. Nekatere ženske se ob gledanju suhic na televiziji in v revijah počutijo samo še slabše. Če se v svoji koži ne počutite dobro, se boste teže držali prehranskega načrta in vadbe ter prej vrgli puško v koruzo.

Kako težavo rešiti? Mislite na uspehe in ne na slabosti. Pri vadbi se nikar ne primerjate z dekletom na sosednjem tekočem traku, ampak raje pomislite, da lahko pretečete kar deset minut več kot prejšnji mesec. In nikar ne mislite na končni cilj (ko boste shujšali za deset kilogramov), rajši si izberite nekaj kratkoročnih ciljev, na primer: ta teden bom vsaj trikrat telovadila, ta teden bom kuhala samo zdravo hrano ipd.


5. Sadje in zelenjavo je mogoče jesti v neomejenih količinah

Zakaj je to težava? Sadje in zelenjava morata biti na jedilniku vsak dan, toda pazite, kaj izberete. Če ljubite sladko, kalorično sušeno sadje, sadne sokove in škrobnato zelenjavo – pozor! Grah, koruza in krompir imajo več kalorij od druge zelenjave, ki ima večji delež vode, npr. kumare in brokoli. Poleg tega dnevno potrebujete od tri do pet obrokov zelenjave in samo dve do štiri obroke sadja. Kos sadja povprečno vsebuje okoli 60, zelenjave pa okoli 25 kilokalorij.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki