Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

*** Show Paged

Dieta pri visokem krvnem tlaku


(stran 2 od 3)

3. Nadomestki za sol

Koristno je tudi uporabljati nadomestke za sol. Pri tem si je nadvse pomembno ogledati podatke o njihovi sestavi. Zeliščna sol ne vsebuje natrija, kalijev klorid tudi ne vsebuje soli. Obstajajo pa tudi nadomestki, ki vsebujejo za polovico manj natrijevega klorida.

4. Pomanjkanje natrija

Bolnike z visokim krvnim tlakom, ki jih poučujemo o pomembnosti omejevanja količine soli v prehrani, moramo poučiti tudi o tem, da lahko v določenih primerih (znojenje zaradi visokih temperatur, večja telesna dejavnost, povišana telesna temperatura pri boleznih, ob jemanju nekaterih diuretikov, ob bruhanju ali driski) pride do tako povečane izgube soli, da utegne biti zmanjšana količina natrija v telesu nevarna za zdravje. Posledice so krči v mišicah, utrujenost in splošna slabost, nizek krvni tlak, motnje v orientaciji, pomanjkljivo izločanje urina (zelo nevarno je, če človek v 24 urah izloči manj kot pol litra urina). Sum, da gre za pomanjkanje natrija, preverimo tako, da ugotovimo njegovo količino v bolnikovi krvi.

Še posebno moramo biti pozorni pri starejših bolnikih, ki imajo manj slano dieto in hkrati jemljejo zdravila za znižanje tlaka. Takšne bolnike je treba pozorno opazovati, jim redno meriti krvni tlak in jim po potrebi določati vsebnost natrija v krvi.

5. Kako česen vpliva na visok krvni tlak?

Česnu pripisujejo številne zdravilne učinke. Njegov pozitivni učinek na znižanje holesterola v krvi je nesporno dokazan, velja tudi za učinkovit naravni antibiotik. Težje je dokazljivo njegovo delovanje na spolno poželenje, vendar nekateri verjamejo, da je dober afrodiziak. Nekatere študije dokazujejo, da preprečuje trombozo, druge pa, da učinkovito niža visok krvni tlak.

 Pomembno je vedeti, da je treba za dober učinek uvesti česen v prehrano dolgoročno, priporočena dnevna količina pa je od 1 do 3 stroke na dan. Česen tudi z dušenjem ne izgubi zdravilnih lastnosti, v večjih količinah, vendar le surov, pa lahko povzroči prebavne težave (napenjanje).

Članek se nadaljuje »


Vam je �lanek v�e�?


Povezano

trstsdsd