Tolažba z zalogaji

(Foto: Dreamstime)

Namesto o dietah, razmišljajte o sebi !

So vam znane izjave, kot so: »Hrano samo pogledam, pa se že redim«, »Vsak grižljaj se me prime«, »Kriv je mož, ki me tako razburi, da moram kaj malega pojesti«, »V službi je tako stresno, da moram zaužiti kak grižljaj, da se umirim«, »Če se odrečem še hrani, kaj mi bo sploh ostalo v življenju?« Vsak izgovor je dober …

Tako si izmišljamo izgovore in se tolažimo, telesna teža pa narašča. Odgovornost prelagamo na druge ljudi in zunanje okoliščine, pozabljamo pa, da vsak grižljaj nosi k ustom prav naša roka. Jemo, da bi se bolje počutili ali za kratek čas potešili nelagodje, s čimer pa ustvarjamo dolgoročno, kronično nelagodje. Prav zato pravijo, da od tretjine zaužite hrane živimo mi, od preostalih dveh tretjin pa zdravniki in industrija, ki vsakodnevno izumlja nove preparate za hujšanje.

Joka, ker je lačen! Ali res?
V prvih mesecih življenja je za dojenčka jok edina oblika sporazumevanja, ki mu je na voljo. Takoj ko zajoka, mati ve, da mu nekaj manjka: morda je moker, nemara lačen, mogoče ga mučijo krči, nemara mu rastejo zobki − ali pa samo išče pozornost. Mati skuša rešiti ta rebus, dojenčka malo popestuje, če ne neha jokati, pogleda v plenice, če pa tudi tedaj ne neha jokati, ga skuša nahraniti. Čeprav obstajajo ocene, koliko mleka potrebuje dojenček, se potrebe po hrani razlikujejo od otroka do otroka.

Ne »pitajte« otroka!
Toda nekatere matere pozabljajo, da hrana ni edina otrokova potreba. V strahu, da otrok ne bi bil lačen, mu zato vsakič, ko zajoka, najprej ponudijo hrano. Tako je otrok deležen pozornosti, topline materinega telesa, njenega nasmeha in bližine, tolažbe in ugodja, vse to pa je obvezno začinjeno s hrano. Za otroka rešitev vsake njegove potrebe dobi obliko hrana + nekatera dejanja odraslih. Zaradi tega uživa hrano tudi takrat, ko ni lačen − samo zato, da dobi pozornost, nežnost in vse drugo, kar potrebuje.

Otrok se nauči, da mora jesti, kadar je čustveno lačen, vznemirjen ali resnično lačen. Starši, ki so tako »pitali« otroka, navadno podobnih navad ne opustijo niti pozneje, v otrokovem otroštvu. Prepričani so, da bolje kot otrok vedo, kdaj in koliko bi moral jesti. Toda s tem preglasijo otrokov prirojeni mehanizem, ki mu govori, kdaj je lačen in kdaj sit. Tako otrok postopoma izgublja stik s svojim telesom. Ne jé takrat, ko čuti lakoto, ampak takrat, ko se ponudi priložnost. Podobno ne neha jesti takrat, ko začuti sitost; zanj je prazen krožnik znak, da je pojedel dovolj. Koliko otrok je zraslo ob sporočilih, kot so: »Pojesti je treba vse s krožnika, kaj ne veš, koliko otrok je lačnih in da ljudje stradajo!« In: »Pojej vse, da ne bom metala stran!«

Hrana kot tolažba
V otroštvu se oblikuje navada tolaženja s hrano: »Si se udaril? Pojej bombon, pa te bo manj bolelo«, »Si slabe volje? Pojej kos torte, pa ti bo odleglo«, »Si utrujen? Krožnik juhe te bo okrepil«, »Pojdimo na sladoled, pa boš vse pozabil« … Mar je čudno, da toliko otrok odraste v ljudi, ki ne vedo, kdaj so lačni in kdaj siti, povrhu pa od hrane pričakujejo, da bo jim prinesla tolažbo, umiritev, ozdravitev in ljubezen.

Včasih se vzrok za to, da oseba preveč jé, skriva v davni izkušnji, pogosto povezani s seksualnostjo, za katero se krivi in kaznuje. Otrok ali najstnik jo bo raje poskušal zadušiti in preboleti ob hrani, kot da bi jo komu priznal. Po drugi plati se bo z debelostjo kaznoval ter se s tako pridobljeno neprivlačnostjo zavaroval pred podobnimi izkušnjami in »grehom«. Izolacija, na katero se obsodi, bo v zameno porodila hrepenenje po podobnih izkušnjah, to pa bo nov razlog za tolažbo s hrano. Tako nastane začaran krog. Človek odraste, pozabi davni dogodek, začarani krog hrepenenja, kaznovanja in tolaženja s hrano pa postane življenjski vzorec.

Članek se nadaljuje »


Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki