Skrivnost vitkosti vendarle v genih

  • TK
  • četrtek, 14. marec 2019
Vitkost ni le vprašanje izbire zdrave hrane in močne volje, saj je precej odvisna od naših genov.
Vitkost ni le vprašanje izbire zdrave hrane in močne volje, saj je precej odvisna od naših genov. (Foto: Shutterstock)

Ta je pa res srečnica, poje, kolikor hoče, pa se ji nič ne pozna, name pa se kilogrami prilepijo, če hrano samo pogledam, je izjava, ki smo jo večkrat nejeverno poslušali.

Toda sodeč po novi britanski raziskavi, je v njej kar precej resnice. Vitkost ni le vprašanje izbire zdrave hrane in močne volje, saj je precej odvisna od naših genov. Nekateri ljudje so preprosto podedovali »srečnejše« gene, medtem ko se pri drugih kilogrami kopičijo hitreje.

Pri proučevanju DNK okoli 14 tisoč ljudi različne teže so pri nekaterih odkrili gene, ki pospešujejo metabolizem oziroma pripomorejo k hitrejšemu kurjenju maščobe ter občasno povzročajo odpor do hrane. Takšne gene so odkrili pri več kot 1.600 zdravih sodelujočih v raziskavi, vsi pa so imeli ITM nižji od 18.

Gre za prvi dokaz, da so ljudje vitki zato, ker imajo manj genov, odgovornih za kopičenje kilogramov. Pričakujejo, da bodo nova dognanja utrla pot razvoju zdravil, ki bodo posnemala učinek genov za vitkost, in ljudem, ki se bojujejo z odvečnimi kilogrami, pomagala lažje ohraniti težo v zdravih mejah. Raziskavo so objavili v reviji PLOS Genetics.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki