Nova uspešnica: sirtuinska dieta

Sirtuinska dieta je usmerjena na vnos živil, ki sirtuine aktivirajo, to pa so jabolka in citrusi, borovnice, jagode, zeleni čaj, peteršilj, ohrovt, olivno olje, kapre, čili, orehi ter absolutna zvezdnika diete: rdeče vino ter črna čokolada.
Sirtuinska dieta je usmerjena na vnos živil, ki sirtuine aktivirajo, to pa so jabolka in citrusi, borovnice, jagode, zeleni čaj, peteršilj, ohrovt, olivno olje, kapre, čili, orehi ter absolutna zvezdnika diete: rdeče vino ter črna čokolada.

Hujšanje s čokolado in vinom

Ni težko uganiti razlogov za priljubljenost najnovejše diete, saj spodbuja uživanje čokolade in vina, pa tudi kave. Njeni snovalci namreč menijo, da vnos hrane, ki aktivira tako imenovane sirtuine, spodbuja večjo porabo maščobe oziroma hujšanje.

Poleg vina in čokolade so na seznamu spodbujevalcev sirtuina še kava, zeleni čaj in jabolka. Sirtuini so vrsta beljakovine v našem telesu, ki sodelujejo pri uravnavanju številnih pomembnih procesov, kot so presnova, prebava, celična smrt in vnetje. Čeprav so raziskave o sirtuinih šele v povojih, pa tisto, kar doslej vemo o njih, veliko obeta. Študija iz leta 2008 je pokazala, da aktivacija SIRT1 spodbuja oksidacijo maščobe, kar je preprečevalo kopičenje maščobe pri miših, ki so bile na visokomaščobni prehrani. Istega leta so objavili še eno študijo, ki je odkrila pomembno višjo aktivnost SIRT1 pri vitkih ženskah v primerjavi s tistimi s preveč kilogrami.

Sirtuinska dieta je usmerjena na vnos živil, ki sirtuine aktivirajo, to pa so jabolka in citrusi, borovnice, jagode, zeleni čaj, peteršilj, ohrovt, olivno olje, kapre, čili, orehi ter absolutna zvezdnika diete: rdeče vino ter črna čokolada. Vsi so obenem tudi odličen vir resveratrola, eliksirja mladosti. Seveda to ne pomeni, da so to edina dovoljena živila, saj dieta zagovarja raznoliko in uravnoteženo prehrano z dodatkom aktivatorjev sirtuina ob vsakem obroku. Slabost diete je, da nima predpisane strukture, ki je prepuščena osebni razlagi. Zlasti manjka predpisana količina živil, ki ustvarja pozitivne učinke, kar je lahko težava, denimo pri rdečem vinu in čokoladi, kjer imajo večje količine lahko prav nasproten učinek.
Zdravka Koman Mežek

Zdravka Koman Mežek dr. med. spec. ginekologije

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki