Kurite kalorije ob gospodinjskih opravilih

Kalorije lahko pokurite tudi med opravljanjem gospodinjskih opravil.
Kalorije lahko pokurite tudi med opravljanjem gospodinjskih opravil. (Foto: Shutterstock)

Ne le med tekom ali v telovadnici – kalorije lahko pokurite tudi med opravljanjem gospodinjskih opravil. Plentific, britanska družba za čiščenje, je objavila izračune, koliko kilokalorij (kcal) izgubi v eni uri opravljanja različnih opravil oseba, težka 68 kilogramov.

  • Brisanje prahu in obešanje perila sta med lažjimi opravili, pri katerih v eni uri lahko pokurimo 171 kcal. Tako izgubite toliko kalorij, kot jih vsebujejo štirje keksi. Če dodate še kakšno malo napornejše opravilo, kot denimo menjanje posteljnine, boste pokurili še več.
  • Med enournim čiščenjem kopalnice boste porabili 279 kcal, v dveh pa toliko, kot jih je v eni stogramski čokoladi.
  • Brisanje tal, sesanje in pometanje dvorišča vam bo v eni uri odneslo 269 kalorij, pol ure pometanja pa okoli 137 kcal, kar ustreza eni pločevinki gazirane pijače.
  • Premikanje pohištva, denimo omar, je zelo naporno opravilo, med katerim boste mimogrede pokurili 400 kcal. Ena ura tega dela je enako učinkovita kot 50 minut igranja tenisa.
  • Spomladi si le nataknite rokavice in zarijte prste v zemljo. Pri vrtnarjenju boste v eni uri pokurili 339 kcal, v eni uri košenja trave pa kar 376, kar je več, kot je v dveh steklenicah piva.
  • Če ste se letos odločili za pleskanje, vas bo razveselil podatek, da boste med uro vihtenja čopiča pokurili 310 kcal. Ker pa gre običajno za več sob, boste v štirih urah skurili 1.200 kcal, toliko, kot je v dveh dvojnih hamburgerjih ali eni pici.