Ali nam prehranska dopolnila res lahko pomagajo pri hujšanju?

(Foto: Shutterstock)

Hujšanje je precej naporen proces, saj se moramo obenem spopasti z življenjskim slogom, ki nam je prinesel odvečne kilograme, saj smo si jih najverjetneje nabrali zaradi neustreznega ravnotežja med vnosom hrane in gibanjem. Ne glede na to, za kateri pristop k hujšanju smo se odločili, moramo torej izstopiti z območja udobja, ki smo ga vajeni, kar je stresno, obenem pa zahteva veliko volje in vztrajnosti. Če naj pridobimo in ohranimo nižjo težo, se moramo torej nenehno spopadati s skušnjavami in se držati drugačnega režima prehranjevanja in gibanja, kot smo ga bili vajeni. Nič nenavadnega torej, da se želimo oprijeti vsake bilke, ki se nam v trenutkih krize zdi rešilna.

Ali lahko pomoč pri hujšanju pride skozi usta?

Marsikdo pri odločitvi za hujšanje takoj pomisli na zdravila, ki pa niso namenjena vsem. Poleg zdravil so vam na voljo medicinski pripomočki in energijsko omejena živila, o katerih smo že pisali. Posebno poglavje so prehranska dopolnila. Vsako pomlad zadonijo oglaševalski rafali o pravkar odkritih in neverjetno učinkovitih prehranskih dopolnilih. Če na osnovi odobrenih zdravstvenih trditev Evropske komisije preverimo, koliko resnice je v trditvah o njihovi učinkovitosti, ugotovimo, da v resnici obstaja kar nekaj hranil, ki bi nam utegnila biti v pomoč pri boju z odvečnimi kilogrami. Toda to pogosto niso najbolj oglaševani izdelki.

Začnimo z minerali in vitamini, ki prispevajo k sproščanju energije pri presnovi. Mednje spadajo baker, fosfor, jod, kalcij, magnezij, mangan, železo, biotin, niacin, pantotenska kislina, riboflavin (vitamin B2), tiamin, vitamin B6 in vitamin B12. Ker jih vsebujeta predvsem surova zelenjava in sadje, je pomembno, da se jima med hujšanjem ne odrečete.

Če ju ne uživate dovolj, se lahko o konkretnih izdelkih, ki ustrezajo vašemu življenjskemu slogu in siceršnjemu zdravstvenemu stanju, posvetujete v P3 Professional licenciranih lekarnah. Lekarnarji bodo pri svetovanju upoštevali tudi posebnosti okolja, v katerem živite, zaradi katerih denimo ni smiselno ali pa je celo nevarno dolgotrajno uživati dodatne količine joda.

Ko govorimo o hujšanju, ne moremo mimo cinka, saj sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov in maščobnih kislin oziroma makrohranil nasploh. Pri presnovi makrohranil ima pomembno vlogo krom, svoje pa prispeva tudi biotin. Poleg tega krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Pri presnovi maščob sodeluje tudi holin.

  • Cink vsebujejo morski sadeži, govedina, špinača, kakav …
  • Krom vsebujejo piščančje meso, gobe, brokoli, jajca, mlečni izdelki …
  • Biotin vsebujejo jetra, ledvice, rumenjak, kvas, cvetača, orehi, stročnice …
  • Holin vsebujejo jajca, govedina, ribe, cvetača, tofu, mandlji …
Članek se nadaljuje »


Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki