Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Horoskop

Oven

Napoved za leto 2019

Z umikom planeta Urana iz polja vašega sončnega znamenja se izteka obdobje nepredvidljivih zasukov. Obnavljalo se bo notranje ravnovesje, ki ostaja temeljni pogoj za razmah življenjskih moči. Ustvarjalni procesi se bodo odslej odvijali brez vrtoglavih pospeškov in nevarne dinamike duhovnega izgorevanja. V začetku marca lahko pričakujete nastop blagodejnega zatišja. Zadihali boste v spokojnejšem ozračju in zaznali jedro osebne moči. Planet Jupiter v znamenju Strelca odpira vrelce zdravilnih pobud v medčloveški povezanosti. V letu 2019 si lahko utrete pot do boljšega počutja in trdnejšega zdravja predvsem s pomočjo vrnitve k načelu zmernosti.


Značilnosti znamenja

Značilnosti Ovna
Oven je prvo znamenje zodiaka in predstavlja nov začetek, zato ljudi, ki imajo v rojstni karti poudarjeno znamenje Oven, uvrščamo med pionirje. So borbeni, napadalni in tekmovalni. Imajo dovolj moči za preboj. Vse želijo takoj in zdaj! Nikoli ne čakajo in ne gledajo ob strani, kako priložnosti izginjajo pred njegovimi očmi. Uživajo v nenehnih izzivih, ki jih sprejemajo ali ustvarjajo. So strastni, dinamični in bojeviti. Ko si zadajo cilj, jih nič ne ustavi, da se ne bi začeli ukvarjati z njim.

Kako jih prepoznamo na prvi pogled
Ob srečanju vam bodo hitro, nepričakovano, odločno in ognjevito podali dlan. Njihov burni nastop bo v vas vzbudil občutek, da se svet vrti samo okrog njih, njihova dinamika in ustvarjalna moč pa vas bosta potegnila v korak z njimi.

Moda
Tako kot na drugih življenjskih področjih predstavniki tega zodiakalnega znamenja tudi s svojim oblačenjem orjejo ledino modnim smernicam.

Intelekt
Ovnom je treba prepustiti dominantno vlogo, to je pravilo, ki velja za vse, s katerimi imajo opravka. Prav zaradi tega navadno veljajo za nestrpne, saj težko prenesejo, da ima kdo drugačno mnenje od njih. Njihov um in dojemanje sta usmerjena naravnost k cilju, pri čemer sta zelo enostranska, lahko bi dejali, da linijska ali subjektivna. Skoraj fanatično upoštevajo samo eno resnico – in ta je seveda njihova.

Ovni so ljudje impulzov in nepremišljenosti. Le redko so bistrovidni in objektivni. Krasijo jih optimizem, strastnost in zaupanje vase, neposrednost in spontanost v odnosih ter pripravljenost, da se angažirajo v vsaki situaciji. Radi so koristni, znajo poprijeti za delo in pomagati drugim. V svojem bistvu so zelo preprosti in vedno pošteni. Nimajo smisla za igre v ozadju, so bojevniki v slogu "mož na moža", vendar so slabi strategi.
Temperament

Karakterno bi lahko Ovne opisali kot plamen višinskih razsežnosti, speči vulkanski ogenj, ki izbruhne ob tektonskih premikih. Tako delujejo tudi Ovni; njihova strast in erupcijska stanja so razdeljena med takoj in zdaj. Življenje je zanje zaporedje vročih trenutkov, ki pa jih lahko izčrpa. Njihova krepka konstitucija jim resda pomaga, tako da si opomorejo, vendar se občasno lahko primeri, da doživijo živčni zlom in zapadejo v depresijo.

Za Ovne velja, da imajo kolerični (čustven, dejaven, primaren) značaj.

Kuhanje in hrana
Kadar so Ovni lačni, morajo jesti takoj, zato pogosto jedo mimogrede in v stoje.

Ker obožujejo začimbe in pekočo hrano, pri kuhi uporabljajo veliko gorčice, feferonov in pekoče paprike, zato sta jim blizu mehiška in indijska kuhinja. Opekline jezika pa niso samo posledica močno začinjene hrane, pač pa tudi nestrpnosti: ker težko počakajo, da bi se hrana ohladila, zato pojedo še zelo vročo.

Dom
Ovni si hišo najraje zgradijo kar sami. Potrebo po sproščanju energije vlagajo v dom in družino. Ne pričakujte, da bo hiša takšna kot na načrtu … Ovni vedno kaj rušijo in dozidavajo, postavljajo arkade, dodajajo štukature, podirajo predelne stene in prostore organizirajo tako, da so čim večji. Potrebujejo namreč dovolj prostora za gibanje.

Pri tem ne smemo pozabiti, da je Oven ognjeno znamenje, ki je tesno povezano ne le s Soncem (hiša ali stanovanje mora imeti veliko sončne svetlobe), temveč tudi z elementom ognja. V domovanjih ovnov je še vedno najti peči na trda goriva in kamine, v kuhinji pa štedilnike s kuriščem.

Denar
Če boste vprašali Ovne, kakšno je njihovo stališče do denarja, vam bodo naravnost odgovorili, da je denar na svetu zato, da se ga porablja. Sicer pa je za Ovne predvsem sredstvo, s katerim lahko uresničijo zastavljene cilje.
Služba in delo

Ovni niso pripravljeni sprejemati dolgočasnih nalog; na kožo jim je pisano delo, ki zahteva kratkoročno koncentracijo in odgovornost, biti pa mora tudi težavno. Pri delu so zelo podjetni, tudi fizično delo jim ni odveč. Najbolj sovražijo, če se kdo vmešava v njihovo delo, težko prenašajo tudi kompromise in molčečnost. Če pa boste Ovna pohvalili in mu dali priznanje ali odlikovanje, boste dobili najboljšega delavca ali sodelavca. Ovni si vedno želijo priti na vodilni položaj, ko pa ga dosežejo, so zgled pridnega in sposobnega zaposlenega. Od svojih podrejenih pričakujejo toliko, kot so zmožni prispevati sami.

Partnersko življenje
Tako kot vsa druga življenjska področja je tudi njihovo partnersko življenje podvrženo strasti. Ovni so zahtevni partnerji, obenem pa radoživi; radi se igrajo z ognjenimi iskrami, ki jih netijo, vendar so tudi pripravljeni z veseljem odgovoriti nanje, seveda le v primeru, če so sami dali pobudo. Ne smemo pozabiti, da so Ovni osvajalci. Radi imajo svobodo in se zelo neradi vežejo v trajna partnerstva.

Ujemanje z drugimi znamenji: Dvojčka, Lev, Tehtnica, Strelec in Vodnar

Znameniti Ovni:

Casanova, Terezija Akvilska, Otto von Bismarck, Werner von Braun, Nikita Hruščov, Vladimir I. Lenin, Thomas Jefferson,
Francisco Goya, Vincent Van Gogh, Leonardo da Vinci, Ali MacGraw, Hans Christian Andersen, Émile Zola, Marlon Brando, Eddie Murphy, Anthony Perkins, Bette Davis, Gregory Peck, Charlie Chaplin, Claudia Cardinale, Richard Chamberlain, Alec Guiness, Gari Kasparov, Ayrton Senna, Elton John, Diana Ross, Jennifer Capriati, Céline Dion, Eric Clapton, Warren Beatty, Jean-Paul Belmondo, Jacques Brel, Christopher Lambert, Omar Sharif, Marguerite Duras, Erich Fromm, Simone Signoret, Jurij Šubic, Rihard Jakopič, Vida Jeraj, Anica Černe, Pavel Golia, Janko Glazer, Tone Seliškar, Jan Plestenjak, Nuša Derenda, Dimitrij Rupel.