Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

Horoskop

Kozorog

Napoved za leto 2019

V novem letu vas bo notranji čut zanesljivo usmerjal proč od nevarnih čeri najrazličnejših skušnjav. Planet Saturn v znamenju Kozoroga ponazarja trezno misel in voljo, ki se ne pusti zapeljati na stranpot. Delovali boste nemara nekoliko enostransko, vendar bo vaša stanovitnost marsikomu v pomoč in oporo. Lahko se boste otresli misli na bolezen ali hibo, ki vas je v preteklosti globoko vznemirjala. Ozdravitev pomeni v tem pogledu zmožnost, da se osvobodite varljivih predstav o sebi in svojem življenjskem položaju. Novo razumevanje bo počasi preobrazilo vaše doživljanje stvarnosti in vas navdalo z občutkom preporoda.

Značilnosti znamenja

Značilnosti Kozoroga
Kozorog je znamenje, ki kaže na veliko ambicioznost v življenju. Ljudje, ki imajo v rojstni karti poudarjeno znamenje Kozorog, so zelo resni in odgovorni. Pri tem ne gre za to, da si želijo odgovornosti, ampak jim slednjo nenehno nalagajo drugi. Nikoli se ne izognejo dolžnostim, zato spadajo med zanesljiva znamenja. Zaradi prevelikih obveznosti in dolžnosti se zdi, da se ne znajo igrati ali živeti prijetnejših strani življenja. Njihov humor je cinično obarvan in večinoma se nagibajo k pesimizmu. Na vse tisto, na kar ljudje s poudarjenim znamenjem Strelec odgovarjajo z »DA«, ljudje s poudarjenim znamenjem Kozorog odgovarjajo z »NE«.

Kako jih prepoznamo na prvi pogled
Kozoroge bomo prepoznali po zadržanosti. Okrog sebe največkrat ustvarijo zid, ki ga sezidajo kar z lastnimi rokami. Resda se za tem skriva plahost, vendar tudi čvrstost in moč, ki jo čutimo, četudi so do nas prijazni. Vedno bomo imeli občutek, da v resnici hočejo biti sami, toda to ne drži, kajti Kozorogi hrepenijo po priznanju, zato se bodo potrudili, da bodo na nas naredili dober vtis.

Kozorogi se ljudem približajo z nekoliko togimi gibi; zdi se, kot da so jih predtem skrbno vadili. Roko nam bodo podali z vojaško držo in nekoliko uradno ter nas skorajda hladno pozdravili. Če si bomo vzeli čas in Kozoroge dalj časa opazovali, bomo v njihovi drži zaznali spremembe. To je najočitneje, ko se jim približa človek, ki jim ugaja. Takrat njihova osredotočenost popusti in vpijati začnejo vsako besedico, pri čemer so tako pozorni, da jim včasih uide nit pogovora.

Moda
Ambiciozni in delovni Kozorogi nimajo časa, da bi razmišljali o tem, kaj bodo oblekli. Zanima jih predvsem uporabnost oblačil. Ta morajo biti predvsem kakovostna in trpežna. Modne revije jih ne zanimajo, tudi pred ogledalom ne stojijo dlje, kot je potrebno.

Zdi se, da je obleka Kozorogov posledica srečnih naključij, vendar ni tako. Imajo izrazit slog in smisel za estetiko. Klasična moda s kakim modernim dodatkom je in bo vedno pojem popolnosti. Kozorogi namreč želijo biti popolni in opazni v družbi. Ker imajo izrazit smisel za družbeni položaj, se temu primerno tudi vedejo, oblačijo in nosijo.

Intelekt
Za Kozoroge sta značilni predvsem vzgojenost in olikanost. Hrepenijo po odobravanju, v svojih skritih sanjah pa so romantiki. Saturn, ta strogi planet discipline, jim je podaril križ delovanja s pokrskim obrazom: pod hladno zunanjostjo bomo odkrili nežnega in nepoboljšljivega romantika, ki zna presenetiti z navdušujočim humorjem.

Največja nevšečnost Kozorogov je v tem, da utegnejo zapasti v melanholijo in apatijo. Takrat se zaprejo vase in prezirajo vse okrog sebe.

Njihova duhovna nadarjenost je velika, pri čemer jim pridnost, ki se pri njih razvije že zgodaj, pomaga, da jim življenje ne povzroča težav. To so strogi in pošteni ljudje, ki vztrajajo pri dani besedi, enako velja tudi za njihove odločitve. Vseh dogovorov se držijo. Imajo dober spomin, najraje pa se družijo z inteligentnimi ljudmi. Kozorogi ljubijo tradicijo in zgodovino svojega naroda ter se poskušajo javno angažirati.

Temperament
Kozoroge lahko označimo kot praktične, potrpežljive in konservativne ljudi. Včasih jim po krivici pripišemo hladnost in sebičnost, vendar imajo čudovit smisel za humor, ki je neobičajen in v nasprotju z njihovo godrnjavostjo.

Kozorog je znamenje nasprotij, čeprav imajo velike možnosti za uspeh in ambicije, so na drugi strani brez samozavesti, ki bi jim pomagala te možnosti tudi izkoristili. Če jim uspe združiti svojo prodornost in disciplino, bo njihova pot do uspehu sicer dolga, vendar trdna in stabilna.

Kozorogi imajo melanholične in flegmatične lastnosti, združene v kamnit lik s čvrstimi pogledi in nostalgičnim notranjim svetom.

Kuhanje in hrana
Ljudje, rojeni v znamenju Kozoroga, imajo radi zdravo, doma pridelano hrano. Skušajo se prehranjevati uravnoteženo, zelo radi kuhajo, po zaslugi svoje natančnosti pa so jedi, ki jih pripravijo, zelo okusne.

Na njihovem jedilniku bomo našli vrtnine z domačega vrta, če ne gre drugače, pa vsaj z bio tržnice. Radi imajo gozdne sadeže in gobe, ki jih naberejo sami, pa tudi za čaje iz zdravilnih zelišč so pravi mojstri.

Dom
Kozorogi so v vseh pogledih tradicionalisti in seveda je tudi to področje življenja povezano z njihovo preteklostjo in zgodovino. Družina, starši, sorojenci in družinska posest so zanje nekakšen oltar, zato največkrat ostanejo v domačem gnezdu, dokler si ne ustvarijo možnosti za prvo skromno domovanje.

Varčni Kozorogi si stanovanje opremijo praktično in pretežno asketsko. Ker imajo radi domača opravila, jim bolj ustreza družinska hiša z nekaj posesti kot pa mestno stanovanje, sploh če je v moderni četrti. Kozorogi pač potrebujejo vsaj malo muzejskega vzdušja.

Denar
Kozorogi disciplinirano uživajo v pridobivanju imetja in denarja, naporno delajo in si želijo priznanja. Več kot denar jim pomenita javno priznanje in pohvala, če pa pri tem še dobro zaslužijo, se počutijo toliko bolje. Nikoli se ne spuščajo v tveganja, možnosti za hitre zaslužke jih ne pritegujejo.

Svojo in družinsko blagajno skrbno nadzirajo, pogosto tudi oklestijo družinski proračun. Če boste Kozoroge povprašali o stanju na njihovem bančnem računu, bodo vedeli povedati točno bilanco. Kozorogi so redkokdaj brez denarja, in četudi imajo zalogo, se le redko počutijo varne.

Njihov moto se glasi: "Z delom do bogastva."

Služba in delo
Kozorogi so ambiciozni in prodorni, želijo si javnega delovanja in odobravanja. Svojo kariero načrtujejo, dokler ne dosežejo cilja. Vztrajno sprejemajo izzive vseh vrst, radi imajo višino in plezajo vse višje in višje. Nobena ovira se jim ne zdi nepremagljiva, na zastavljene cilje pa so pripravljeni čakati in medtem potrpežljivo delati. Do težave lahko pride v trenutku, ko dosežejo vrh in pred sabo ne vidijo nobenega cilja in smisla več. Takrat se še bolj spustijo na realna tla. Sovražijo spremembe; določanje novih ciljev in novih poti jim vzbuja občutek, da so spet na začetku.

Nestrpni so do vsake avtoritete in nadvlade nad seboj. Kozorogi si želijo biti na vodilnem položaju. Pri skupinskem delu so le redko uspešni, razen če niso na čelu skupine.

Partnersko življenje
Ljubezenska zgodba Kozorogov poteka po vnaprej zamišljenem protokolu, kajti med njihove vrednote spadajo predvsem pravila, dogovori in disciplina. Njihov partner mora imeti smisel za igranje tradicionalnih družinskih in partnerskih vlog. Življenju kozorogov mora vladati urejen dnevni ritem, z natanko določenim časom za vstajanje, delo, kuho, otroke, obiske … Na ta železni seznam spada tudi ljubezen.

Od Kozorogov lahko le redko pričakujemo ljubezenske izjave, velike besede in sajenje rožic, zadoščati bo moralo, da se pod povzpetniško hladnostjo skriva topla narava, ki jo je priporočljivo prebujati že na začetku ljubezenskega poznanstva. Sicer se utegne zgoditi, da boste ob njem na vrhu družbene piramide, čustveno pa popolnoma izstradani.

Ujemanje z drugimi znamenji: Ribi, Bik, Rak, Devica, Škorpijon

Znameniti kozorogi:

Gamal Abdel Naser, Mao Ze Dong, Richard Nixon, Anvar El Sadat, Josif Visarionovič Stalin, J. Edgar Hoover, Devica Orleanska,  David Bowie, Elvis Presley, Joan Baez, Cassius Clay, Michael Schumacher, Federico Fellini,
Cary Grant, Jane Fonda, Humphrey Bogart, Mel Gibson, Marlene Dietrich, Ava Gardner, Diane Keaton, Cary Grant, Kevin Costner,  Johannes Kepler, Isaac Newton, Simone de Beauvoir, grof Saint-Simon, Aristotel Onassis,
Henry Miller, Jean Baptiste Poquelin Moliere, Lev Tolstoj, Giacomo Puccini,  Anton Aškerc, Dragotin Kette, Lili Novy, Matija Jama, Herman Potočnik Noordung,  Bojan Križaj, Marjan Podobnik, Tone Rop, Vika Potočnik, Vid Pečjak, Zmago Jelinčič, Anton Trstenjak, Milan Kučan, Jernej Šugman.