Anja Tomažin, pevka in televizijska voditeljica

Anja Tomažin
Anja Tomažin

Kuhinja kot kraljestvo užitka

"Nikoli nisem razumela ljudi, ki jedo zato, da preživijo. Hrana je zame, ki sem gurmanka, užitek prav posebne vrste. Če bi imela čudežen dar, da se ne bi nikoli zredila, bi najbrž ves čas jedla. Ker me zanimajo različne stvari, izkoristim vsako priložnost, da poskusim kaj novega. Hrana je zame doživetje, sploh pa kuhanje," je navdušeno začela pogovor Anja Tomažin, priljubljena televizijska voditeljica.

Pri hrani nikoli ni bila izbirčna "Tudi vampe obožujem," pripomni z nasmehom. Starši so jo vzgajali, da je treba poskusiti prav vse, ker si s tem širiš obzorje. Kot otrok ni marala hoditi v vrtec. Raje je bila pri stari mami in jo opazovala pri kuhanju. Že od malega jo je neznansko privlačilo pripravljanje hrane in njena prva kuharska izkušnja sega v četrti razred osnovne šole, ko ji je z malce sestrine pomoči spekla pravo jabolčno pito.

Strastna kuharica in gostiteljica

Anja vse od takrat uživa v kuhanju. Kuha vsaj štirikrat na teden, rada eksperimentira in sestavlja najbolj nore kombinacije. S fantom rada vabita povabita koga na večerjo in takrat se Anja izkaže z najboljšim, seveda pa je vse odvisno od tega, koliko časa in sestavin je na voljo. Pred dvema letoma je za novo leto pripravila prav nenavadno "slow food" večerjo z devetimi hodi za devet ljudi. Jedi so bile oštevilčene in napol pripravljene, nato pa so gostje žrebali številko hoda in so morali z nekom v paru dokončati jed, ki je bila na vrsti. Pri tem so vsi neznansko uživali in ko so začeli tekmovati, kdo bo hrano bolje in lepše postregel, se je večerja razvila v pravo zabavo.

Jedilnik je odvisen tudi od tega, kako se počuti. "Kadar se mi ne ljubi preveč, izberem hrano, ki jo lahko skuham v dvajsetih minutah." Spet drugič se zadeve loti konceptualno - dobi idejo in nato ves dan razmišlja, v katere trgovine bo treba iti, da bo dobila manjkajoče sestavine ... Pogosto pa kar pogleda v hladilnik, tam zagleda gobice, rdečo papriko, ajdovo kašo in kislo smetano, dobi navdih, sestavine zmeša skupaj in ponavadi so tovrstne Anjine kombinacije kar okusne.

Dan pogosto začne s sadjem; rada ima agrume, ananas, grenivko - malce tudi zato, ker se je prepričala, da je to zdravo. Anjin najljubši sadež so fige, ki jih lahko pospravi cel kilogram. Zajtrkuje predvsem takrat, ko ima čas, čeprav "imaš za zajtrk le redko doma ustrezne sestavine in ponavadi zmanjka kruha".

Kombiniranje hrane za vitkost

Kot ženska, ki zelo rada je in ne mara odrekanja, mora sem ter tja popaziti na kilograme. Pri tem nima v mislih stradanja, raje odkriva knjige, kot je Jem, torej hujšam. "Marsikatero dieto sem že poskusila in se pri tem marsikaj naučila. Zelo zanimivo se mi je zdelo kombiniranje hrane oziroma ločevanje beljakovin od ogljikovih hidratov." Če si med prazniki nabere kilogram ali dva, sledi obdobje, ko se dosledneje drži pravil kombiniranja, pa je hitro spet v redu.

"Ženske imamo dneve, ko smo kar naprej lačne, in takrat se ne odrekam hrani, ampak raje jem kaj, za kar vem, da mi ne bo pretirano škodovalo. Namesto čokolade ali piškotov si pripravim sadno ali navadno solato," je razkrila skrivnost svojega videza priljubljena modrooka voditeljica priljubljene nedeljske družinske oddaje. "Ko me zagrabi potreba po sladkem, a nočem, da bi se mi to poznalo na kilogramih, si pripravim gratinirane ajdove palačinke s skuto. Ker jih sladkam z umetnimi sladili, je to čudovita nizkokalorična sladica. Bila sem presenečena, ko sem odkrila, da je ajda sorodnica rabarbare."

Mesa je na njenem krožniku zelo malo, verjetno tudi zato, ker je njen fant vegetarijanec; tudi tista novoletna večerja za devet ljudi tista je bila v celoti vegetarijanska, čeprav sploh nihče ni opazil, da ni bilo mesa. Večerja z devetimi hodi brez živalskih beljakovin je bila pravi izziv, "no, razen klapavic čisto na začetku". "Kuhanje je igra in za zabavno igro je najpomembnejša domišljija. Pa tudi ročna spretnost," je prepričana Anja.

Vodo, prosim!

Največ spije vode, najbrž tudi zato, ker se je prepričala, da je zdrava za telo. V zadnjem času si pogosto toči tudi vodo z različnimi okusi, najraje po mandarini. Najbolj jo odžeja napitek z imenom ajran, ki ga pripravi iz navadnega tekočega jogurta, ki ga posoli in mu doda vodo. Čaje ima rada, čeprav se nanje premalokrat spomni. Kavo pije vsak dan, vendar le zaradi okusa, zato včasih poseže tudi po tisti brez kofeina.

Od hitre hrane ima najraje burek (špinačnega in krompirjevega, ki ga dobi na tržnici za Bežigradom) in pizzo, enkrat na leto gre tudi v McDonald's, čeprav ji je vsakokrat žal.

Začimbe da, toda z mero

Začimbe so v kuhinji nepogrešljive in Anja je prepričana, da je pri njih potrebna predvsem prava mera, saj meni, da jih ljudje pogosto zlorabljajo. Pri nekaterih jedeh zadoščata samo sol in poper, drugim brez začimb nekaj manjka. Pri kumarah mora biti zraven koper, bolonjska omaka mora obvezno dišati po muškatu in origanu, pašta fižola ni brez lovorovega lista in čilija. "Pečenih hrušk v vinu si brez kardamoma sploh ne znam predstavljati."

V domačem hladilniku navadno ne zmanjka zelene solate, navadnega jogurta, masla, vedno se najde kaj kislega, kot so feferoni, kapre, pesa ali kislo zelje, pa mleko za jutranjo kavo in jajčka za zajtrk. Veliko je tudi sveže zelenjave. Najraje je s kitajskimi paličicami, ki jih je sestra prinesla iz Malezije, in z njimi je zelo spretna. "Sicer pa so moj najljubši jedilni pribor zobje. Te uporabljam najpogosteje."

Anjin recept za veselje na zabavi

Hlebcu odrežemo pokrov in mu izdolbemo sredico. Nato ga nadevamo s plastmi na žaru popečenih bučk, začinjenih s tržaško omako, rukolo in sirom. Nadevan hlebec ponovno pokrijemo, ga zavijemo v prozorno folijo, da se napije vseh sestavin, in ga režemo kot torto.

Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki