Vid Kavtičnik, rokometaš

Vid Kavtičnik, rokometaš
Vid Kavtičnik, rokometaš (Foto: Diana ANđelič)

Špartanski prehranski režim

Prehrano reprezentance določa njen uradni zdravnik, ki skrbi, da fantje, poleg kakovostne osnovne prehrane, dobijo še dodatno prehrano v obliki ogljikovih hidratov in aminokisline v praških, izotoničnih napitkov in multivitaminskih tablet, saj le tako lahko med treningi zdržijo vse napore.

Prehranski režim je precej strog in Vid je prepričan, da je tako tudi prav, kajti izkušnje kažejo, da je mogoče s pravilno prehrano veliko doseči, možnosti za poškodbe so manjše, težje se zrediš in si odpornejši na vse mogoče bolezni. Na jedilnik z veliko mesa, svežega sadja in zelenjave ter testenin in rib se je že povsem privadil in zdaj je njegova najljubša hrana tista, za katero ve, da je zdrava in zanj dobra.

Že od nekdaj zdravo

Kot otrok je bil zelo neješč, zato mu je mama vseskozi kuhala in pripravljala le najboljše stvari, ki pa so bile obenem tudi zdrave. Tudi obe babici dobro kuhata, še posebno očetova mama, ki se je o zdravi hrani veliko naučila že zaradi očeta, športnega mentorja, ki je Vida že zgodaj navdušil za šport. "V klubu strokovnjaka, ki me je naučil, kaj je zdrava hrana - s predavanji, branjem in izkušnjami."
Vid večinoma uživa hitro prebavljivo, lahko hrano, kot so belo meso, ribe in polnozrnat kruh ter testenine.

Nikoli do sitega

Prehrano imajo urejeno v klubu; z boni gredo na kosilo v hotel, kjer izbirajo med različnimi meniji. Urejena prehrana pomeni od štiri do pet obrokov na dan. "Nikoli se ne najem do sitega, razen za veliko noč in božično noč, ko se spravim vase toliko, da komaj hodim," nam je zaupal očitno edino slabost pri hrani. In še takrat spusti kakšen obrok, saj dva dneva zapored tega preprosto ne bi zmogel. Včasih, enkrat do dvakrat na mesec, si privošči tudi pico, za katero sicer ve, da ni preveč zdrava zaradi maščobe, zato si naroči takšno s pršutom ali s svežim paradižnikom, da je "vsaj kaj od tega".

Težo prinesel nazaj

"Po operaciji sem shujšal osem kilogramov; zaradi šoka in pretresenosti preprosto nisem mogel jesti, čeprav je bila v bolnišnici hrana dobra. Toda v treh mesecih in dveh tednih starega prehranskega režima sem vso težo brez vsakega truda 'prinesel nazaj'." Privoščil si je kakšno kalorično stvar več, na primer sladico z veliko sladke smetane.Od vseh obrokov ima Vid najraje malice. Če to ni porcija svežega sadja, ima najraje sendvič z domačo salamo ali s pršutom, ki je bolj zdrav. Nasploh ima rad meso in največ poje pljučne pečenke. Med kuhano, surovo in pečeno hrano bi se Vid odločil za zadnjo, zato ima v rokah najraje vilice in nož. Zelo rad ima tudi ribe.

Voda z okusom jabolka

Če je sam, navadno jé zelo hitro, v družbi pa navadno naredi kak premor, in ker vsebina krožnika izginja veliko počasneje, je tudi za mizo rad v družbi.
Največ popije vode, najraje tiste z okusi; najljubši mu je okus jabolka. Veliko popije tudi sadnih sokov, ki jih rad redči s sodavico. Vsak trening in tekmo spremljajo tudi izotonične pijače. "Tekočine nikoli ne more biti preveč," je prepričano ponovil. Pogosto pije tudi mleko. V zadnjem času pazi, da je to tisto z 1,6 odstotka tolšče, čeprav se mu zdi najboljše mleko, ki ga včasih še prinese s sosedovega posestva.

Sadje poleti ...

Za sladice ne mara veliko, pojé sicer kak košček čokolade, sicer pa sladico ob kosilu zavije in prinese domov mami ali tatu. "Najbolj obožujem šamrole, ki jih obilno zalivam z mlekom." Najbolj zdrava sladica je sadje. Vida najbolj pritegne kombinacija kislega in sladkega, zato mu prijajo sočne, mehke mandarine, breskve in nektarine, jabolko pa mora biti trdo, da hrusta, ne sme biti toplo, a tudi ne premrzlo. Ko so bili na svetovnem prvenstvu v Braziliji, je ob vsakem kosilu pojedel vsaj pol kilogramov lubenice, ker so bile tam sočne in aromatične, tukaj pa mu ne dišijo tako zelo. Rad ima tudi domače jagode, ki so tako sladke, da jih sploh ni treba sladkati, rad jim doda le malo stepene smetane. Vid vsako pomlad, tako kot avtorica besedila, nestrpno pričakuje čas češenj.

... solate pozimi

Vid je velik ljubitelj solat in ker imajo doma toplo gredo, je ves čas na krožniku kristalka ali berivka, ki ji rad doda fižol. V solati obožuje paradižnik, edino le stročjega fižola ne mara. Najraje jo začini z dobrim domačim kisom in bučnim oljem, včasih kristalki doda krompir, včasih pa jo malce bolj posoli. Tudi sicer si zna Vid marsikaj pripraviti sam. Med svojimi specialitetami omeni marelične cmoke iz skutnega testa, puranji zrezek v smetanovi omaki, goveje zrezke v gorčični omaki in testenine z različnimi omakami.Sadje poleti in solata pozimi, večinoma domača, zdrava hrana se je v primeru Vida Kavtičnika izkazala za zmagovalno kombinacijo. V času najinega pogovora še ni bilo jasno, ali se mu bo uspelo pridružiti naši olimpijski reprezentanci, vendar smo prepričani, da skupaj z nami držite pesti, da bi tako tudi bilo.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Marjan Berginc

Marjan Berginc dr. med. spec. družinske medicine

Vsi Viva strokovnjaki