Zmago Batina in njegov hladilnik

Zmago Batina
Zmago Batina (Foto: arhiv POP TV)

Mesar na shujševalni dieti

Priljubljeni Zmagec vsako leto preveri vsako pomlad, in sicer tako, da obleče poročno obleko. Če mu je še vedno prav, je zadovoljen, če je pretesna, se odloči za hujšanje.


Sledi navodilom

"Za mojo shujševalno kuro skrbi žena Deva Gita, ki je izvedenka, ko gre za recepte za hujšanje. Katero metodo bo izbrala, prepustim njej. Jaz samo sledim navodilom. V hladilniku imam vedno domače mleko, suho salamo, kumarice in sir. Tako si lahko kadarkoli pripravim malico. Seveda je to takrat, ko imam shujševalne tedne, nemogoče. Takrat moj odnos do hladilnika nadzira Deva Gita," je na začetku povedal Zmago Batina, ki mu je zadnje hujšanje odlično uspelo.

Odločitev za mesarja

Za poklic mesarja se je Zmago navdušil na počitnicah pri stricu v Polzeli. Stric Štef je bil pripadnik tretje generacije mesarjev v družini; poklic mesarja je opravljal skorajda s predanostjo gorečneža. Zmago ga je opazoval pri delu in spominja se, da je pri stricu Štefu prvič v življenju poskusil čevapčiče in dunajskega s pomfritom. Tako je kmalu ugotovil, da je poklic mesarja tisti, ki ga bo opravljal v življenju. "Če nočem biti lačen, si moram izbrati dober poklic. Postati mesar je prava izbira. Jaz bom mesar in dober državljan," se svoje odločitve spominja Zmago.

V mesnici v Münchnu

Šolal se je na živilski šoli v Mariboru in pozneje s trebuhom za kruhom odšel v Nemčijo. "To so bili časi, ko smo vsi sanjali o mercedesih, pa o lastni bajti, vikendu, psu in ženi," se še zdaj rad spomni Zmago. Kar deset let je delal v mesnici Fleischman v Münchnu in na enem od Oktoberfestov je spoznal bodočo ženo Devo Gito. Deva Gita je seveda umetniško ime in takrat je štela šele osemnajst let. Bila je pevka šlagerjev, kot rečejo v Nemčiji priljubljenim skladbam. "Bila je tako lepa, da sem pozabil na pivo in prijatelje. Takoj sem vedel, da sva si usojena."

… in v Sloveniji

Z Devo ga veže dvanajst let srečnega zakona, otrok še nimata, imata pa domačo žival, pujska Edija. Vse tri je bilo mogoče videti tudi na podelitvi viktorjev za leto 2004 v Cankarjevem domu. Takrat se je Zmago prvič srečal z estrado in prominentnimi ljudmi, kot imenuje tovrstno dejavnost. Deva pa, roko na srce, je v tem poklicu prava izvedenka, ki se je iz pevke sčasoma prelevila še v voditeljico, fotomodel, manekenko, igralko in vedeževalko. In Zmago? Zmago se je po letih dela v Nemčiji vrnil v Slovenijo, takrat še Jugoslavijo, in odprl mesnico. Z Devo sta si v Mariboru zgradila veliko hišo in odprla mesnico z bifejem.

Vsakodnevno na mizi

Zaradi velike ljubezni do dela ima dovolj denarja in Zmago se rad pohvali: "Moj foter je nekoč moral gledati na vsak dinar. Meso smo imeli samo ob nedeljah, pa še to enkrat na mesec. Jaz pa lahko danes pljučno pripravim vsak dan, za zajtrk pa imam biftek in pršut. Tudi v banki imam dovolj, da lahko grem vsako leto s taksijem na Oktoberfest, če si to zaželim."

Poklic  mesarja in poklic umetnika imata veliko skupnega. Tudi v mesni industriji imaš na eni strani umetnike in na drugi šarlatane, ki ti želijo prodajati plastiko namesto mesa. Že na daleč vidim, kdo je mesar in kdo ni. Samo pršut mi mora narezati, pa že vem, koliko je ura. Če rezina ni tanka kot las in se ti v ustih ne raztopi kot tatarski biftek, potem, dragi moji, v moji mesariji takšen šarlatan nima kaj iskati." 

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Gregor Kavčič

dr. Gregor Kavčič dr. med. spec. ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki