Hladilnik slavnih: Jurij Zrnec, igralec in voditelj

Jurij Zrnec, igralec in voditelj
Jurij Zrnec, igralec in voditelj (Foto: Diana Anđelič)

Za hitro in počasno uživanje

"Za nobeno vlogo mi še ni bilo treba shujšati, če bi moral, pa verjetno bi. Hujšal sem že večkrat in prav zdaj se spet lotevam diete. Na dieti z javorovim sirupom sem enkrat zdržal devet dni, enkrat pa sem za stavo zdržal štiri dni, toda to je bilo že zdavnaj. Stavo sem seveda dobil, čeprav sem malce goljufal. Zraven sem namreč pil še kumarični sok, ampak tisti, s katerim sem stavil, za to k sreči ni izvedel," je priznal Jurij Zrnec, igralec, ki je kot že dolgo ne kdo pred njim močno razburkal zdolgočaseno slovensko pop prizorišče.

Poleti, na prehodu v tretji letnik srednje šole je na Rabu shujšal za sedemnajst kilogramov; jedel je ribe, ki jih je sam ulovil, pa veliko paradižnika, nič kuhanega, nič piva, temu pa je dodal veliko, veliko gibanja. "To je bilo pred kakimi štirimi leti in takrat sem se prav fino 'posušil'. No, zdaj imam podoben cilj in upam, da mi bo do poletja uspelo," je povedal, mi pa mu držimo pesti.

Jurij živi s partnerko in pri njiju doma kuha večinoma on. Verjetno zato, ker mu hrana veliko pomeni, ker rad jé in zelo rad eksperimentira. Sploh odkar lahko na svetovnem spletu najde veliko receptov. Učiti se je začel iz neke stare kuharske knjige, v kateri so bili opisani vsi postopki priprave jedi. Teoretični temelj dopolnjuje z bogatimi izkušnjami in domišljijo, goli kuhar Jamie pa ga ni preveč navdušil.

Sicer je Jure velik ljubitelj krepke, domače slovenske hrane, čeprav se zaveda, da to niti ni tako dobro, sploh ker bi rad shujšal. Zaradi zdravja in zato, ker se bliža poletje in bo treba obleči kopalke, to pa ni mačji kašelj. Predvsem bo moral opustiti navado, da mora pojesti vse, kar je na krožniku, sploh ker mu vedno uspe skuhati preveč.

Največji prijatelj?

Nekaj bo moral narediti tudi glede tega, da najraje jé pozno zvečer, najbrž tudi zaradi njegovega poklica. Zajtrkoval ni nikoli preveč, čeprav pravi, da se tudi glede tega v zadnjem času popravlja. Zlasti rad ima pozno kosilo, po četrti, peti, šesti uri, pa si to težko privošči, ker ima zvečer predstave, s polnim želodcem pa ni mogoče igrati.Jurij je vedno poln energije in lahko ob dveh kavicah (in neznanem številu cigaret) zdrži do večera. Zvečer pa sledi "akcija" oziroma druženje z "največjim prijateljem" - hladilnikom.

Jurijev recept za pico

Najraje jé z vilicami, in sicer zelo hitro - navadno ima premalo časa in raje vidi, da je dobro pripravljeno na račun časa za uživanje jedi. Tudi če si zaželi pico, ki jo lahko naročiš na dom, si jo raje pripravi sam. Za dobro pico so najpomembnejši testo, omaka in sir. Testo mora biti debelejše, v omako doda kapljico jabolčnega kisa, če paradižniki še niso povsem zreli, doda veliko sira, gobe pa mu niso ravno pri srcu.

Najboljša hrana je za Jureta tista, po kateri dišiš, "da te takoj spomni na nekaj dobrega in bi šel takoj tja jest, ne pa da iz kuhinje prismrdijo vse sestavine. To so predvsem čevapčiči, dobre ribe, zlasti jedi na žaru, torej. "Pri nas je večja strokovnjakinja za žar mami, ki že od nekdaj peče. In še nasvet - če jedi na žaru polivate s pivom, jo morate pojesti še isti dan, saj vam utegne naslednji dan pokvariti veselje. Če hočete, da jed ostane dobra, jo je treba polivati z vodo ali olivnim oljem z začimbami."

Trojna porcija regrata

Ker ima kronično premalo časa, je dober poznavalec hitre hrane. Največ pojé sendvičev, toasta, pogosto si privošči tudi sezonske solate v internemu bifeju v kleti Drame, kjer včasih pojé tudi trojno porcijo regratove solate z ocvirki, kuhanim krompirjem in dvema jajcema. Burek ja, kebab pa ne, in sicer zato, ker preveč teče po rokah. Pri hitri hrani ni izbirčen, čeprav prizna, da se mu malo toži po pečenem krompirčku, odkar ni več tistega okenca nasproti hotela Lev, kjer ga je gospa sama narezala in spekla. In niso bili vsi enaki, rumeni in zlati. Z nostalgijo se spomni tudi sladoleda iz avtomata, ki si ga kupil na žetone.

Škampi do onemoglosti

Za počasno uživanje se najprej domisli scenarija, ko na obali v treh urah brez težav pospravi poldrugi kilogram škampov. Čeprav so že hladni, bi jih lahko jedel do onemoglosti - uživanje ob mizi povezuje predvsem z morsko hrano, tudi zato, "ker imaš z njo več dela".Za domači hladilnik skrbi kar sam, zato v njem skoraj nikoli ne zmanjka "materiala" za sendvič, kot sta sir in salama. Sire ima nasploh zelo rad - ovčje, dimljene, tolminske, nanoške ... Pravi, da je zadnje čase "udarjen" na kefir, zato ga je na policah hladilnika kar veliko. Hladilnik je le redko prazen, edino zelenjave včasih zmanjka, ampak v bližini je "slaščičar", ki je dobro založen.

Oh, jagodov sok

Rad ima dobro črno vino, domač teran, obožuje pa jagodov sok, ki ga, če je dovolj mrzel, lahko pije tudi čistega, sicer pa ga, kot vse sokove, zmeša z vodo. Tudi kokakolo, ker se mu zdi presladka. "Ker veliko pojém, ker imam rad začinjeno in dokaj mastno hrano in pravijo, da je dobro popiti malo kokakole," pravi Jurij in nas pusti v negotovosti, kako resno je mislil. Poleti mu prija pivo, brizgancev in bambusov ne mara, ker se mu zdi škoda vina.

Jurij je velik ljubitelj mesa, zrezkov, srednje pečenih, vsega iz morja, vseh testenin, samo da je na njih čimveč paradižnika, ki ga tudi sicer obožuje, tako velikega, volovsko srce, kot najmanjšega češnjevega. Za solato ima najraje rukolo ali regrat in jo vedno začini z olivnim, ne z bučnim oljem, ki ga ne mara zaradi barve. Kis ima tudi sicer zelo rad; z užitkom popije tisto, kar ostane od solate, ni pa ljubitelj balzamičnega kisa. Morda tudi zaradi barve?

Vse, razen vampov

S hrano je Jure neobremenjen, prija mu vse, razen vampov. Rad ima zelo kisle in zelo sladke jedi.Sadje ima rad, zlasti banane, jagode in gozdne sadeže. Samo melone in lubenice mu niso všeč, verjetno zato, ker vedno kupi slabo.
Za pomivanje posode prizna, da je malo len. "Se mi zdi, da sem kar klasičen dedec. Rad skuham, za posodo pa mislim, da mora malo počakati, ker je potem toliko bolj fino preklinjati med drgnjenjem zasušenih ostankov."

Recept za poletne dni, ...

... ki pride v poštev za ljudi, ki taborijo. Velike paprike prerežete na pol in jih očistite. Nato zmešate kislo smetano in skuto ter začinite po želji - Jurij uporablja zeliščno sol, rdečo papriko in malo popra. Z zmesjo napolnite polovice paprike, jo na vrhu pokrijete s koščkom slanine in postavite v hladilnik. Ta osvežujoča jed bo neznansko teknila, ko se vrnete s plaže.

Opomba uredištva: Članek je bil že objavljen pred nekaj  leti. Radi bi ga ponovno delili z vami.
Vojko Kanič

prim. doc. dr. Vojko Kanič dr. med. spec. kardiologije, vaskularne in interne medicine

Postavi vprašanje

Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki