Saška Lendero, pevka

Saška Landero
Saška Landero

Z dodatkom javorjevega sirupa

Saška Landero ima zelo rada hrano, kar se ji, kot pravi, občasno tudi pozna. "A ne toliko pri kilogramih, samo nimam več dobrega občutka, ko sem samo v spodnjem perilu ali kopalkah."

Toda namesto da bi se prepustila učinkom gravitacije, število trebušnjakov z običajnih trideset, ki jih, mimogrede, dela z dvignjenimi prekrižanimi nogami, poveča na šestdeset. "S težo nimam posebnih težav, bolj z obliko, zato telo samo oblikujem. Mami mi zvečer pripravi še eterična olja proti celulitu, čeprav ga nimam veliko, sledi intenzivna obdelava v specializiranem studiu, pa je v dveh tednih spet vse na mestu," je Saška med nasmehom pripovedovala ob kavi.

Kavo ima zelo rada,

ker ji pomeni predvsem druženje. "Ko se zasliši beseda kava, vsi vse izpustimo iz rok in tečemo na kavico, da prežvečimo dnevne novice." S fantom Mihom živita skupaj z njenimi starši, njegovi starši pa tudi niso daleč stran. "Očitno deliva sindrom plemenske skupnosti," priznava Saška.

Skupna kosila

Pomemben del tega je seveda prehranjevanje. "Najpogostejša so skupna kosila. V naši hiši kuhamo ločeno, kadar pa je kdo preveč zaposlen, si priskočimo na pomoč. Za konec tedna gremo navadno vsi skupaj k Mihovim. Zanimivo je, da zna vsakdo kaj pripraviti še posebno dobro. Moja mami kuha dobre juhe, Mihov očka je specialist za ribje in mesne specialitete, mama za priloge, saj dela najboljše svaljke na svetu, jaz sem glavna za sladice, drugi pa kuhajo priložnostno."

Slaba vest - če jé meso

Saška zelo rada in dobro kuha, zato pri njej vsi radi jejo. Nekaj časa je bila vegetarijanka, zato veliko kuha brez mesa, saj ima slabo vest, če jé meso. "Po prepričanju sem vegetarijanka, vendar me v praksi 'povleče' vonj. Na primer olivnega olja in česna na dobrem zrezku. Težko se uprem pršutu ali dobri suhi salami. Kljub temu jemo le malo mesa." Saška je prepričana, da bomo nekoč v prihodnosti vsi vegetarijanci, do takrat pa, meni, je rešitev v zmernosti. "Če imam na izbiro, ali bom jedla krompir, ali pa bi morala zaviti vrat kaki raci, bom verjetno jedla krompir."

Kuhinja je srce doma

Kadar je zelo utrujena, rada vidi, da jo kdo razvaja, kadar pa ima čas, takoj začne peči, kuhati in vabiti. "Prazniki niso prazniki, če ne pečem piškotkov ali potic. Kuhinja je zame srce doma." Tisti, ki jo poznajo, vedo, da ima rada mastno in močnato hrano. Visoko na lestvici so žganci z ocvirki. Včasih specialistka za sladice speče tudi kako bolj zdravo, ki ji doda javorov sirup, sicer pa odkrito priznava, da ima rada hranljive jedi.

"Zdaj, ko je okolje onesnaženo, je skoraj neumno trditi, da katera hrana po sestavi ni dobra. Hrana škoduje, če jo ješ živčen, škoduje tudi hrana, ki jo konzervirajo z aditivi, sicer pa menim, da ljudje različno presnavljamo."

Dodatki k prehrani

Saška vsak dan uživa veliko dodatkov k prehrani, pogosto v visokih odmerkih. Od vitaminov jemlje po gram vitamina C, močan koencim in tablete omega 3, občasno pa zaužije še kako multivitaminsko tableto, a tudi vitamina E in A. Starša se ukvarjata z alternativno medicino ter se veliko in nenehno izobražujeta, tako da učita tudi Saško.

Ni hrane,

ki je ne bi marala, morda le polžev, ker se ne more otresti misli, da so to polži. "Če že jem meso, ne maram imeti na krožniku jedi, za katero mora umreti veliko živalic, da si jaz privoščim en obrok. Takšni so, denimo, žabji kraki."

Če je slabe volje

Če je Saška slabe volje, takoj kaj pristavi na štedilnik, da zadiši po domu. Kadar je živčna, se baše s sladicami, težava je le v tem, da bi takoj zatem pojedla še kaj "konkretnega", potem pa ji spet zadiši sladko. Zadnje čase zajtrkuje nemasten jogurt z zmletimi lanenimi semeni, nato si skuha še ovsene kosmiče, ki jih zalije z mlekom. Popije tudi veliko čaja, najraje metinega, v sezoni tudi iz sveže mete, da diši po vsej hiši.

Vonj  kave spomin na babico

Med kuhanjem hrano ves čas poskuša. Pomemben se ji zdi tudi vonj. "Vonj bele kave me spomni na babico, ki me je pazila, ko sem bila še majhna. Takrat so imeli še štedilnike na drva, na katerih so bili vedno veliki lonci, vedno je dišalo po kavi, v kotu pa so bili živi piščančki, rumeni, nežni in mehki."

S hladilnikom je v intimnem razmerju; pogosto ga odpira in tudi napolni ga največkrat sama. Vedno znova jo preseneti, da gre v trgovino samo po kruh in mleko, vrne pa se s tremi ali štirimi vrečkami in ugotavlja, da je vse to nujno potrebovala. Zelo rada ima slano maslo na črnem kruhu, denimo na tistem z otrobi, sicer pa črnega kruha ne mara.

Jajca!

Ne mara tudi kaviarja, saj se ji zdi, da ima okus po ribjem olju. Tega sicer uživa v obliki kapsul, ampak njene brbončice ga zavračajo. Ne mara sluzastih stvari; jajce mora biti "po Onassisovo". Ta je od svojih kuharjev zahteval, da morajo pripraviti jajce z veliko maščobe in ga zalivati, da je rumenjak oblit, a ga je še vedno mogoče pomazati s kruhom. Sicer pa je Saška kot dvanajstletna deklica oboževala jajca in se z njimi skorajda zastrupila, a se ji, k sreči, niso zagnusila. Moti jo le to, da imajo nekatera jajca okus po ribji moki. Nekoč se je glede tega na neko farmo celo pritožila, potem pa so ji v opravičilo oziroma zagotovilo, da ni mogoče, da so bila njihova jajca zanič, poslali celo paleto jajc. Bila so dobra.

Denarnica v hladilniku

Povezave med hrano in seksom še ni zaznala, edinole po ljubljenju vpraša svojega Miha, ali je lačen. Zanimivo je, da se v njenem hladilniku znajde vse mogoče, od cigaret, ki pripadajo staršem, do denarnice − kadar je raztresena in na hitro pospravlja, ne ve, kam bi dajala stvari, in tako pogosto končajo v hladilniku. V hladilniku je nemalokrat tudi hrana, ki ji je potekel rok, kar seveda pomeni, da vsega, kar se znajde v "štirih vrečkah", le ne potrebuje tako krvavo.