Clea - pevka z eksotičnim pridihom

Dolme in kislo zelje

Najboljšo hrano, kar jih je okusila mlada pevka Clea, je pripravljala njena iraška varuška Sara v Bagdadu, kjer je bila rojena in kjer je živela do sedmega leta starosti.

Najbolj se spomni dolme, iraške različice sarme, pri kateri namesto zeljnih listov uporabljajo liste vinske trte, vanje pa zavijajo mešanico riža in mletega mesa. Tamkajšnja hrana pretežno temelji na rižu in različni zelenjavi, pogosto nadevani z rižem, značilen je tudi kruh samun, ki je ploščate oblike in se ga ne reže, ampak trga. Hrana je bila zelo okusna, morda le za malenkost premastna, saj v iraški kuhinji uporabljajo veliko olja.

Zajtrk na tleh

Za zajtrk se je zbrala vsa družina kar na tleh, kjer so se posedli v krogu; vsi so jedli pečena jajca iz iste posode, in sicer z roko. Začinjena so bila s karijem, ki ga v Iraku dodajajo v vse jedi riž, ribe, meso, zelenjavo −, saj ni pekoč. Vedno je bila na voljo tudi obilica svežega sadja; Clea je imela najraje granatna jabolka. Prva beseda, ki se jo je naučila, je bila "mai", kar po arabsko pomeni voda, ker je vedno pila vodo, včasih pa tudi čaj. V Iraku vsi pijejo vodo in čaj, ki ga − z mlekom ali brez − postrežejo v majhnih skodelicah, medtem ko kave ne pijejo tako pogosto.

Alergije v Sloveniji

V Slovenijo so se vrnili, ko je bilo Clei sedem, osem let. Sprva jo je mučilo hudo domotožje. Poleg tega je pogrešala Saro, ki zdaj živi z družino v Hollywoodu in s katero še vedno ohranjata stike. Najprej je zbolela za astmo in različnimi alergijami. "Tam nismo bili bolni, tukaj pa smo zboleli vsi, brat, sestra in jaz. Hrana se mi je zdela čudna. Mama je začela pripravljati jedi, kakršne je jedla v otroštvu, kot so matevž, krvavice in kisla repa, torej značilno slovensko hrano, ki mi sprva ni bila najbolj všeč, a sem se je navadila," je razkrivala svojo zanimivo zgodbo mlada pevka z obetavnim glasom. Verjetno se je zaradi tega v najstniških letih malo poredila. Pojedla je veliko sladkarij, krompirja in testenin, toda ves čas se je ukvarjala s športom. Trenirala je džez balet, hip hop in borilno veščino teakwondo, veliko je tudi tekla.

Šport, sveže sadje in zelenjava

Pred slabima dvema letoma je staknila virusno mononukleozo, ki jo je mučila kar šest mesecev; v tem obdobju je shujšala s 75 na 60 kilogramov. Telo je postalo ohlapno, zato je nekaj mesecev vsak dan motivirano tekla in telo se je spet oblikovalo. Povečanemu gibanju je prilagodila tudi prehrano, saj je opazila, da bolj ko se ukvarja s športom, bolj si želi jesti sveže sadje in zelenjavo oziroma zdravo hrano. Pazila je, da ni mešala ogljikovih hidratov z beljakovinami; tako je meso jedla le z zelenjavo. "To se mi zdi najboljši način, da človek izgubi odvečne kilograme. O tem so nas učili tudi na visoki zdravstveni šoli, in sicer pri predmetu dietetika v okviru filozofije zdrave prehrane. Zdaj jo sicer poznam, upoštevati pa jo je malce težje," priznava.

Ples

Doseženo težo ohranja tako, da zmerno jé, čeprav zaradi dela porabi več kalorij. Veliko pleše, program skupaj s plesalkama sestavlja skoraj vsak dan, da ima kondicijo za nastope odru, da se lahko "razpištolji", kot temu pravi.

Tunina

Clea najbolj obožuje tunino, pripravljeno na vse možne načine: testenine s tunino, solato s tunino, namaz iz tunine na kruhu, zrezek iz tunine. Ker poje toliko tunine, je postala občutljiva na nekatere znamke, zaradi njene ljubezni do te velike ribe pa jo prijatelji še zdaj zbadajo.
Kuhati sta jo naučili Sara in mama. Ko je bila majhna, je veliko časa prebila v kuhinji. Kadar so šli starši na vikend v Prekmurje, je bila kuharica kar ona, saj je zelo rada kuhala. Med zanimivejšimi jedmi, ki jih je takrat pripravljala, se spomni palačink, nadevanih s prebrancem, piščančjim mesom in karijem, zapečenih v pečici in zalitih s polivko. Tudi njen fant se dobro znajde v kuhinji. Najbolj so ji všeč njegovi zrezki v smetanovi omaki, medtem ko mama pripravi najboljšo lazanjo. Rada pripravlja hrano, obožuje, če vsi spraznijo krožnike in so zadovoljni.

»Prava« čokolada

Bolj kot sladko jo priteguje slano. Hrano pogosto dosoljuje, vendar ima k sreči nizek krvni tlak, tako da si to lahko privošči. Včasih je bila nora na sladice, zdaj pa je izbirčnejša. Če ji že zadiši kaj sladkega, mora biti nekaj s "pravo" čokolado, recimo saher torta ali čokoladni sladoled.
Pije veliko vode brez mehurčkov, ima jo celo rajši od sokov. Popije tudi veliko kave, ki mora biti močno sladkano in z veliko mleka.

Prisluhne tehtnici

"Če opazim, da sem se zredila, se hitro ustavim in v tednu dni brez težav izgubim dva kilograma. Tehtnico kar poslušam, čeprav se ne tehtam prepogosto, saj mi hlače najbolje povedo, kakšno je 'stanje'."

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Sonja Kapun

Sonja Kapun dr. med. spec. interne medicine

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki