Barbra Jerman, TV-voditeljica in novinarka

Barbra Jerman, TV-voditeljica in novinarka
Barbra Jerman, TV-voditeljica in novinarka (Foto: Diana Anđelič)

Brez mesa, z več domišljije

Hrana je energija in če hočeš dobro porabljati, moraš tudi kakovostno dovajati pravo energijo. Barbra Jerman pravi, da se hrani po občutku, seveda ob osnovnem znanju o tem, kaj je dobro in kaj ni.

Podobno je opazila pri svojih otrocih, ki občasno nagonsko zavračajo kako hrano, čeprav sicer jedo vse in niso izbirčni.

Otroci vedo

"Ko je bila hčerka še dojenček, je imela nevrodermitis in je sama od sebe zavračala mleko. Šele ko sem bila sama sposobna opustiti prepričanje, da otrok pač mora piti mleko, se je stanje močno izboljšalo."

Prenehala je jesti meso, ki ji ni nikoli zelo dišalo, potem ko je neko pomlad, ko je začela bolj intenzivno teči, ugotovila, kako dobro se počuti, če uživa samo zelenjavo, in še dovolj energijo je imela za tek. Tako je uživanje mesa postopoma opustila in zdaj jé samo še pršut, in še to samo nekajkrat na leto, "podobno kot kar nekaj vegetarijancev, ki jih poznam".

Hrana z več domišljije

V domačem hladilniku nikoli ne zmanjka mlečnih izdelkov, kot so siri za sendviče, cambozola, drugi siri s plesnijo, mleko in jogurti.

Ker gre vsak dan k mami na kosilo, vsebina njenega domačega hladilnika ni klasična, saj v njem hrani predvsem sestavine za zajtrke in za večerje. Velikokrat so v hladilniku tudi goveja juha, mozzarella in češnjev paradižnik, kar za večerjo v solati obožujeta njeni hčeri, osemletna Lučka in enajstletna Urška. Salama v sendvičih pri njih ni preveč priljubljena in Barbra pravi, da jo mora pogosto zavreči. Hčerki jesta meso večinoma pri stari mami, a tudi nista preveč navdušeni. "Jesta vse in sta glede hrane neproblematični, podobno kot jaz. Sem pa opazila naslednje: odkar sem prenehala jesti meso, je začela mama veliko bolje kuhati, izbira je večja, hrano pripravlja z več domišljije, kar cenita tudi hčerki. Odmaknila se je od klasičnih okvirjev in zdaj pripravlja super zadeve, ki so tudi zdrave."

Zelenjava s tržnice

Barbra ne kupuje zelenjave v trgovini, ampak večinoma pri branjevki na tržnici, pri kateri je bila že na obisku doma. Poskuša se držati tega, da s hčerkama uživajo čimmanj slabih stvari, pazi tudi, da je bila hrana čimmanj časa skladiščena. Praviloma kupuje sezonsko sadje in zelenjavo, in sicer le redko uvoženo. "Glede tega sem prav lokal patriotka. Jem bolj ali manj tisto, kar, kot pravijo, zraste na domačem vrtu."

Ne verjame deklaracijam

Pomembni se ji zdijo tudi dodatki k hrani. Seznam E-jev je zaznamoval obdobje, ko otroci niso marali niti žvečilnih gumijev, če so na etiketi našli E-je. "Na primer koruza, težko se izogneš konzervi, toda brez dodatkov dandanes tako rekoč ni hrane, poskušam pa to spraviti na minimum."
Morda zato, ker jo zanima zdrava hrana, ne verjame deklaracijam, ki so napisane na etiketah. "Če bi temu verjeli, bi bilo vse neoporečno, pa ni. Mislim, da bi morali ljudje pri nakupovanju hrane bolj razmišljati z glavo. Tudi sama kdaj kupim čips, vendar poredko. Morali bi se zavedati, da tudi rak nastane zaradi nepravilne prehrane."

Aktivna športnica

Sicer pa je Barbra po duši športnica in dobitnica številnih medalj s smučarskih tekmovanj za novinarje. Vse življenje se je veliko ukvarjala s športom, tako da s kilogrami nikoli ni imela težav. Tudi zdaj se veliko ukvarja s športom, vsaj štirikrat na teden teče, pozimi pa je veliko na smučeh.

Testenine in sirov sendvič

Na potovanjih pustolovsko raziskuje okuse. Nazadnje bila na Češkem, kjer je bilo golaža v obilju, zato je morala potrpeti in jesti cmoke. Pojé tudi ogromno testenin, če pa zmanjkuje časa, si najraje pripravi sirov sendvič, ki ga včasih oplemeniti s koščkom paradižnika. "Tople sendviče pri nas doma pripravljamo iz sira in paradižnika, brez šunke." Kadar ve, da je dolgo ne bo doma, si pripravi suho sadje, lešnike, oreške in sirov sendvič.

Pri Barbri doma ne pijejo gaziranih pijač, ampak izključno ustekleničeno vodo in nekaj malega sokov, sicer pa vsako jutro za zajtrk stisne hčerama in sebi kozarec pomarančnega soka. Barbra si zase pripravi še nescafe z mlekom in brez sladkorja. Tudi čaje pripravlja z ustekleničeno vodo.

Seksi hrana

Vez med hrano in seksom najbrž obstaja, pravi. Ista hrana se lahko razlikuje, če jo ješ na cesti ali v posebnih okoliščinah; prav vsaka hrana ima lahko seksualni pridih. Jagoda je lahko dobra, če jo ješ na tržnici, na kakem drugem mestu pa je lahko tudi neverjetno seksi ...

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Andrej Repež

asis. dr. Andrej Repež dr. med. spec. plastične, rekonstruktivne in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki