Alya, pevka

Alya, pevka
Alya, pevka (Foto: osebni arhiv)

Majhni grižljaji pisanih barv

"Kar daš v stroj, to iz njega dobiš! Poleg tega, da je treba paziti na hrano, je pomembna tudi voda. To me je naučila mami, ki je o tem veliko prebrala, pozneje pa sem se tudi sama prepričala, da se veliko bolje počutim po zelenjavi kot po težkem zrezku ali hrani, ki nima hranilne vrednost."

Alya sicer ni vegetarijanka, čeprav že tri leta ne je mesa, vendar že od otroštva ni bila kak poseben "mesojedec" in še zdaj ga pojé zelo malo, največkrat puranje belo meso in še to v majhnih količinah.

Vse je v glavi

"Največje živali na svetu živijo brez mesa, kar dokazuje, da tudi mi ne potrebujemo toliko mesa.
Prepričana sem, da vsakdo zase ve, kaj je zanj najbolje, sicer pa je tako ali tako vse v glavi. Ne obsojam tistih, ki jedo meso, to je nekaj, kar so večini med nami v otroštvu vbili v glavo, a se je pokazalo, da ne drži." Alya se tudi veliko giblje. Včasih, ko je bila mlajša, je veliko jezdila in bila na splošno veliko v naravi, zdaj pa se dejavno ukvarja samo še s plesom. Skupaj s koreografinjo Fiona Johnson pravkar pripravljata njen nastop za EMO

Od rdeče do zelene

Najraje jé takrat, ko je spočita in ko ima čas, saj večinoma nima časa jesti in je večkrat prisiljena pojesti kaj na hitro. Takrat si v restavracijah navadno privošči solato iz solatnega bifeja; bolj ko je krožnik pisan, bolje je. "Ljudje delajo največjo napako, ker hrane ne prežvečijo dobro. To je sicer težko, vendar se mi zdi, da se ti obrestuje, če si za hrano vzameš čas," je zrelo razmišljala mlada pevka, ki so razglasili za najboljšo pevko lanskega leta. Pogosto se zgodi, da se ji zelo mudi, ona pa bolj počasi jé in takrat pojé zelo malo in je hitro spet lačna. V takem primeru si na bencinski črpalki kupi sadje, navadno pomaranče ali mandarine. Zelo rada ima tudi melone in komaj čaka na njihovo sezono, zato jih je bila toliko bolj vesela v Egiptu, kjer je bila nedavno in si jih je privoščila v velikih količinah. "Bile so zelene in sladke," se je spominjala.

Pisana Alya ima zelo ima rada pisano hrano, hrane močnih barv, od rdeče do zelene, samo da je solata. Majhne koščke rada začini z bučnim oljem in balzamičnim kisom, sicer pa ima rada bolj slano, čeprav pravi, da se pri soli "drži nazaj".

Oh, tunina

V družini so trije in vsakič kdo postreže nekomu. Vsi kuhajo, za hladilnik pa skrbita skupaj z mami. V nakupovanju zelo uživa. V hladilniku mora biti nujno konzerva tune, saj je Alya nora na tunino, veliko zelenjave, zelje in korenček, pa različni siri, od katerih ima najraje tiste z belo plesnijo.

Je sladkosneda, vendar si postavlja meje. Ni "mahnjena" na čokolado, raje si privošči kako kremno rezino ali sadno tortico, najraje višnjevo ali skutno. Ker ji pogosto zadiši tudi slano, si včasih kupi čips pri tem se "drži nazaj", ampak to je vse v glavi, pravi Alya, ki že naslednji dan pridno šteje kalorije.

Voda, voda ...

Zelo rada ima morsko hrano: školjke, lignje, rakce, ribe... Školjke najraje pripravi na buzari. Rada ima tudi različne začimbe, ki ustrezajo k morski hrani, vendar jih ne sme biti preveč.

Največ popije vode iz domače pipe. Doma imajo namreč informator za celotni vodni sistem, tako da iz pipe teče informirana voda. Včasih zraven obeda popije kozarček belega vina, v majhnih količinah tudi pivo, zlasti kadar je lačna, saj se ji zdi, da jo nasiti.

Babičine jedi

Zelo rada kuha, zadnje čase sicer vse manj, ker je veliko zdoma. Sicer pa zelo rada pripravlja jedi babic, kot sta golaž in ričet, in zelenjavno lazanjo. Še posebno se ji je prikupil recept mamine prijateljice iz Berlina, ki ga z mami pogosto pripravita. Izdolbeno svežo papriko napolni z nadevom z riža, nastrganega krompirja, sira, česna, čebule in vegete. To se potem peče v pečici, proti koncu pa po vrhu zalije še s kislo smetano. Dober tek!

Nevio Medved

Nevio Medved dr. med. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki